Reklama

Najlepšie marinády na grilovačku: Namiešajte si svoje domáce

arcuhív DJ

Zdroj: arcuhív DJ

Reklama

Najlepšie marinády na grilovačku: Namiešajte si svoje domáce

Iba zmiešajte všetky suroviny a budú ako od renomovaného grilmajstra. Na tisíc percent.

BYLINKOVÁ MARINÁDA

  • viazanička čerstvého tymianu
  • pár lístkov čerstvej mäty
  • pol lyžičky drvenej rasce
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ podľa chuti
  • 5 lyžíc extra panenského olivového oleja

Zdroj: profimedia

Grilované jedlá sú najlepšie čerstvé, neváhajte a berte ich rovno z grilu.

  • Táto marináda je vynikajúca na kurča, ryby, zeleninu a huby. Ak nemáte čerstvý tymian, pokojne pridajte lyžičku sušeného. A namiesto čerstvej mäty vám dobre poslúži pol lyžičky sušenej.

Zdroj: profimedia

Táto marináda je vynikajúca na kurča, ryby, zeleninu a huby. Ak nemáte čerstvý tymian, pokojne pridajte lyžičku sušeného. A namiesto čerstvej mäty vám dobre poslúži pol lyžičky sušenej.

PIKANTNÁ BYLINKOVÁ MARINÁDA S ČILI

  • pár vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
  • pár vetvičiek čerstvého majoránu (1 lyžička sušeného)
  • o niečo menej lístkov oregana a šalvie
  • 2 strúčiky olúpaného a prelisovaného cesnaku
  • pol lyžičky mletého čili
  • pol lyžičky mletej sladkej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 1 lyžica pikantného kečupu

Zdroj: profimedia

Ak vám marináda na mäso zvýši, odložte ju do chladničky a použite aj na druhý deň.

  • Marináda so skvelou arómou dodá šmrnc všetkým druhom mäsa, priostrí chuť baklažánov, cukiet a rôznych špízov. Ak ju použijete na ryby, pridajte menej cesnaku.

Tip:

Pikantný kečup nahraďte sladkým, ak je pre vás čili dostatočne pikantné, a olivový olej môžete nahradiť aj repkovým.

Zdroj: profimedia

Glirovanie je radosť z pobytu na čerstvom vzducu, výborné jedlo a dobrá zábava.

CESNAKOVO-ROZMARÍNOVÁ MARINÁDA

  • 150 ml svetlého piva
  • 3 lyžice sladkokyslého kečupu (najlepší je domáci)
  • 2 očistené a prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička posekaných ihličiek rozmarínu
  • 2 očistené a nadrobno posekané šalotky
  • 2 lyžičky čerstvo pomletého červeného korenia
  • pol lyžičky drvenej rasce
  • 1 lyžica balzamového octu
  • soľ

Zdroj: profimedia

Celý kus mäsa potrite vymiešanou zmesou samých dobrých ingrediencií podľa receptu a mäsu dodáte sviežu a znamenitú chuť.

  • Čerstvý rezeň z bravčového karé potrite vymiešanou zmesou týchto dobrých ingrediencií a mäsu dodáte sviežu a znamenitú chuť. Radosť z jedla stojí za to.

Tip:

Najskôr vymiešajte pivo, kečup a balzmový ocot a postupne pridajte ostatné príchute. Ak použijete citrónovú alebo limetovú šťavu namiesto balzamového octu, chuť marinády nadobudne viac exotický nádych.

Zdroj: profimedia

Z drevného uhlia pripravte dobrú pahrebu, aby sa mäso pripravilo rýchlo a nevysušilo sa.

MARINÁDA S PIVOM A TABACSOM

  • 4 lyžice tmavého piva
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica sladkej sójovej omáčky
  • 1 lyžička čili vločiek
  • 1 lyžička plnotučnej horčice
  • pol lyžičky cukru
  • soľ podľa chuti
  • 2 mladé cibuľky (nasekané biele časti)
  • 1 lyžica nadrobno posekanej bazalky
  • pár kvapiek tabacsa (koľko znesiete)

Zdroj: profimedia

Pripravené mäso potrite marinádou a nechajte v chlade celú noc marinovať.

  • Ako prvé dobre vymiešajte čili, cukor a soľ, až potom pridajte pivo, olej a sójovú omáčku. Ostatné až na koniec.

Tip:

  • Neverili by ste, ako úžasne chutia obyčajné špekáčiky naložené v tejto jedinečnej marináde! Určite vyskúšajte.

CIBUĽOVÁ MARINÁDA S LIGURČEKOM

  • 2 lyžice sladkej mletej papriky
  • 1 lyžica štipľavej mletej papriky
  • 1 lyžica morskej soli
  • 1 väčšia olúpaná a nakrájaná cibuľa
  • 4 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 lyžica nasekaného ligurčeka

Zdroj: profimedia

Utrafiť tú správnu teplotu je ozajstné umenie. Chce to aj trochu praxe a skúseností.

  • V oleji vymiešajte obe mleté papriky, korenie a soľ. Nakoniec pridajte cibuľu a ligurčerk.

Tip:

  • Pripravené mäso potrite marinádou a preložte nasolenou cibuľou. Potom nechajte v chlade celú noc marinovať.
  • Ak nemáte vhodnú misku, na jednorazové marinovanie poslúži aj veľké mikroténové vrecúško.

Zdroj: profimedia

Dobrá nálada na grilovačke nesmie chýbať.

JOGURTOVÁ MARINÁDA S KÔPROM A KORENÍM GYROS

  • 350 ml bieleho jogurtu
  • 4-5 olúpaných a pretlačených strúčikov cesnaku
  • čerstvá kôprová vňať
  • 1-2 lyžičky koreniacej zmesi gyros
  • soľ podľa potreby

Tip:

  • Lahodná jogurtová marináda prenikne do kuracieho mäsa, najlepšie vykostených kuracích stehien a zaručí maximálnu šťavnatosť mäsa.
  • Tip: Ak vám marináda zvýši, odložte ju do chladničky a použite aj na druhý deň.

Zdroj: profimedia

Tip na marinádu: Pikantný kečup nahraďte sladkým, ak je pre vás čili dostatočne pikantné, a olivový olej môžete nahradiť aj repkovým. Rebierka znesú aj poriadnu pikantnosť.