Reklama

Bobáľky, opekance, pupáky ako od babičky si urobíte podľa receptu z Dobrého jedla

Tradičné bobaľky.

Zdroj: Instagram@dobrejedlo

Reklama

Bobáľky, opekance, pupáky ako od babičky si urobíte podľa receptu z Dobrého jedla

Domáce bobáľky

Po vašom možno opekance či pupáky

200-250 ml vlažného mlieka

7 g sušeného droždia

1 lyžica kryštálového cukru

500 g polohrubej múky

1 vajce

50 g roztopeného masla

štipka soli

horúce mlieko na zvlhčenie

maslo a mak na ochutenie

práškový cukor alebo med na osladenie

1. V časti vlažného mlieka rozmiešajte droždie, kryštálový cukor a lyžicu múky. Nechajte pár minút postáť, aby kvások pracoval.

2. Do misky preosejte múku, rozbite vajce, pridajte roztopené maslo, štipku soli a kvások.

3. Všetko premiešajte a postupne pridajte toľko vlažného mlieka, aby ste miesením získali hladké a jemne lepivé cesto. Nechajte cesto prikryté nakysnúť zhruba na dvojnásobok objemu.

5. Rozdeľte cesto na niekoľko častí a tie vytvarujte do dlhších, na palec hrubých valčekov. Pokrájajte ich asi na 1,5 cm dieliky a vytvarujte z nich guľky.

6. Guľky ľahko premiešajte vo veľkej mise s trochou oleja a naukladajte na plech tak, že medzi nimi zostanú malé medzery. Nechajte ich ešte trochu nakysnúť.

7. Bobáľky pečte pri 200 °C do zhnednutia 15-20 minút. Vychladnuté od seba oddeľte, ak treba.

8. Pred podávaním bobáľky zalejte horúcim mliekom a nechajte navlhnúť. Čerstvé sa rozmočia rýchlo, týždňové budú potrebovať dlhší čas. Bobáľky vyberte z mlieka, premiešajte s mletým makom, roztopeným maslom a doslaďte práškovým cukrom alebo medom.