Reklama

10x FANTASTICKÉ NÁTIERKY: Šéfkuchári a blogeri nám dali svoje NAJ RECEPTY

Domáci zemiakovo- pšeničný chlieb a mrkvová nátierka s pažítkou

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vyrábajte pre svojich večných hladošov na raňajky, desiatu, olovrant, ale aj ako rýchlu večeru. Nezabudnite na dobrý chlebík :) Recepty na domáce kváskové aj tie bez kvásku nájdete v Dobrom jedle, ktoré je práve v predaji.

Recept na túto skvelú nátierku máme od šéfkuchára Martina Korbeliča. Určite si ju vymiešajte.

Bryndzová nátierka s oškvarkami a čili

Zdroj: Archív

Martin Korbelič vylepšil bryndzovú nátierku čili aj oškvarkami.

ZA MISKU, PRÍPRAVA 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 150 g kvalitnej ovčej bryndze
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • trocha mletej červenej papriky
  • kúsok čili papričky
  • 1 lyžica opražených lieskových orieškov (nasekaných na drobno)
  • trochu čerstvej pažítky a jarnej cibuľky
  • trocha chrumkavých oškvarkov (mini)
  • chlieb na podávanie
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cviklové pesto

    POSTUP:

    1. Všetky suroviny len dobre premiešajte.
    2. Nátierku natrite na dobre upečený chlieb, posypte pažítkou a môžete podávať.

    Aj lahodnú syrovo-mrkvovú nátierku od Vila Haba si vyrobíte jednoducho.

    Syrovo-mrkvová nátierka

    ZA MISKU, PRÍPRAVA 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 topený syr
    • 1 nastrúhanú mrkvu
    • kúsok nastrúhanej nivy a údeného syra
    • 2 prelisované strúčiky cesnaku
    • 2 lyžice masla

    POSTUP:

    1. V miske zmiešajte iba zmiešajte všetyk suroviny.
    2. S Vilovými tekvicovými pletenkami chutí fantasticky.

    Ria je Vinárova žena doma a tiež na svojom vydarenom blogu, kde nájdete nielen dobré recepty, ale aj videá a rady, ako jedlo snúbiť s vínom.  Určite vyskúšajte aj jej recept na domáci kváskový chlebík.

    Cviklová bezlaktózová nátierka

    Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA

    Urobte hneď dve nátierky od Vinárovej ženy. Jedna lepšia ako druhá.

    ZA MISKU PRÍPRAVA 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 2 uvarené cvikly
    • 1 strúčik cesnaku
    • citrónová šťava
    • semiačka chia
    • soľ, korenie
    • olivový olej

    Mrkvová nátierka

    ZA MISKU PRÍPRAVA 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 2 mrkvy (nastrúhané)
    • 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
    • 2-3 lyžice ricotty (cream cheese)
    • citrónová šťava
    • nasekaná pažítka
    • soľ, korenie

    POSTUP:

    1. Na cviklovú nátierku najemno nastrúhajte uvarenú cviklu a vyžmýkajte prebytočnú šťavu. Pridajte pretlačený strúčik cesnaku, pokvapkajte citrónom a primiešajte semiačka chia. Podľa chuti osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom.
    2. Mrkvovú nátierku pripravíte tak, že zmiešate všetky suroviny. Podávajte k voňavému chlebíku Vinárovej ženy.

    Ľahučká nátierka z ricotty a pažítky

    Zdroj: Archív

    Do ľahučkej nátierky nasekajte čerstvú pažítku.

    ZA MISKU, PRÍPRAVA 7 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 téglik ricotty (250 g)
    • 3 lyžice smotany (alebo bieleho jogurtu)
    • 2 lyžice nasekanej pažítky
    • morská soľ a mleté čierne korenie
    • čerstvý chlieb na podávanie

    POSTUP:

    1. Najprv vidličkou dobre vymiešajte ricottu so smotanou. Pridajte soľ aj korenie a nakoniec zľahka vmiešajte pažítku.
    2. Podávajte na chrumkavom pečive, no túto nátierku využijete tiež ako skvelý dip k vareným či pečeným zemiakom. Dobrú chuť!

    K jogurtovému dipu s bylinkami (pripravíte ho veľmi ľahko, vymiešaním bieleho jogurtu a pažítku) upečte tieto jednoduché štangle. Recept máme od majiteliek bistra Fertucha.

    Špaldové štangle so syrom

    Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA

    Štangle s ľahučkým dipom chutia malým aj veľkým hladošom.

    10-15 KUSOV PRÍPRAVA 20 MINÚT PEČENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 ml mlieka
    • 1 lyžica kryštálového cukru
    • 20 g droždia
    • 250 g bielej špaldovej múky
    • 250 g celozrnnej špaldovej múky
    • 2 lyžičky soli
    • 1 vajce
    • 75 g rozpusteného masla
    • olivový olej na potretie
    • tvrdý syr na posypanie";i:10;s:45:"jogurtový dip s bylinkami na podávanie

    POSTUP:

    1. Najprv pripravte kvások: Zohrejte mlieko, pridajte cukor a droždie. Trošku pomúčte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 10 minút, aby vzišiel kvások.
    2. Kvások zmiešajte s múkou, so soľou, s vajcom a rozpusteným maslom. Mieste, kým sa cesto nezačne odlepovať od stien misky. Prikryte utierkou a nechajte 15-20 minúť kysnúť.
    3. Z nakysnutého cesta urobte 10-15 bochníčkov, z nich ušúľajte paličky a tie zatočte do štanglí – môžete však urobiť rôzne tvary. Potrite trochou oleja a posypte syrom. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 15 minút. Štangle servírujte s jogurtovo-bylinkovým dipom.

