Bobáľky, opekance, pupáky ako od babičky si urobíte podľa receptu z Dobrého jedla
19. 12. 2019, 18:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:35)

Zdroj: Instagram@dobrejedlo
Bobáľky, opekance, pupáky ako od babičky si urobíte podľa receptu z Dobrého jedla
Zdroj: Instagram@fitnessguru_sk
Zdroj: Instagram@dobrejedlo
Zdroj: Instagram@carovny.kvasok
Galéria k článku
Domáce bobáľky
Po vašom možno opekance či pupáky
200-250 ml vlažného mlieka
7 g sušeného droždia
1 lyžica kryštálového cukru
500 g polohrubej múky
1 vajce
50 g roztopeného masla
štipka soli
horúce mlieko na zvlhčenie
maslo a mak na ochutenie
práškový cukor alebo med na osladenie
1. V časti vlažného mlieka rozmiešajte droždie, kryštálový cukor a lyžicu múky. Nechajte pár minút postáť, aby kvások pracoval.
2. Do misky preosejte múku, rozbite vajce, pridajte roztopené maslo, štipku soli a kvások.
3. Všetko premiešajte a postupne pridajte toľko vlažného mlieka, aby ste miesením získali hladké a jemne lepivé cesto. Nechajte cesto prikryté nakysnúť zhruba na dvojnásobok objemu.
5. Rozdeľte cesto na niekoľko častí a tie vytvarujte do dlhších, na palec hrubých valčekov. Pokrájajte ich asi na 1,5 cm dieliky a vytvarujte z nich guľky.
6. Guľky ľahko premiešajte vo veľkej mise s trochou oleja a naukladajte na plech tak, že medzi nimi zostanú malé medzery. Nechajte ich ešte trochu nakysnúť.
7. Bobáľky pečte pri 200 °C do zhnednutia 15-20 minút. Vychladnuté od seba oddeľte, ak treba.
8. Pred podávaním bobáľky zalejte horúcim mliekom a nechajte navlhnúť. Čerstvé sa rozmočia rýchlo, týždňové budú potrebovať dlhší čas. Bobáľky vyberte z mlieka, premiešajte s mletým makom, roztopeným maslom a doslaďte práškovým cukrom alebo medom.