Bez rýb v jedálničku budete oveľa vráskavejší!
29. 8. 2018, 20:28 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:38)

Bez rýb v jedálničku budete oveľa vráskavejší!
Morské ryby, ako je losos, obsahujú kvalitné tuky, najmä nenasýtené mastné kyseliny omega-3, ktoré prospievajú nielen srdcu a cievam, ale aj mozgu, kĺbom a nervom. Tieto zdravé tuky bránia tvorbe krvných zrazenín, zlepšujú pružnosť ciev a znižujú hladinu cholesterolu, pomáhajú pri poruchách menštruácie aj pri liečbe zápalov čriev, roztrúsenej sklerózy, artritídy i migrény.
Výskumy ukázali, že porcia pečených alebo dusených rýb týždenne zabraňuje úbytku neurónov v tej časti mozgu, ktorá súvisí s pamäťou a učením, preto by pravidelná konzumácia rýb mohla byť prevenciou obávanej Alzheimerovej choroby.
Mastné kyseliny omega-3 patria medzi esenciálne živiny aj v detskej strave, pretože sú dôležité pre vývoj mozgu. Podľa viacerých štúdií dokonca zmierňujú príznaky ADHD – neurovývojovej poruchy, ktorá sa prejavuje deficitom pozornosti, impulzívnosťou a hyperaktivitou. Redukčné beztukové diéty sa negatívne prejavujú na pokožke, vlasoch a na nechtoch. Pleť je suchá, so sklonom k tvorbe vrások, vlasom chýba lesk, nechty sa lámu. Aby sa im vrátila pružnosť, pevnosť a lesk, potrebujú výživu – zdravé tuky, aké sa nachádzajú v olivovom oleji, orechoch a v rybacom mäse.
Foto: Profimedia