Rady ako v kuchyni využiť vanilkový struk
17. 3. 2014, 15:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:52)

Zdroj: archív
Ako využiť vanilkový struk
Vanilkové struky sú plody popínavej orchidey vanilovníka plocholistého známej tiež ako vanilka pravá. Vanilkové struky vysokej kvality sú ohybné, a hoci sú zošúverené, majú jemnú hladkú šupku, pôsobiacu mastným dojmom. Na povrchu sa počas fermentácie vytvárajú jemné biele kryštáliky, ktoré síce môžu pre neskúsené oko vyzerať ako pleseň, v skutočnosti sú však znakom kvality.
Vanilkový struk v kuchyni
- Vanilkou môžete prevoňať snáď každý dezert, ale aj kávu, kakao, horúcu čokoládu alebo čaj. Do nápoja môžete pridať celý struk a zároveň ho využiť ako originálne prírodné miešadlo alebo si ho oslaďte trochou vanilkového cukru.
- Vynikajúco dochutí aj rôzne likéry a skvelú chuť dodá všetkým dezertom a pečivu, do ktorých sa pridáva trochu rumu, likéru alebo iného destilátu.
- Uplatní sa aj v slanej kuchyni. Výborne sa hodí napríklad k lososovi, hydine, zelenine sladkastej chuti, ako napríklad k mrkve, špargli a paštrnáku, ale aj k plodom mora.
- Na dochutenie rýb, plodov mora alebo sladkastej zeleniny je vynikajúca vanilková soľ. Vyrobíte si ju podobne ako vanilkový cukor.
- Originálna prísada je aj olej s vanilkovou arómou. Na jeho výrobu sú najlepšie jemné oleje s neutrálnou vlastnou arómou. Vynímať sa bude v dresingoch na šaláty, ale využiť sa dá aj na ryby a zeleninu.
Struk patrí do nádobky
Väčšinou sa vanilkové struky predávajú v sklenených nádobkách pripomínajúcich skúmavky so vzduchotesným uzáverom. Doma ju uložte na suché, chladné a tmavé miesto. Ak ste vanilku nekúpili v nádobke, nejakú jej nájdite, lebo pomerne rýchlo absorbuje cudzie arómy a pri nevhodnom skladovaní rýchlo vysychá a stráca tak vlastnú.
Ako získať dužinu
Pri príprave koláčov ale aj iných pokrmov sa pre svoju arómu vyvárajú celé struky alebo sa používa len vanilková dužina. Získate ju tak, že struk narežete po celej dĺžke ostrým nožom a dužinu so semienkami vyškrabete lyžicou alebo tupou stranou noža.
Dužiny zbavený struk nevyhadzujte. Ešte stále obsahuje dostatok aromatických látok, ktoré sa dajú využiť, napríklad na výrobu domáceho vanilkového cukru.
Mimochodom, struky sa dajú vyvariť aj viackrát. Po každom použití ich opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte dobre vysušiť. Ak nemáte doma vanilkový struk, nahradíte ho buď jednou čajovou lyžičkou vanilkového cukru alebo tromi kvapkami vanilkovej arómy.