Všestranná SLANINKA: Chutí nám stále a ... kam s ňou?
24. 3. 2020, 15:46 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:32)

Zdroj: Shutterstock
Všestranná
Vyúdená slanina sa v minulosti v slovenských domácnostiach konzumovala ako kaloricky výdatné jedlo s chlebom. Slanina pokrájaná na kocky a upražená omastila kašu, halušky aj zemiaky. Na praženej slanine zmiešanej s múkou robili gazdiné zápražku, ktorá dodávala chuť mnohým slovenským tradičným polievkam i prívarkom.
Chutí nám stále
Je to tak. Najlepším dôvodom na konzumáciu slaniny je jej výborná chuť. Ak však trpíte vysokým krvným tlakom, vyberajte si druhy s menším obsahom soli. Čím menej umelých prísad je v konečnom produkte, tým lepšie. Kúpte si slaninu z biofarmy alebo od známeho výrobcu.
Už rozvoniava
Intenzívna chuť slaniny dáva jedlám mäsovú arómu, hoci v nich mäso nebolo použité. Uspokojí tak jedákov, ktorí si život bez mäsa nevedia predstaviť. Na slaninke opečte aj zeleninu, zemiaky alebo halušky.
Kam s ňou
V slanine je vysoký podiel tuku, a tak sa vhodne kombinuje s mäsom, ktoré ho má, naopak, málo. Teľacie mäso, divina, hovädzie zadné alebo králik si prešpikovanie kúskami slaniny priam pýtajú. Slaninou môžete obaliť mäso pred opekaním, opečený plátok skúste zas dať do hamburgera či sendviča. Kocky slaninky sa hodia aj do šalátu alebo ju pred pečením nasypte na posúch.