4x SLADKÉ ŠÚĽANCE: Cesto zo zemiakov, tvarohu i špaldovej múky
20. 8. 2023, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: MATEJ KALINA
Tradičná pochúťka, ktorou urobíte radosť malým deťom i veľkým chlapom. Vyberte si recept, ktorý sa vám najviac pozdáva...
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Makové šúľance
6 porcií, príprava 25 minút, varenie 5 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Domáce šúľance s makom ako od babičky.
- 600 g zemiakov uvarených v šupke
- 150 g polohrubej múky
- 100 g hrubej múky
- soľ
- 2 žĺtky
- maslo na poliatie
- 200 g mletého modrého maku
- 2 lyžice práškového cukru
POSTUP:
- Uvarené zemiaky ošúpte, nechajte vychladiť a najemno postrúhajte. Pridajte obidva druhy múky a žĺtky, mierne osoľte a vypracujte cesto. Rozdeľte ho približne na 15 rovnakých častí.
- Vytvarujte z nich dlhšie šúľky, ktoré pokrájajte na rovnaké časti. Z každej časti na pomúčenej doske dlaňou vyšúľajte šúľanec. Postupne, asi v troch dávkach, ich vložte do vriacej osolenej vody a opatrne premiešajte.
- Keď šúľance asi po piatich minútach vyplávajú na povrch, vyberte ich sitkom alebo dierovanou varechou, polejte maslom a premiešajte. Posypte zmesou pomletého maku a práškového cukru.

Farmárkine šúľance
5 porcií, príprava 30 minút, varenie 4 minúty
Podľa receptu "makovej" farmárky z Jarnej - Gabriely Čechovičovej.
POTREBUJETE:
- 500 g zemiakov (uvarených v šupe)
- 2 štipky soli
- 1 vajce
- 140 g hrubej múky (alebo čo najmenej)
- mletý modrý, biely alebo hnedý mak alebo mleté orechy, práškový cukor a maslo na podávanie
POSTUP:
- Vychladnuté zemiaky ošúpte, pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo najemno nastrúhajte. Pridajte soľ, vajce, múku a vypracujte hladké cesto.
- Z cesta vytvarujte hrubší šúľok a nakrájajte ho na tenké plátky. V dlaniach z nich formujte šúľance a ukladajte ich na utierku alebo trochu pomúčenú dosku. Potom ich dajte variť do mierne osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú.
- Uvarené šúľance vyberte dierkovanou naberačkou alebo cedidlom a nechajte odkvapkať. Ešte teplé ich posypte makom zmiešaným s cukrom a polejte rozpusteným maslom.

Tvarohovo- tvarohové šúľance
Príprava 20 minút, varenie 8 minút
POTREBUJETE:
- 250 g jemného tvarohu
- 1 vajce
- 200 g hladkej múky
- štipka soli
Na posypanie:
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
POSTUP:
- Všetky suroviny vymiesime na kompaktné cesto. Pomúčime si dosku a tvarujeme podľa chuti. Cesto nakrájajte na menšie kúsky, ušúľajte valčeky a tie prekrojte na šúľky.
- V mierne osolenej vriacej vode varte asi 8 minút kým nevyplávajú na povrch.
- Sceďte a horúce šúľance premiešajte s rozpusteným maslom, tvarohom a cukrom.
Dobrá rada: Šúľance budú chutiť aj premiešané s makom a cukrom, alebo opečenou strúhankou.
TIP: Z rovnakého cesta môžete pripraviť aj ovocné guľky, len ich varte o niečo dlhšie.

Zdroj: NMH
Špaldové šúľance s medom
3 porcie, príprava 30 minút, varenie 5 minút
POTREBUJETE:
- 300 g zemiakov
- 120 g hladkej špaldovej múky
- štipka soli
Na posypanie:
- 150 g mletého maku (alebo orechov)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice medu
- Zemiaky pomeľte alebo nastrúhajte. Pridajte múku a štipku soli a vypracujte cesto. Ak je lepivé, pridajte trocha múky.
- Cesto prekrojte na viac častí a z nich tvarujte valčeky. Tie nakrájajte na menšie šúľance.
- Vhoďte ich do vriacej mierne osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch (asi po piatich minútach) sceďte.
- Servírujte posypané makom, poliate rozpusteným maslom a medom.
Pripravte aj tieto pochúťky: