Reklama

3x LAHODNÝ KARFIOL: TAKTO vám bude chutiť viac ako VYPRÁŽANÝ!

Karfilol plnený špenátom

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Vďačná zelenina, ktorá má sezónu vlastne po celý rok. Pripravte z nej zakaždým niečo iné.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Michaela Čobejová v kuchyni: Takto prvý raz varila pirohy!

    PEČENÝ KARFIOL SO ŠPENÁTOVOU PLNKOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 12 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 1 veľký karfiol
    • 1 balenie baby špenátu 
    • 2 vajcia
    • 4 jarné cibuľky
    • 2 strúčiky cesnaku
    • tri štvrtiny šálky čedaru
    • 120 g prírodného syra (Lučina, Philadelphia)
    • pol šálky strúhanky panko (alebo obyčajnej strúhanky)
    • štvrť šálky strúhaného parmezánu
    • 450 g prerastenej slaniny (plátky)citrónová šťava";i:10;s:4:"soľ";i:11;s:13:"olivový olej

    POSTUP:

    1. Osem pohárov vody, štvrť šálky oleja, štvrť šálky citrónovej šťavy a 2 lyžice soli priveďte vo veľkom hrnci do varu. Pridajte karfiol a stíšte plameň, aby voda len jemne vrela. Varte, kým do jeho stredu ľahko nezasuniete nôž. Bude to trvať asi 12 minút.
    2. Uvarený karfiol vyberte a preložte ho do malého plechu. Nechajte vychladnúť. Zatiaľ krátko poduste špenát, aby lístky zvädli, zmiešajte ho s vajcami, cibuľkou nakrájanou na kolieska, prelisovaným cesnakom, čedarom, so smotanovým syrom, strúhankou a s parmezánom. Zmes dajte do cukrárskeho vrecúška so širokou špičkou.
    3. Vychladnutý karfiol na plechu otočte hlúbom nahor. Medzi jednotlivé ružičky nastriekajte plnku. Karfiol znovu otočte a po celom jeho povrchu poukladajte plátky slaniny tak, aby sa mierne prekrývali. Konce plátkov zastrčte do spodnej časti karfiolu. Pri teplote 220 °C ho pečte asi 30 minút dozlatista. Nakrájajte na porcie a môžete servírovať.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tučné SYRY vás prekvapia svojimi benefitmi, nevyhýbajte sa im

      GRATINOVANÝ KARFIOL S TROMI DRUHMI SYRA

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 8 veľkých ružičiek karfiolu
      • 2 cibule
      • 2 bobkové listy 
      • 20 g masla
      • 20 g hladkej múky
      • 1 lyžička horčicového prášku (alebo horčice)
      • 350 ml polotučného mlieka
      • 200 ml smotany na šľahanie
      • 100 g syra gruyère
      • 100 g ementálu";i:10;s:15:"50 g parmezánu";i:11;s:32:"strúhaný muškátový oriešok";i:12;s:26:"soľ, mleté biele korenie";i:13;s:19:"olivový olej 

      POSTUP:

      1. Hrniec so slanou vodou priveďte do varu. Pridajte hlavičky karfiolu a povarte ich asi 10 minút. Sceďte a bez pokrievky ich nechajte pár minút sušiť v pare.
      2. Ružičky karfiolu polejte 1 lyžicou oleja a preložte ich do zapekacej misy. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
      3. Nadrobno nakrájanú cibuľu, bobkový list podrvený v mažiari a maslo dajte do hrnca s trochou soli a opečte dozlatista. Primiešajte múku s horčicovým práškom, prilejte mlieko a pripravte hladkú omáčku. Povarte 4-5 minút, aby zhustla. Potom do nej vmiešajte smotanu.
      4. Stiahnite plameň, pridajte nastrúhaný gruyère, ementál, dve tretiny parmezánu a miešajte, kým sa syry neroztopia. Dochuťte muškátovým orieškom, soľou a bielym korením.
      5. Zapečený karfiol prelejte syrovou omáčkou, posypte zvyšným parmezánom, trochou muškátového orieška a pri 200 °C zapekajte 20 minút dozlatista. 
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        SÚŤAŽ s Rio Mare: TUNIAKOVÉ GUĽKY podľa receptu Kvetky Horváthovej nemajú chybu!

        Karfiolové karí s cícerom

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT

        Potrebujete:

        • 1 malý karfiol
        • 1 lyžica masla
        • 1 malá žltá cibuľa
        • 4 strúčiky cesnaku
        • 2 lyžičky korenia garam masala
        • pol lyžičky karí
        • 1 lyžička sušeného zázvoru
        • 1 konzerva drvených paradajok
        • pol konzervy sterilizovaného cícera
        • 1 plechovka kokosového mlieka";i:10;s:27:"za tri hrste baby špenátu";i:11;s:29:"3 lyžice citrónovej šťavy";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

        POSTUP:

        1. Opláchnutý karfiol uvarte v mierne osolenej vode tak aby nebol veľmi mäkký. vyberte z vody a nechajte odkvapkať. Vodu z varenia odložte.
        2. Na masle speňte nadrobno nakrájanú cibuľu a po 3 minútach pridajte nakrájaný cesnak. Primiešajte garam masalu karí a zázvor.
        3. Opekajte pol minúty na miernom ohni a pridajte paradajky. Podlejte asi 100 ml vody z karfiolu. Varte 20 minút, potom primiešajte cícer. Ak treba, podlejte ešte trocha vody. Osoľte, okoreňte a po 10 minútach prilejte mlieko. Premiešajte, po 5 minútach vložte špenát a dochuťte citrónovou šťavou.
        4. Špenát nechajte trocha zvädnúť, pridajte ružičky karfiolu, premiešajte a odstavte.

        Vyskúšajte tiež: