Reklama

Želatina: Z poctivej huspeniny?

Reklama

J4: Želatina: Z poctivej huspeniny?

… áno, ale, čo keby ste tento rok svoje veľkonočné menu, od zákuskov po rôzne aspiky, vylepšili rastlinnou želatínou? Agar sa získava z červených morských rias, ktoré žijú v hĺbke 80 metrov, je takmer bez kalórií, nechutí nijako a, naopak, obsahuje množstvo bielkovín, vitamínov aj minerálov, za čo ho už stáročia velebia najmä Japonci a Číňania.

Čoraz viac mu však prichádzajú na chuť svetoví šéfkuchári, foodblogeri a bez problémov ho zoženiete už aj u nás. Buď v práškovej forme, alebo ako plátky a pripravte sa na to, že má lepšie želírovacie schopnosti než klasická živočíšna želatína. No aj tá je perfektným zdrojom kolagénu (rovnako ako agar), takže udržuje v dobrej kondícii pokožku, kĺby, chrupavky, taktiež cievy a vlasy. Vyrába sa zo spojivového tkaniva ošípaných a hovädzieho dobytka – presnejšie z ich kože a kostí. Tie sa dlho varia, kým sa uvoľní želatína (ako keď varíte huspeninu), ktorú následne vysušia na prášok. A vám doma zase pekne napučí presne tam, kde chcete.