Nebojte sa ho: Drobné guličky kuskusu skúšajte aj v netradičnej kombinácii
24. 11. 2018, 19:58 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:37)

Nebojte sa ho: Drobné guličky kuskusu skúšajte aj v netradičnej kombinácii
Kuskus je jedlo ktoré pochádza z tradičnej marockej kuchyne. Vyrába sa z tvrdej pšenice, ktorá je spracovaná na drobné guľôčky. Najčastejšie sa kuskus používa ako príloha k jedlám, podobne ako ryža alebo cestovina. Vynikajúco sa hodí ale nielen k mäsu, ale aj omáčkam a zelenine. Kuskus znie stále našim ušiam akosi cudzo, napriek tomu by sme sa ho nemali báť.
Možno ste ho ochutnali počas svojej dovolenky v Stredomorí anezaujal vás príliš. Nevadí, i to sa dá napraviť. Spravte si ho po svojom a uvidíte, že neoľutujete! Ak chcete vyskúšať kuskus v netradičnejšej kombinácii, pridajte ho do ovocných či zeleninových šalátov, alebo z neho pripravte múčnik. Ako sa kuskus pripravuje?
Je to úplne jednoduché. Kuskus dáte do hrnca a zalejete horúcou vodou, pomer je 1:2. Premiešajte, zakryte a nechajte desať minút odstáť. Následne môžete kuskus dusiť, marinovať, opekať. Vyskúšajte niektorý z kuskusových receptov:
Kuskus so syrom
Pripravte si 400 g kuskusu. Potom ho zmiešajte s 12 pokrájaným cherry rajčinami, pridajte pokrájanú čerstvú bazalku, soľ, čierne korenie, trochu olivového oleja a 150 gramov syra. Syr by mal byť mäkký, či už klasický syr, ovčí, kozí, alebo feta, to záleží len na vašich chutiach. Celú zmes zapečte pol hodinu v trúbe.
Štipľavý kuskus
Budete potrebovať jeden hrnček kuskusu, dve karotky, štvrtku zeleru, jeden tofu syr, 100 g uvarenej šošovice, rajčinovú šťavu, zopár hrozienok, 1 cibuľu, kari korenie, sušené hríby, štipľavú papričku, trochu posekaných vlašských orechov, soľ a olej.
Na panvici osmažíte tofu pokrájané na kocky, cibuľu na kolieska a mrkvy so zelerom pokrájané na plátky. Pridajte aj hríby a orechy. Následne pridajte ostatné ingrediencie a pomaly duste pol hodinu. Kuskus pripravte klasickým spôsobom a zmiešajte s hotovým jedlom.
Foto: Pluska