Reklama

Mäta prieporná: V kuchyni ju zužitkujete najmä v lete

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama

J8: Mäta prieporná: Je na hlavu

Vedeli ste, že názov rozšírenej bylinky pochádza z latinského mente? Už starí Rimania totiž verili, že mäta podporuje činnosť mozgu, takže učenci v kláštoroch bežne nosievali na krku voňavý zelený veniec. Alebo sa vám viac pozdáva fígeľ francúzskych farmárov, ktorí vkladali lístky mäty do vriec s obilím, aby odohnali hlodavce? Ak kašlete či „nádchujete“, napríklad z klimatizácie, radšej si z nich uvarte čaj. Môžete aj zo sušených listov – listy na rozdiel od vňate, ktorá sa zberá iba pred kvitnutím, smiete trhať celoročne, keď mätu pestujete v kvetináči.

V kuchyni ju zužitkujete najmä v lete, pri grilovaní mäsa, do domácich dresingov, slaných kišov, osviežujúcich nápojov alebo zmrzliny. Viac tipov prezradí Slávka . A teraz ešte jeden nejedlý: Z mäty si vyrobte domáci šampón proti lupinám. Okrem nej potrebujete zväzok rozmarínu, dve deci jablkového octu a dva týždne, kým sa v ňom byliny dobre vylúhujú.