Testujeme Eidam: Aká má byť chuť, vôňa, konzistencia a farba?
16. 2. 2018, 18:31 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:44)

Zdroj: Lýdia Czakó
Napriek tomu, že v chladiarenských boxoch s mliečnymi produktmi je balených syrov viac než dosť, neúdených syrov eidamského typu sme v štyroch sieťach obchodných reťazcov našli málo. Obchody zväčša ponúkajú iba svoje privátne značky. Ako obstáli ich syry v našom hodnotení?
Zdroj: Robo Hubač
Zdroj: Robo Hubač
Zdroj: Robo Hubač
Galéria k článku
Napriek tomu, že v chladiarenských boxoch s mliečnymi produktmi je balených syrov viac než dosť, neúdených syrov eidamského typu sme v štyroch sieťach obchodných reťazcov našli málo. Obchody zväčša ponúkajú iba svoje privátne značky. Ako obstáli ich syry v našom hodnotení?
Aký má byť?
Chuť, vôňa, konzistencia aj farba tohto druhu syra sú ovplyvnené najmä obsahom tuku, zložením mikroflóry použitého zákvasu a stupňom vyzretia syra. Kvalitný syr má mliečno sviežu, ľahko pikantnú chuť aj vôňu. Syr musí byť v ústach dobre rozpustný a nemal by mať zrnitú, púdrovú alebo gumovú štruktúru.
Hodnotili:
Šesť vzoriek syrov eidamského typu posudzovali odborníci a naša kolegyňa Katka. Hodnotili syry s rôznym obsahom tuku v sušine a zamerali sa na vôňu, chuť, konzistenciu, vzhľad (farbu) a celkový výsledný dojem.
Ing. Alžbeta Medveďová, PhD.
Spracovala výsledky senzorického testu vzoriek, ktoré hodnotila skupina zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.
Ľuboš Mego
Vyštudoval prestížnu gastronomickú akadémiu Le Cordon Bleu v Londýne, neskôr pôsobil v špičkových reštauráciách vo Veľkej Británii, v USA, Nemecku a Rakúsku. Tri podniky, v ktorých pracoval, získali dve michelinské hviezdy. V súčasnosti varí pre jednu bratislavskú firmu.
Katarína Brunovská
Tvrdé syry používa často – najmä do slaných nákypov, mäsových aj zeleninových fašírok, nátierok. Najviac jej chutil a voňal práve víťazný, aj preto, že je bez farbív.
Vyvážená chuť: Edam piece
K classic, 400 g, 3,99 €
Krajina pôvodu: Nemecko
Prírodný zrejúci syr, Tuk v sušine 40 %
Zloženie: pasterizované mlieko, jedlá soľ, syrárska kultúra, mikrobiálne syridlo
Celkový dojem: Vyvážená a primerane hustá konzistencia, svetlá farba. Vôňa príjemná, mliečno svieža, s jemným ovocným nádychom. Chuť mliečna, typicky syrová so slabou pikantno-horkastou špičkou v závere. Hodnotenie: Víťaz testu
Jemne pikantný: Eidam
Clever, 250 g, 2,29 €
Krajina pôvodu: Česko
Polotvrdý zrejúci plnotučný syr ,Tuk v sušine min. 45 %
Zloženie: pasterizované mlieko, jedlá soľ, kultúry mliečnych baktérií, stabilizátor: chlorid vápenatý, konzervačná látka: dusičnan draselný, syridlo, farbivo: annatto
Celkový dojem: Konzistencia súdržná s adekvátnym vyfarbením. Vôňa mliečno-smotanová a jemne pikantná. Chuť plná, výrazne syrová, s mierne zaúdeným tónom v závere.
Najslanší: Eidam bloček
Bluedino, 250 g, 1,39 €
Krajina pôvodu: Česko
Polotvrdý syr, Tuk v sušine 30 %
Zloženie: mlieko, jedlá soľ, mliečne kultúry, mikrobiálne syridlo, farbivo: karotény
Celkový dojem: Tuhšia konzistencia s primeranou farbou. Vôňa jemne mliečna s drevnatým tónom. Chuť cmarová, trochu slanšia, kyslasto-korenistá, v dochuti s náznakom mierne rascovo-drevitého akcentu.
Mierne priúdený: Eidam plnotučný
Bluedino, 250 g, 1,49€
Krajina pôvodu: Poľsko
Zrejúci plnotučný syr, Tuk v sušine 45 %
Zloženie: pasterizované mlieko, jedlá soľ, stabilizátor: chlorid vápenatý, syrárske kultúry, mikrobiálne syridlo, farbivo: karotény
Celkový dojem: Krehká, krémová konzistencia a jemná štruktúra. Farba so žltkastým nádychom. Vôňa sympaticky kyslastomliečna. Chuť jemne kyslá, cmarová, mierne priúdená.
Nevyzretý: Eidam hranol
Liptov, 200 g, 2,69 €
Krajina pôvodu: Slovensko
Polotvrdý zrejúci stredne tučný syr , Tuk v sušine 44 %
Zloženie: mlieko, mliekarenské kultúry, syridlo
Celkový dojem: Vhodná farba aj konzistencia, avšak syr nebol dostatočne vyzretý. Vôňa je slabá, nevýrazná s jemným kvasinkovým nádychom. Chuť mdlá, trávovitá, na záver s mierne horkastou dochuťou.
Málo chutný: Eidam
Tesco, 100 g, 0,89 €
Krajina pôvodu: Poľsko
Polotvrdý zrejúci syr, Tuk v sušine 45 %
Zloženie: mlieko, jedlá soľ, mliekarenské kultúry, stabilizátor: chlorid vápenatý, farbivo: annatto Celkový dojem: Syr s nápadne žltým sfarbením. Vôňa plochá a mdlá bez akýchkoľvek mliečnych tónov. Chuť prázdna a netypicky mliečna. Pôsobí nedôveryhodne.