Reklama

16 POTRAVÍN PRE ZDRAVÝ MOZOG: Vyhnite sa pribúdajúcim chorobám s tipmi známeho doktora Krauseho

Známy neuropsycholog Robert Krause.

Zdroj: Archív R.K.

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Kovid je sviňa. Prehodila logopedička môjho syna, decentná, vzdelaná a jemná žena, na margo zdravotných komplikácií, ktoré korona spustila v jej okolí. Aj v mojom... vo vašom? Náš mozog je počítač, ale takisto citlivý, a na vírusové ochorenia obzvlášť. Opatrujme si ho, ako sa dá, aj DOBRÝM JEDLOM.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    POTRAVINY pre ZDRAVÝ MOZOG: Proti depresii, na lepšiu pamäť...
    Zdroj: NMH

    „Na ráno odporúčam najmä potraviny s bielkovinami, ktoré vám dodajú energiu a silu na celý deň, pretože v ňom zvyšujú tvorbu dopamínu, hormónu spokojnosti,“ hovorí v rozhovore pre Dobré jedlo uznávaný neuropsychológ Robert Krause, ktorého aj na Instagrame sleduje čoraz viac ľudí. Ďalší dôkaz, že dnes oveľa intenzívnejšie premýšľame o svojom duševnom zdraví.

    Perfektné je, že si tiež uvedomujeme, ako veľmi naň vplýva fyzická kondička a ako zákonite to celé súvisí s jedlom. A preto rada odborníkov, že nedostatok dopamínu (ktorý môže za únavu, vyčerpanie, depresie a iné duševné choroby, ktorých po kovide pribúda väčšmi ako doteraz) si môžeme pravidelne doplniť bežnými potravinami zo špajzy, je ďalšia SUPER SPRÁVA! Podľa doktora Krauseho sú to TIE, ktoré nájdete v GALÉRII na konci článku.

    Čoraz viac sa zaujímame o to, čo jeme. Aj články na našom webe o vplyve stravy na celkové zdravie sú klikanejšie. Čím to je?

    Prišli sme na to, že je to vhodný spôsob, ako zlepšiť kvalitu telesného aj duševného zdravia. No pozor, môže to byť tiež rizikové, napríklad, keď človek až obsedantne sleduje príjem kalórií.

    Zdroj: Shutterstock

    Čučoriedky sú najzdravšie ovocie pre mozog. Vedeli ste?

    Veľa googlime o tom, ktoré potraviny zlepšujú náladu, pamäť, spánok. Máte svojich favoritov?

    Vlašské orechy pre ich omega-3 mastné kyseliny, kakao, ktoré podporuje produkciu sérotonínu a endorfínu, a tiež kokos s pozitívnym účinkom na mozgové tkanivá. Z ovocia najmä jablká nabité antioxidantmi a čučoriedky, ktoré podporujú činnosť mozgu aj pamäť. U nás doma takisto preferujeme kuracie mäso, vajcia, jahňacinu a lososa pre ich omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú fungovaniu ľudského mozgu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Farmárka Eliška je ZELENÝ ZÁZRAK namiesto mäsa: Nebýva chorá, má KRÁSNE VLASY a kopu energie!
      Zdroj: NMH

      Odborníci často poukazujú, ako je pre našu dobrú náladu dôležitá stabilná hladina cukru (nehladovanie). Naopak, nestabilná hladina zvyšuje riziko depresie, panické ataky, úzkosti. Ako to celé funguje?

      Hladina cukru v krvi priamo ovplyv­ňuje fungovanie mozgu. Jedlá s vysokým obsahom sacharidov zvyšujú hladinu inzulínu, ktorý krátkodobo zabezpečí pokles hladiny cukru v krvi a zhorší aj kognitívne funkcie. No niektoré jedlá s jednoduchými cukrami zas pre zmenu zvýšia sérotonín, takže sme po nich pokojnejší, v menšom strese. Lenže môžu znížiť našu produktivitu. Naopak, bielkoviny zvyšujú tvorbu dopamínu a dávajú nám viac energie a sily... vyskúšajte našu rodinnú nátierku pre štart do spokojného dňa, alebo na večer, ak ešte idete pracovať.

      Nátierka doktora Krauseho

      Zdroj: Shutterstock

      Začnite deň nátierkou pre spokojnosť. Recept doktora Krauseho nemá chybu!

      1 MISKA PRÍPRAVA 7 MINÚT

      Potrebujete:

      • • 1 šalátová uhorka
      • 4 reďkovky
      • 250 g cottage cheese (plný bielkovín)
      • morská soľ, mleté čierne korenie
      • čili papričky
      • kváskový chlieb na podávanie

      POSTUP:

      1. Uhorku a reďkovky umyte, očistite a nakrájajte na malé kúsky. Dobre zmiešajte s cottage cheese, osoľte, okoreňte a pridajte nasekané čili, ak chcete.
      2. Natierajte na zdravší kváskový chlieb a tešte sa na deň pred sebou!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.