    Namiešajte si aj všetky Blankine nátierky.  U nás v Dobrom jedle sa po nich len tak zaprášilo.

    NIVOVÁ S MLADOU CIBUĽKOU

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Nivová nátierka s mladou cibuľkou.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 7 MINÚT

    Potrebujete:

    • 200 g nivy
    • 2 lyžice masla
    • 2 mladé cibuľky + 1 na ozdobenie
    • 1 lyžica topeného syra
    • 1 menšia hruška
    • biele mleté korenie
    • 1 bageta na podávanie

    POSTUP:

    1. V miske vidličkou rozmrvte nivu, pridajte zmäknuté maslo, najemno nakrájané cibuľky a topený syr. Dobre vymiešajte.
    2. Hrušku umyte a so šupkou nastrúhajte. Vmiešajte do nátierky, ochuťte bielym mletým korením a podávajte na kolieskach bagety ozdobené mladou cibuľkou.

    TUNIAKOVÁ S ÚDENÝM A KRÉMOVÝM SYROM

    5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 2 konzervy tuniaka v olivovom oleji
    • 2 kopcovité lyžice smotanového syra
    • 2 lyžice nastrúhaného údeného čedaru
    • 1 lyžička plnotučnej horčice
    • 2 šalotky
    • 1 menšia fialová cibuľa
    • morská soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
    • klíčky reďkovky na ozdobenie
    • pečivo na podávanie

    POSTUP:

    1. Tuniaka čiastočne zlejte z oleja a preložte do misky. Pár väčších kúskov ryby odložte. Pridajte smotanový syr, nastrúhaný čedar, horčicu, najemno nakrájané šalotky. Jemne osoľte a okoreňte. Všetko najemno rozmixujte.
    2. Nátierku preložte do misky (alebo naspäť do konzervy), vmiešajte do nej odložené kúsky tuniaka, posypte tenkými kolieskami fialovej cibule a klíčkami reďkovky. Podávajte s dobrým pečivom.

     VAJCOVÁ SO SUŠENÝMI PARADAJKAMI

    Zdroj: Laura Witteková

    Vajcová nátierka so sušenými paradajkami.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 4 uvarené vajcia
    • 2 lyžice smotanového syra
    • 1 lyžička francúzskej horčice
    • 1 lyžička sardelovej pasty
    • 6-7 kúskov sušených paradajok v oleji
    • 1 menšia biela cibuľa
    • soľ, mleté čierne korenie
    • NA OZDOBENIE:
    • lístky bazalky
    • klíčky šošovice";i:10;s:31:"celozrnné žemle na podávanie

    POSTUP:

    1. Natvrdo uvarené vajcia olúpte a nakrájajte na kolieska. Vmiešajte smotanový syr, horčicu, sardelovú pastu, nakrájané paradajky v oleji a najemno nasekanú cibuľu. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
    2. Nátierku rozmixujte na jemnú pastu a preložte do pohára, ktorý môžete uzavrieť. Vajcovú nátierku bohato natrite na rozrezanú celozrnnú žemľu, ozdobte kúskami sušených paradajok, lístkami bazalky a klíčkami šošovice.

     AVOKÁDOVÁ S KORIANDROM A ČILI

    Zdroj: Laura Witteková

    Avokádová nátierka s čili a koriandrom. Pridajte šťavu z limetky, nasekanú šalotku a trocha olivového oleja. Dochuťte soľou a korením.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 3 zrelé avokáda
    • šťava z 1 limety
    • 2 šalotky
    • 1-2 čili papričky
    • za hrsť lístkov koriandra
    • 150 ml extra panenského olivového oleja
    • morská soľ, mleté farebné korenie
    • klíčky ďateliny na ozdobenie
    • bagety na podávanie

    POSTUP:

    1. Avokádo rozrežte, vyberte kôstku a vydlabte dužinu. Pokvapkajte ju limetovou šťavou a roztlačte vidličkou. Dužinu preložte do mixéra spolu s očistenými šalotkami, čili papričkami bez semienok a koriandrovou vňaťou. Prilejte olej a rozmixujte dohladka.
    2. Do nátierky nakvapkajte šťavu z limety, ochuťte soľou, korením a premiešajte. Natreté rezy bagety ozdobte klíčkami ďateliny.

     PIKANTNÁ Z GRILOVANÝCH FAREBNÝCH PAPRÍK

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Aj táto nátierka je skvelá.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 3-4 farebné papriky (červená, zelená, žltá)
    • olivový olej
    • 1 cibuľa
    • 1-2 strúčiky cesnaku
    • 1-2 čili papričky (podľa chuti)
    • pažítka
    • 1 lyžica masla alebo krémového syra
    • soľ, mleté čierne korenie
    • nasekaná pažítka na ozdobu
    • 4 krajce opečeného kváskového chleba

    POSTUP:

    1. Papriky umyte, osušte a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte asi 20 minút. Keď začne šupka paprík černieť, vyberte ich a nechajte vychladnúť.
    2. V panvici na malom množstve olivového oleja opečte nakrájanú cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak a nasekanú čili papričku bez zrniečok. Ku koncu vmiešajte 1 lyžicu nasekanej pažítky.
    3. Vychladnuté papriky zbavte čiernej šupky, vložte do mixéra, pridajte udusenú cibuľu s cesnakom a čili, zjemnite maslom, osoľte, okoreňte a dohladka rozmixujte. Nátierku nahrubo natrite na opečené krajce kváskového chleba a ozdobte pažítkou.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.