PEČENÝ KARFIOL SO ŠPENÁTOVOU PLNKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 12 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
POTREBUJETE:
- 1 veľký karfiol
- 1 balenie baby špenátu
- 2 vajcia
- 4 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- tri štvrtiny šálky čedaru
- 120 g prírodného syra (Lučina, Philadelphia)
- pol šálky strúhanky panko (alebo obyčajnej strúhanky)
- štvrť šálky strúhaného parmezánu
- 450 g prerastenej slaniny (plátky)citrónová šťava
- soľ
- olivový olej
POSTUP:
- Osem pohárov vody, štvrť šálky oleja, štvrť šálky citrónovej šťavy a 2 lyžice soli priveďte vo veľkom hrnci do varu. Pridajte karfiol a stíšte plameň, aby voda len jemne vrela. Varte, kým do jeho stredu ľahko nezasuniete nôž. Bude to trvať asi 12 minút.
- Uvarený karfiol vyberte a preložte ho do malého plechu. Nechajte vychladnúť. Zatiaľ krátko poduste špenát, aby lístky zvädli, zmiešajte ho s vajcami, cibuľkou nakrájanou na kolieska, prelisovaným cesnakom, čedarom, so smotanovým syrom, strúhankou a s parmezánom. Zmes dajte do cukrárskeho vrecúška so širokou špičkou.
- Vychladnutý karfiol na plechu otočte hlúbom nahor. Medzi jednotlivé ružičky nastriekajte plnku. Karfiol znovu otočte a po celom jeho povrchu poukladajte plátky slaniny tak, aby sa mierne prekrývali. Konce plátkov zastrčte do spodnej časti karfiolu. Pri teplote 220 °C ho pečte asi 30 minút dozlatista. Nakrájajte na porcie a môžete servírovať.
Ďalší recept na nasledujúcej strane >>>