Šalvia: Urobte z nej čajík alebo podávajte k cestovinám, rybe alebo divine
19. 11. 2019, 7:50 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:36)

Zdroj: Shutterstock
J11: Šalvia: Čo o nej viete?
„Prečo by mal človek zomrieť, keď v záhrade rastie šalvia?“ Poznáte túto starú múdrosť? Trochu horká bylinka s peknými fialovými kvetmi zďaleka nehasí „iba“ boľavé hrdlo a zapálené ďasná – tie vám už iste aspoň raz v živote zahojil štipľavý šalviový sprej od mamy. Však? Napríklad šalviový čaj si pokojne uvarte, aj keď vás neposlúcha žlčník, máte spomalené trávenie alebo sa potíte viac, ako je vám príjemné.
Skúsené bylinkárky ho odporúčajú takisto pri detoxikácii a hormonálnych výkyvoch, s tými však sami radšej neexperimentujte. No pripraviť si chutné šalviové maslo môžete hocikedy: Na olivovom oleji opečte lístky šalvie. Rozložte ich na papier na pečenie a nechajte vyschnúť. Preložte do mixéra, pridajte cesnak, morskú soľ, maslo a dobre premiešajte. Hotové maslo zrolujte do fólie a skladujte v chladničke. Podávajte k cestovinám, rybe alebo divine.
VIDEO: Ako si rozmnožiť šalviu
