3x LAHODNÝ KARFIOL: TAKTO vám bude chutiť viac ako VYPRÁŽANÝ!
29. 4. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Vďačná zelenina, ktorá má sezónu vlastne po celý rok. Pripravte z nej zakaždým niečo iné.
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Jušková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
17 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Michaela Čobejová v kuchyni: Takto prvý raz varila pirohy!PEČENÝ KARFIOL SO ŠPENÁTOVOU PLNKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 12 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 veľký karfiol
- 1 balenie baby špenátu
- 2 vajcia
- 4 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- tri štvrtiny šálky čedaru
- 120 g prírodného syra (Lučina, Philadelphia)
- pol šálky strúhanky panko (alebo obyčajnej strúhanky)
- štvrť šálky strúhaného parmezánu
- 450 g prerastenej slaniny (plátky)citrónová šťava";i:10;s:4:"soľ";i:11;s:13:"olivový olej
POSTUP:
- Osem pohárov vody, štvrť šálky oleja, štvrť šálky citrónovej šťavy a 2 lyžice soli priveďte vo veľkom hrnci do varu. Pridajte karfiol a stíšte plameň, aby voda len jemne vrela. Varte, kým do jeho stredu ľahko nezasuniete nôž. Bude to trvať asi 12 minút.
- Uvarený karfiol vyberte a preložte ho do malého plechu. Nechajte vychladnúť. Zatiaľ krátko poduste špenát, aby lístky zvädli, zmiešajte ho s vajcami, cibuľkou nakrájanou na kolieska, prelisovaným cesnakom, čedarom, so smotanovým syrom, strúhankou a s parmezánom. Zmes dajte do cukrárskeho vrecúška so širokou špičkou.
- Vychladnutý karfiol na plechu otočte hlúbom nahor. Medzi jednotlivé ružičky nastriekajte plnku. Karfiol znovu otočte a po celom jeho povrchu poukladajte plátky slaniny tak, aby sa mierne prekrývali. Konce plátkov zastrčte do spodnej časti karfiolu. Pri teplote 220 °C ho pečte asi 30 minút dozlatista. Nakrájajte na porcie a môžete servírovať.

Video Player is loading.
Tučné SYRY vás prekvapia svojimi benefitmi, nevyhýbajte sa imGRATINOVANÝ KARFIOL S TROMI DRUHMI SYRA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT
POTREBUJETE:
- 8 veľkých ružičiek karfiolu
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- 20 g masla
- 20 g hladkej múky
- 1 lyžička horčicového prášku (alebo horčice)
- 350 ml polotučného mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g syra gruyère
- 100 g ementálu";i:10;s:15:"50 g parmezánu";i:11;s:32:"strúhaný muškátový oriešok";i:12;s:26:"soľ, mleté biele korenie";i:13;s:19:"olivový olej
POSTUP:
- Hrniec so slanou vodou priveďte do varu. Pridajte hlavičky karfiolu a povarte ich asi 10 minút. Sceďte a bez pokrievky ich nechajte pár minút sušiť v pare.
- Ružičky karfiolu polejte 1 lyžicou oleja a preložte ich do zapekacej misy. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu, bobkový list podrvený v mažiari a maslo dajte do hrnca s trochou soli a opečte dozlatista. Primiešajte múku s horčicovým práškom, prilejte mlieko a pripravte hladkú omáčku. Povarte 4-5 minút, aby zhustla. Potom do nej vmiešajte smotanu.
- Stiahnite plameň, pridajte nastrúhaný gruyère, ementál, dve tretiny parmezánu a miešajte, kým sa syry neroztopia. Dochuťte muškátovým orieškom, soľou a bielym korením.
- Zapečený karfiol prelejte syrovou omáčkou, posypte zvyšným parmezánom, trochou muškátového orieška a pri 200 °C zapekajte 20 minút dozlatista.

Video Player is loading.
SÚŤAŽ s Rio Mare: TUNIAKOVÉ GUĽKY podľa receptu Kvetky Horváthovej nemajú chybu!Karfiolové karí s cícerom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 1 malý karfiol
- 1 lyžica masla
- 1 malá žltá cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky korenia garam masala
- pol lyžičky karí
- 1 lyžička sušeného zázvoru
- 1 konzerva drvených paradajok
- pol konzervy sterilizovaného cícera
- 1 plechovka kokosového mlieka";i:10;s:27:"za tri hrste baby špenátu";i:11;s:29:"3 lyžice citrónovej šťavy";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Opláchnutý karfiol uvarte v mierne osolenej vode tak aby nebol veľmi mäkký. vyberte z vody a nechajte odkvapkať. Vodu z varenia odložte.
- Na masle speňte nadrobno nakrájanú cibuľu a po 3 minútach pridajte nakrájaný cesnak. Primiešajte garam masalu karí a zázvor.
- Opekajte pol minúty na miernom ohni a pridajte paradajky. Podlejte asi 100 ml vody z karfiolu. Varte 20 minút, potom primiešajte cícer. Ak treba, podlejte ešte trocha vody. Osoľte, okoreňte a po 10 minútach prilejte mlieko. Premiešajte, po 5 minútach vložte špenát a dochuťte citrónovou šťavou.
- Špenát nechajte trocha zvädnúť, pridajte ružičky karfiolu, premiešajte a odstavte.
Vyskúšajte tiež: