10x FANTASTICKÉ NÁTIERKY: Šéfkuchári a blogeri nám dali svoje NAJ RECEPTY
15. 3. 2021, 15:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:57)

Zdroj: Laura Witteková
Vyrábajte pre svojich večných hladošov na raňajky, desiatu, olovrant, ale aj ako rýchlu večeru. Nezabudnite na dobrý chlebík :) Recepty na domáce kváskové aj tie bez kvásku nájdete v Dobrom jedle, ktoré je práve v predaji.
Zdroj: Robo HUBAC
Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku
Recept na túto skvelú nátierku máme od šéfkuchára Martina Korbeliča. Určite si ju vymiešajte.
Bryndzová nátierka s oškvarkami a čili
Zdroj: Archív
Martin Korbelič vylepšil bryndzovú nátierku čili aj oškvarkami.
ZA MISKU, PRÍPRAVA 15 MINÚT
Potrebujete:
- 150 g kvalitnej ovčej bryndze
- 3 lyžice kyslej smotany
- trocha mletej červenej papriky
- kúsok čili papričky
- 1 lyžica opražených lieskových orieškov (nasekaných na drobno)
- trochu čerstvej pažítky a jarnej cibuľky
- trocha chrumkavých oškvarkov (mini)
- chlieb na podávanie

POSTUP:
- Všetky suroviny len dobre premiešajte.
- Nátierku natrite na dobre upečený chlieb, posypte pažítkou a môžete podávať.
Aj lahodnú syrovo-mrkvovú nátierku od Vila Haba si vyrobíte jednoducho.
Syrovo-mrkvová nátierka
ZA MISKU, PRÍPRAVA 15 MINÚT
Potrebujete:
- 1 topený syr
- 1 nastrúhanú mrkvu
- kúsok nastrúhanej nivy a údeného syra
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
POSTUP:
- V miske zmiešajte iba zmiešajte všetyk suroviny.
- S Vilovými tekvicovými pletenkami chutí fantasticky.
Ria je Vinárova žena doma a tiež na svojom vydarenom blogu, kde nájdete nielen dobré recepty, ale aj videá a rady, ako jedlo snúbiť s vínom. Určite vyskúšajte aj jej recept na domáci kváskový chlebík.
Cviklová bezlaktózová nátierka
Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA
Urobte hneď dve nátierky od Vinárovej ženy. Jedna lepšia ako druhá.
ZA MISKU PRÍPRAVA 10 MINÚT
Potrebujete:
- 2 uvarené cvikly
- 1 strúčik cesnaku
- citrónová šťava
- semiačka chia
- soľ, korenie
- olivový olej
Mrkvová nátierka
ZA MISKU PRÍPRAVA 10 MINÚT
Potrebujete:
- 2 mrkvy (nastrúhané)
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- 2-3 lyžice ricotty (cream cheese)
- citrónová šťava
- nasekaná pažítka
- soľ, korenie
POSTUP:
- Na cviklovú nátierku najemno nastrúhajte uvarenú cviklu a vyžmýkajte prebytočnú šťavu. Pridajte pretlačený strúčik cesnaku, pokvapkajte citrónom a primiešajte semiačka chia. Podľa chuti osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom.
- Mrkvovú nátierku pripravíte tak, že zmiešate všetky suroviny. Podávajte k voňavému chlebíku Vinárovej ženy.
Ľahučká nátierka z ricotty a pažítky
Zdroj: Archív
Do ľahučkej nátierky nasekajte čerstvú pažítku.
ZA MISKU, PRÍPRAVA 7 MINÚT
Potrebujete:
- 1 téglik ricotty (250 g)
- 3 lyžice smotany (alebo bieleho jogurtu)
- 2 lyžice nasekanej pažítky
- morská soľ a mleté čierne korenie
- čerstvý chlieb na podávanie
POSTUP:
- Najprv vidličkou dobre vymiešajte ricottu so smotanou. Pridajte soľ aj korenie a nakoniec zľahka vmiešajte pažítku.
- Podávajte na chrumkavom pečive, no túto nátierku využijete tiež ako skvelý dip k vareným či pečeným zemiakom. Dobrú chuť!
K jogurtovému dipu s bylinkami (pripravíte ho veľmi ľahko, vymiešaním bieleho jogurtu a pažítku) upečte tieto jednoduché štangle. Recept máme od majiteliek bistra Fertucha.
Špaldové štangle so syrom
Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA
Štangle s ľahučkým dipom chutia malým aj veľkým hladošom.
10-15 KUSOV PRÍPRAVA 20 MINÚT PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 250 ml mlieka
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 20 g droždia
- 250 g bielej špaldovej múky
- 250 g celozrnnej špaldovej múky
- 2 lyžičky soli
- 1 vajce
- 75 g rozpusteného masla
- olivový olej na potretie
- tvrdý syr na posypanie";i:10;s:45:"jogurtový dip s bylinkami na podávanie
POSTUP:
- Najprv pripravte kvások: Zohrejte mlieko, pridajte cukor a droždie. Trošku pomúčte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 10 minút, aby vzišiel kvások.
- Kvások zmiešajte s múkou, so soľou, s vajcom a rozpusteným maslom. Mieste, kým sa cesto nezačne odlepovať od stien misky. Prikryte utierkou a nechajte 15-20 minúť kysnúť.
- Z nakysnutého cesta urobte 10-15 bochníčkov, z nich ušúľajte paličky a tie zatočte do štanglí – môžete však urobiť rôzne tvary. Potrite trochou oleja a posypte syrom. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 15 minút. Štangle servírujte s jogurtovo-bylinkovým dipom.
Namiešajte si aj všetky Blankine nátierky. U nás v Dobrom jedle sa po nich len tak zaprášilo.
NIVOVÁ S MLADOU CIBUĽKOU
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Nivová nátierka s mladou cibuľkou.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 7 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g nivy
- 2 lyžice masla
- 2 mladé cibuľky + 1 na ozdobenie
- 1 lyžica topeného syra
- 1 menšia hruška
- biele mleté korenie
- 1 bageta na podávanie
POSTUP:
- V miske vidličkou rozmrvte nivu, pridajte zmäknuté maslo, najemno nakrájané cibuľky a topený syr. Dobre vymiešajte.
- Hrušku umyte a so šupkou nastrúhajte. Vmiešajte do nátierky, ochuťte bielym mletým korením a podávajte na kolieskach bagety ozdobené mladou cibuľkou.
TUNIAKOVÁ S ÚDENÝM A KRÉMOVÝM SYROM
Zdroj: Dobré jedlo
Nátierka
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT
Potrebujete:
- 2 konzervy tuniaka v olivovom oleji
- 2 kopcovité lyžice smotanového syra
- 2 lyžice nastrúhaného údeného čedaru
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- 2 šalotky
- 1 menšia fialová cibuľa
- morská soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
- klíčky reďkovky na ozdobenie
- pečivo na podávanie
POSTUP:
- Tuniaka čiastočne zlejte z oleja a preložte do misky. Pár väčších kúskov ryby odložte. Pridajte smotanový syr, nastrúhaný čedar, horčicu, najemno nakrájané šalotky. Jemne osoľte a okoreňte. Všetko najemno rozmixujte.
- Nátierku preložte do misky (alebo naspäť do konzervy), vmiešajte do nej odložené kúsky tuniaka, posypte tenkými kolieskami fialovej cibule a klíčkami reďkovky. Podávajte s dobrým pečivom.
VAJCOVÁ SO SUŠENÝMI PARADAJKAMI
Zdroj: Laura Witteková
Vajcová nátierka so sušenými paradajkami.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT
Potrebujete:
- 4 uvarené vajcia
- 2 lyžice smotanového syra
- 1 lyžička francúzskej horčice
- 1 lyžička sardelovej pasty
- 6-7 kúskov sušených paradajok v oleji
- 1 menšia biela cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie
- NA OZDOBENIE:
- lístky bazalky
- klíčky šošovice";i:10;s:31:"celozrnné žemle na podávanie
POSTUP:
- Natvrdo uvarené vajcia olúpte a nakrájajte na kolieska. Vmiešajte smotanový syr, horčicu, sardelovú pastu, nakrájané paradajky v oleji a najemno nasekanú cibuľu. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Nátierku rozmixujte na jemnú pastu a preložte do pohára, ktorý môžete uzavrieť. Vajcovú nátierku bohato natrite na rozrezanú celozrnnú žemľu, ozdobte kúskami sušených paradajok, lístkami bazalky a klíčkami šošovice.
AVOKÁDOVÁ S KORIANDROM A ČILI
Zdroj: Laura Witteková
Avokádová nátierka s čili a koriandrom. Pridajte šťavu z limetky, nasekanú šalotku a trocha olivového oleja. Dochuťte soľou a korením.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT
Potrebujete:
- 3 zrelé avokáda
- šťava z 1 limety
- 2 šalotky
- 1-2 čili papričky
- za hrsť lístkov koriandra
- 150 ml extra panenského olivového oleja
- morská soľ, mleté farebné korenie
- klíčky ďateliny na ozdobenie
- bagety na podávanie
POSTUP:
- Avokádo rozrežte, vyberte kôstku a vydlabte dužinu. Pokvapkajte ju limetovou šťavou a roztlačte vidličkou. Dužinu preložte do mixéra spolu s očistenými šalotkami, čili papričkami bez semienok a koriandrovou vňaťou. Prilejte olej a rozmixujte dohladka.
- Do nátierky nakvapkajte šťavu z limety, ochuťte soľou, korením a premiešajte. Natreté rezy bagety ozdobte klíčkami ďateliny.
PIKANTNÁ Z GRILOVANÝCH FAREBNÝCH PAPRÍK
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Aj táto nátierka je skvelá.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT
Potrebujete:
- 3-4 farebné papriky (červená, zelená, žltá)
- olivový olej
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1-2 čili papričky (podľa chuti)
- pažítka
- 1 lyžica masla alebo krémového syra
- soľ, mleté čierne korenie
- nasekaná pažítka na ozdobu
- 4 krajce opečeného kváskového chleba
POSTUP:
- Papriky umyte, osušte a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte asi 20 minút. Keď začne šupka paprík černieť, vyberte ich a nechajte vychladnúť.
- V panvici na malom množstve olivového oleja opečte nakrájanú cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak a nasekanú čili papričku bez zrniečok. Ku koncu vmiešajte 1 lyžicu nasekanej pažítky.
- Vychladnuté papriky zbavte čiernej šupky, vložte do mixéra, pridajte udusenú cibuľu s cesnakom a čili, zjemnite maslom, osoľte, okoreňte a dohladka rozmixujte. Nátierku nahrubo natrite na opečené krajce kváskového chleba a ozdobte pažítkou.