"Segedín" varte ako Maďari: Uvidíte, ako sa po ňom zapráši
5. 1. 2018, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:17)

Zdroj: profimedia
Reklama
"Segedín" varte ako Maďari: Uvidíte, ako sa po ňom zapráši
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 800 g bravčového mäsa (pliecko)
- 2 ks cibule
- 2 ks strúčiky cesnaku
- 2 ks zelené papriky
- 2 ks paradajky
- 1 lyžica sladkej maďarskej papriky
- 1 kg kyslej kapusty
- 250 ml kyslej smotany
- 1 lyžica múky
- 1 ks soľ, drvenú rascu, majorán, bobkový list";i:10;s:32:"1 ks bravčovú masť alebo olej";i:11;s:13:"300 g slaniny
Postup:
- 1 ks V hrnci na masti speníme na hrubo nakrájanú cibuľu, na jemno nakrájaný cesnak a na miernom ohni ich opečieme do zlatista.
- 1 ks V panvici zohrejeme masť a pridáme umyté mäso nakrájané na väčšie kocky. Sprudka opečieme z každej strany. Posypeme paprikou a podlejeme malým množstvom vody. Osolíme, podľa chuti pridáme rascu a majorán.
- 1 ks Opražené mäso preložíme do hrnca k cibuli a cesnaku. Pridáme papriku prekrojenú na polovice a nakrájanú na tenké pásiky a paradajky nakrájané na menšie kúsky. Pod pokrievkou na miernom plameni dusíme 45 minút. Podľa potreby podlievame.
- 1 ks K mäsu prisypeme kapustu. Ak je príliš kyslá, premyjeme ju v site pod tečúcou vodou. Kapustu zmiešame s mäsom a prilejeme vodu, aby bola tesne nad kapustou. Na miernom ohni uvaríme do mäkka.
- 1 ks Do kyslej smotany rozmiešame múku. Smotanu zahustíme kapustu a ešte ju krátko na miernom ohni povaríme. Na tanier dáme porciu kapusty. Dozdobíme "kohútimi hrebeňmi" a kopčekom kyslej smotany. Podávame s knedľou alebo chlebom.
Dobrá rada
- 1 ks Aj pri segedínskej kapuste sa potvrdzuje stará známa vec, že jedlám z kvasenej kapusty prospieva viacnásobné ohrievanie. "Segedín" teda uvarte s predstihom, aj o deň či dva skôr.
Ako urobiť "kohútie hrebene"
- 1 ks Do hrubého plátku slaniny s kožou urobíme vo vzdialenosti 1 až 1,5 cm od seba zárezy hlboké dva centimetre. Osmažíme na panvici a konce hrebienkov namočíme do červenej papriky. Pripravujeme ich tesne pred podávaním, aby boli chrumkavé.
Údené i klobása
- 1 ks Do autentickej segedínskej kapusty môžete pridať aj údené mäso alebo klobásy. Získate pikantnejšiu chuť. Údené mäso môže byť dosť slané, preto ho namočte do vody a predvarte. Klobásy, naopak, pridávajte ku kapuste na záver, keď ju zalejete vodou.