Reklama

4x SLADKÉ ŠÚĽANCE: Cesto zo zemiakov, tvarohu i špaldovej múky

Makové alebo orechové?

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama

Tradičná pochúťka, ktorou urobíte radosť malým deťom i veľkým chlapom. Vyberte si recept, ktorý sa vám najviac pozdáva...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:16
Remaining Time 0:16
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepší SLIVKOVÝ LEKVÁR: RECEPT bez CHÉMIE aj CUKRU od odborníčky na zaváranie!
    Zdroj: NMH

    Makové šúľance

    6 porcií, príprava 25 minút, varenie 5 minút

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Domáce šúľance s makom ako od babičky.

    • 600 g zemiakov uvarených v šupke
    • 150 g polohrubej múky
    • 100 g hrubej múky
    • soľ
    • 2 žĺtky
    • maslo na poliatie
    • 200 g mletého modrého maku
    • 2 lyžice práškového cukru

    POSTUP:

    1. Uvarené zemiaky ošúpte, nechajte vychladiť a najemno postrúhajte. Pridajte obidva druhy múky a  žĺtky, mierne osoľte a vypracujte cesto. Rozdeľte ho približne na 15 rovnakých častí.
    2. Vytvarujte z nich dlhšie šúľky, ktoré pokrájajte na rovnaké časti. Z každej časti na pomúčenej doske dlaňou vyšúľajte šúľanec. Postupne, asi v troch dávkach, ich vložte do vriacej osolenej vody a opatrne premiešajte.
    3. Keď šúľance asi po piatich minútach vyplávajú na povrch, vyberte ich sitkom alebo dierovanou varechou, polejte maslom a premiešajte. Posypte zmesou pomletého maku a práškového cukru.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      MIRO JAROŠ upiekol sladký kugel. Pomáhala mu aj mama.

      Farmárkine šúľance

      5 porcií, príprava 30 minút, varenie 4 minúty

      Podľa receptu "makovej" farmárky z Jarnej - Gabriely Čechovičovej. 

      POTREBUJETE:

      • 500 g zemiakov (uvarených v šupe)
      • 2 štipky soli
      • 1 vajce
      • 140 g hrubej múky (alebo čo najmenej)
      • mletý modrý, biely alebo hnedý mak alebo mleté orechy, práškový cukor a maslo na podávanie

      POSTUP:

      • Vychladnuté zemiaky ošúpte, pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo najemno nastrúhajte. Pridajte soľ, vajce, múku a vypracujte hladké cesto.
      • Z cesta vytvarujte hrubší šúľok a nakrájajte ho na tenké plátky. V dlaniach z nich formujte šúľance a ukladajte ich na utierku alebo trochu pomúčenú dosku. Potom ich dajte variť do mierne osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú.
      • Uvarené šúľance vyberte dierkovanou naberačkou alebo cedidlom a nechajte odkvapkať. Ešte teplé ich posypte makom zmiešaným s cukrom a polejte rozpusteným maslom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Michaela Čobejová: Pripravila nám bryndzové pirohy!

        Tvarohovo- tvarohové šúľance

        Príprava 20 minút, varenie 8 minút

        POTREBUJETE:

        • 250 g jemného tvarohu
        • 1 vajce
        • 200 g hladkej múky
        • štipka soli

        Na posypanie:

        • 250 g hrudkovitého tvarohu
        • 2 lyžice masla
        • 1 lyžica práškového cukru
        • 1 vrecko vanilkového cukru

        POSTUP:

        1. Všetky suroviny vymiesime na kompaktné cesto. Pomúčime si dosku a tvarujeme podľa chuti. Cesto nakrájajte na menšie kúsky, ušúľajte valčeky a tie prekrojte na šúľky.
        2. V mierne osolenej vriacej vode varte asi 8 minút kým nevyplávajú na povrch.
        3. Sceďte a horúce šúľance premiešajte s rozpusteným maslom, tvarohom a cukrom.

        Dobrá rada: Šúľance budú chutiť aj premiešané s makom a cukrom, alebo opečenou strúhankou.

        TIP: Z rovnakého cesta môžete pripraviť aj ovocné guľky, len ich varte o niečo dlhšie.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:15
        Remaining Time 0:15
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Bleskové MARHUĽOVÉ GULE: RECEPT známeho šéfkuchára si zamilujete!
          Zdroj: NMH

          Špaldové šúľance s medom

          3 porcie, príprava 30 minút, varenie 5 minút

          POTREBUJETE:

          • 300 g zemiakov
          • 120 g hladkej špaldovej múky
          • štipka soli

          Na posypanie:

          • 150 g mletého maku (alebo orechov)
          • 2 lyžice masla
          • 2 lyžice medu
          1. Zemiaky pomeľte alebo nastrúhajte. Pridajte múku a štipku soli a vypracujte cesto. Ak je lepivé, pridajte trocha múky.
          2. Cesto prekrojte na viac častí a z nich tvarujte valčeky. Tie nakrájajte na menšie šúľance.
          3. Vhoďte ich do vriacej mierne osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch (asi po piatich minútach) sceďte.
          4. Servírujte posypané makom, poliate rozpusteným maslom a medom.

          Pripravte aj tieto pochúťky: