Langoš je večný: Túto maďarskú palacinku zbožňujeme
15. 8. 2020, 8:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 17:18)

Zdroj: Instagram@springlane.de
Reklama
Pozrite si celý postupový recept.
Zdroj: Instagram@springlane
Zdroj: Instagram@dobrejedlo
Zdroj: Instagram@dobrejedlo
Galéria k článku
17 fotografiíPrejsť do galérie
DOMÁCE LANGOŠE

Zdroj: Instagram@dobrejedlo
Na voňavé langoše sa zbiehajú slinky.
8 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, KYSNUTIE CESTA 40-50 MINÚT
- 500 g hladkej múky
- 10 g soli
- 1 vajce
- 125 ml kyslej smotany
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- 1 lyžička cukru
- olej na vyprážanie
- NA PODÁVANIE:
- 100 ml oleja";i:10;s:22:"3-4 strúčiky cesnaku";i:11;s:27:"kyslá smotana podľa chuti";i:12;s:19:"250 g tvrdého syra
POSTUP:
- Do misy preosejte hladkú múku so soľou. Pridajte vajce, smotanu, vykysnutý kvások pripravený z 50 ml vlažného mlieka, droždia a cukru a dolejte zvyšných 150 ml mlieka. Vypracujte jemné a vláčne cesto.
- Cesto poprášte lyžicou hladkej múky a nechajte ho prikryté čistou utierkou na teplom mieste nakysnúť. Zväčší svoj objem dvojnásobne.
- Cesto rozdeľte na 8 rovnakých častí a tie naolejovanými rukami rozťahujte do tvaru langoša. Po okrajoch cesto nechajte hrubšie a v strede tenšie. Snažte sa cesto nepretrhnúť. Môžete si pomôcť tak, že ho budete tvarovať na naolejovanom tanieri.
- Langoše postupne vysmážajte z oboch strán vo väčšom množstve oleja rozohriatom na 170 až 180 °C. Hotové potrite olejom zmiešaným s pretlačeným cesnakom. Podľa chuti podávajte s kyslou smotanou, nastrúhaným syrom alebo s kečupom.
Dobrá rada
Ak robíte väčšie množstvo langošov, jednotlivé bochníky cesta si navážte na kuchynskej váhe, aby boli langoše rovnako veľké.