Upiekla nám ho Eva na Ekofarme v Podskalí, keď sme ju a Pavla navštívili, aby sme pre vás získali nové bylinkové recepty. Jej rýchly koláč nás úplne dostal - chutí božsky, rozplýva sa na jazyku a HOTOVÝ HO MÁTE RAZ-DVA!
Hrnčekový koláč s kávou a ríbezľami
Ekofarm Podskalie - Evka a Pavel pripravili pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo niekoľko receptov v ktorých použili bylinky vypestované na farme. Na snímke je kávovo ríbezľový koláč s medovkou.
Zdroj: MATEJ KALINA
ZA PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 1 hrnček (á 250 ml) polohrubej múky + na vysypanie plechu
- pol hrnčeka kryštálového (trstinového) cukru
- pol hrnčeka rozpusteného masla + na vymastenie plechu
- 1 hrnček vlažného mlieka
- 1-2 kopcovité lyžice instantnej kávy
- 1 kopcovitá lyžica kakaa
- 2 lyžice rumu
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 2 vajcia
- 1 lyžička nasekanej čerstvej medovky + na podávanie
Na polevu:
- 50 g masla
- 100 g čokolády
- 200 g kyslej smotany
- ríbezľový džem na potretie
- kyslá smotana alebo jogurt a ovocie na podávanie (nemusí byť)
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Do misy dajte všetky ingrediencie na cesto a metličkou vymiešajte na hladkú hmotu. Prelejte do vymasteného plechu (35 x 25 cm) vysypaného múkou a rovnomerne rozotrite. Dajte piecť približne na 15 minút.
- Urobte polevu: Nad parou rozpustite maslo a pridajte čokoládu. Keď sa rozpustí, odstavte a zamiešajte kyslú smotanu.
- Ešte horúci korpus potrite džemom a ihneď prelejte polevou. Nechajte vychladnúť. Koláč podávajte so smotanou alebo jogurtom ochuteným medovkou, ozdobený ovocím. Dobrú chuť!