Najlepšie marinády na grilovačku: Namiešajte si svoje domáce
17. 7. 2018, 13:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:40)

Zdroj: arcuhív DJ
Najlepšie marinády na grilovačku: Namiešajte si svoje domáce
Zdroj: profimedia
Zdroj: profimedia
Zdroj: profimedia
Galéria k článku
Iba zmiešajte všetky suroviny a budú ako od renomovaného grilmajstra. Na tisíc percent.
BYLINKOVÁ MARINÁDA
- viazanička čerstvého tymianu
- pár lístkov čerstvej mäty
- pol lyžičky drvenej rasce
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- soľ podľa chuti
- 5 lyžíc extra panenského olivového oleja
Zdroj: profimedia
Grilované jedlá sú najlepšie čerstvé, neváhajte a berte ich rovno z grilu.
- Táto marináda je vynikajúca na kurča, ryby, zeleninu a huby. Ak nemáte čerstvý tymian, pokojne pridajte lyžičku sušeného. A namiesto čerstvej mäty vám dobre poslúži pol lyžičky sušenej.
Zdroj: profimedia
Táto marináda je vynikajúca na kurča, ryby, zeleninu a huby. Ak nemáte čerstvý tymian, pokojne pridajte lyžičku sušeného. A namiesto čerstvej mäty vám dobre poslúži pol lyžičky sušenej.
PIKANTNÁ BYLINKOVÁ MARINÁDA S ČILI
- pár vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
- pár vetvičiek čerstvého majoránu (1 lyžička sušeného)
- o niečo menej lístkov oregana a šalvie
- 2 strúčiky olúpaného a prelisovaného cesnaku
- pol lyžičky mletého čili
- pol lyžičky mletej sladkej papriky
- soľ, mleté čierne korenie
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1 lyžica pikantného kečupu
Zdroj: profimedia
Ak vám marináda na mäso zvýši, odložte ju do chladničky a použite aj na druhý deň.
- Marináda so skvelou arómou dodá šmrnc všetkým druhom mäsa, priostrí chuť baklažánov, cukiet a rôznych špízov. Ak ju použijete na ryby, pridajte menej cesnaku.
Tip:
Pikantný kečup nahraďte sladkým, ak je pre vás čili dostatočne pikantné, a olivový olej môžete nahradiť aj repkovým.
Zdroj: profimedia
Glirovanie je radosť z pobytu na čerstvom vzducu, výborné jedlo a dobrá zábava.
CESNAKOVO-ROZMARÍNOVÁ MARINÁDA
- 150 ml svetlého piva
- 3 lyžice sladkokyslého kečupu (najlepší je domáci)
- 2 očistené a prelisované strúčiky cesnaku
- 1 lyžička posekaných ihličiek rozmarínu
- 2 očistené a nadrobno posekané šalotky
- 2 lyžičky čerstvo pomletého červeného korenia
- pol lyžičky drvenej rasce
- 1 lyžica balzamového octu
- soľ
Zdroj: profimedia
Celý kus mäsa potrite vymiešanou zmesou samých dobrých ingrediencií podľa receptu a mäsu dodáte sviežu a znamenitú chuť.
- Čerstvý rezeň z bravčového karé potrite vymiešanou zmesou týchto dobrých ingrediencií a mäsu dodáte sviežu a znamenitú chuť. Radosť z jedla stojí za to.
Tip:
Najskôr vymiešajte pivo, kečup a balzmový ocot a postupne pridajte ostatné príchute. Ak použijete citrónovú alebo limetovú šťavu namiesto balzamového octu, chuť marinády nadobudne viac exotický nádych.
Zdroj: profimedia
Z drevného uhlia pripravte dobrú pahrebu, aby sa mäso pripravilo rýchlo a nevysušilo sa.
MARINÁDA S PIVOM A TABACSOM
- 4 lyžice tmavého piva
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica sladkej sójovej omáčky
- 1 lyžička čili vločiek
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- pol lyžičky cukru
- soľ podľa chuti
- 2 mladé cibuľky (nasekané biele časti)
- 1 lyžica nadrobno posekanej bazalky
- pár kvapiek tabacsa (koľko znesiete)
Zdroj: profimedia
Pripravené mäso potrite marinádou a nechajte v chlade celú noc marinovať.
- Ako prvé dobre vymiešajte čili, cukor a soľ, až potom pridajte pivo, olej a sójovú omáčku. Ostatné až na koniec.
Tip:
- Neverili by ste, ako úžasne chutia obyčajné špekáčiky naložené v tejto jedinečnej marináde! Určite vyskúšajte.
CIBUĽOVÁ MARINÁDA S LIGURČEKOM
- 2 lyžice sladkej mletej papriky
- 1 lyžica štipľavej mletej papriky
- 1 lyžica morskej soli
- 1 väčšia olúpaná a nakrájaná cibuľa
- 4 lyžice slnečnicového oleja
- 1 lyžica nasekaného ligurčeka
Zdroj: profimedia
Utrafiť tú správnu teplotu je ozajstné umenie. Chce to aj trochu praxe a skúseností.
- V oleji vymiešajte obe mleté papriky, korenie a soľ. Nakoniec pridajte cibuľu a ligurčerk.
Tip:
- Pripravené mäso potrite marinádou a preložte nasolenou cibuľou. Potom nechajte v chlade celú noc marinovať.
- Ak nemáte vhodnú misku, na jednorazové marinovanie poslúži aj veľké mikroténové vrecúško.
Zdroj: profimedia
Dobrá nálada na grilovačke nesmie chýbať.
JOGURTOVÁ MARINÁDA S KÔPROM A KORENÍM GYROS
- 350 ml bieleho jogurtu
- 4-5 olúpaných a pretlačených strúčikov cesnaku
- čerstvá kôprová vňať
- 1-2 lyžičky koreniacej zmesi gyros
- soľ podľa potreby
Tip:
- Lahodná jogurtová marináda prenikne do kuracieho mäsa, najlepšie vykostených kuracích stehien a zaručí maximálnu šťavnatosť mäsa.
Tip: Ak vám marináda zvýši, odložte ju do chladničky a použite aj na druhý deň.
Zdroj: profimedia
Tip na marinádu: Pikantný kečup nahraďte sladkým, ak je pre vás čili dostatočne pikantné, a olivový olej môžete nahradiť aj repkovým. Rebierka znesú aj poriadnu pikantnosť.