Škvarkovníky starej mamy: Túto fašiangovú dobrotu budete zbožňovať! (RECEPT)
7. 2. 2020, 18:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:21)

Zdroj: Natália Jablonková
Škvarkovníky starej mamy: Túto fašiangovú dobrotu budete zbožňovať! (RECEPT)
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Natália Jablonková
Galéria k článku
- Dĺžka prípravy (min): 20
- Počet porcií: 5
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujete:
- 210 ml mlieka
- 350 g polohrubej múky
- 20 g čerstvého droždia (alebo 1 vrecko sušeného)
- 1 lyžica soli
- 150 g pomletých alebo nasekaných oškvarkov
- 50 g bravčovej masti
- 1 ks vajce (plus 1 na potretie)
- 1 ks mlieko na potretie
Postup
Krok 1
Z časti vlažného mlieka, trochy múky a droždia urobte kvások.
Krok 2
Dajte ho k múke, pridajte vajce, soľ a mlieko a vypracujte cesto. Nechajte nakysnúť.
Krok 3
Cesto vyvaľkajte a potrite oškvarkami zmiešanými s bravčovou masťou. Preložte cesto na takzvanú knihu – najprv kraje priložte k sebe v strede cesta, potom cesto zatvorte ako obal knihy. Nechajte stuhnúť na chladnom mieste.
Krok 4
Znovu vyvaľkajte cesto, dvakrát preložte a nechajte oddýchnuť v chlade.
Krok 5
Ku koncu cesto opäť vyvaľkajte a škvarkovníky vykrajujte okrúhlou formičkou. Odrezky môžete spojiť, vyvaľkať a znovu povykrajovať. Používajte minimum múky.
Krok 6
Nechajte škvarkovníky opäť nakysnúť, vyznačte navrchu mrežovaný vzor nožom alebo vidličkou, potrite vajcom rozmiešaným s mliekom a pečte na 180-200 °C 10 až 20 minút, podľa veľkosti škvarkovníkov.