Reklama

Sezam vs ľan: Ktoré semienka by ste mali jesť častejšie a prečo?

Reklama

Sezam vs ľan: Ktoré semienka by ste mali jesť častejšie a prečo?

Vitamín E
Nazýva sa aj tokoferol a je rozpustný v tuku, preto sa zo semien výborne vstrebáva. Tento silný antioxidant ovplyvňuje tvorbu krviniek, čistí pečeň, obnovuje tkanivá, znižuje riziko infarktu a mŕtvice. Zo 100 gramov ľanových semienok získate až 20 mg vitamínu E (133 % ODD), v sezamových je ho minimum – 0,25 mg (2 % ODD). Prvý bod patrí ľanu.
Stav - 1 : 0

Železo
Význam tohto minerálu pre ženy netreba osobitne zdôrazňovať, napriek tomu mnohé ženy v aktívnom veku trpia anémiou z nedostatku železa. Príčinou býva hlavne nevyvážená strava. V 100 g ľanových semien sa nachádza 0,58 mg železa (7,2 % ODD), v rovnakom množstve sezamových 14,55 mg (182 % ODD). Bod pre sezam.
Stav - 1 : 1

Meď
Tento stopový prvok pozitívne ovplyvňuje celkové zdravie. Jeho nedostatok sa prejavuje málokrvnosťou, zhoršením metabolizmu cukrov, vypadávaním vlasov, stratou pigmentu a poruchou vytvárania kostnej hmoty. V 100 g ľanových semienok je 1,12 mg medi (124 % ODD), v sezamových štyrikrát viac – 4,08 mg (453 % ODD). Opäť boduje sezam.
Stav - 1 : 2

Víťaz: Sezam
Semienka sladkastej chuti sú bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré tvoria až 50 percent ich obsahu. Tieto zdravé tuky pomáhajú znižovať škodlivý LDL cholesterol a zvyšovať dobrý HDL cholesterol v krvi, preto sú dobrou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení. Sezamové semienka obsahujú veľa rastlinných bielkovín – 18 g/100 g a rôznych antioxidantov zo skupiny fenolov. Z minerálov je v nich hojne vápnika, železa, mangánu, zinku, horčíka a selénu.

Foto: Shutterstock