Reklama

"Segedín" varte ako Maďari: Uvidíte, ako sa po ňom zapráši

profimedia

Zdroj: profimedia

Reklama

"Segedín" varte ako Maďari: Uvidíte, ako sa po ňom zapráši

  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 800 g bravčového mäsa (pliecko)
  • 2 ks cibule
  • 2 ks strúčiky cesnaku
  • 2 ks zelené papriky
  • 2 ks paradajky
  • 1 lyžica sladkej maďarskej papriky
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 lyžica múky
  • 1 ks soľ, drvenú rascu, majorán, bobkový list";i:10;s:32:"1 ks bravčovú masť alebo olej";i:11;s:13:"300 g slaniny

Postup:

  • 1 ks V hrnci na masti speníme na hrubo nakrájanú cibuľu, na jemno nakrájaný cesnak a na miernom ohni ich opečieme do zlatista.
  • 1 ks V panvici zohrejeme masť a pridáme umyté mäso nakrájané na väčšie kocky. Sprudka opečieme z každej strany. Posypeme paprikou a podlejeme malým množstvom vody. Osolíme, podľa chuti pridáme rascu a majorán.
  • 1 ks Opražené mäso preložíme do hrnca k cibuli a cesnaku. Pridáme papriku prekrojenú na polovice a nakrájanú na tenké pásiky a paradajky nakrájané na menšie kúsky. Pod pokrievkou na miernom plameni dusíme 45 minút. Podľa potreby podlievame.
  • 1 ks K mäsu prisypeme kapustu. Ak je príliš kyslá, premyjeme ju v site pod tečúcou vodou. Kapustu zmiešame s mäsom a prilejeme vodu, aby bola tesne nad kapustou. Na miernom ohni uvaríme do mäkka.
  • 1 ks Do kyslej smotany rozmiešame múku. Smotanu zahustíme kapustu a ešte ju krátko na miernom ohni povaríme. Na tanier dáme porciu kapusty. Dozdobíme "kohútimi hrebeňmi" a kopčekom kyslej smotany. Podávame s knedľou alebo chlebom.

Dobrá rada

  • 1 ks Aj pri segedínskej kapuste sa potvrdzuje stará známa vec, že jedlám z kvasenej kapusty prospieva viacnásobné ohrievanie. "Segedín" teda uvarte s predstihom, aj o deň či dva skôr.

Ako urobiť "kohútie hrebene"

  • 1 ks Do hrubého plátku slaniny s kožou urobíme vo vzdialenosti 1 až 1,5 cm od seba zárezy hlboké dva centimetre. Osmažíme na panvici a konce hrebienkov namočíme do červenej papriky. Pripravujeme ich tesne pred podávaním, aby boli chrumkavé.

Údené i klobása

  • 1 ks Do autentickej segedínskej kapusty môžete pridať aj údené mäso alebo klobásy. Získate pikantnejšiu chuť. Údené mäso môže byť dosť slané, preto ho namočte do vody a predvarte. Klobásy, naopak, pridávajte ku kapuste na záver, keď ju zalejete vodou.

Postup

Krok 1