Ako vyšľahať tuhý sneh z bielkov
Dobre vyšľahaný tuhý sneh z bielkov zaistí, že váš piškótový koláč, či snehové pusinky nebudú spľasnuté. Ako ho správne vyšľahať?
- Najdôležitejšie je, aby boli bielky dobre oddelené od žĺtkov, už aj stopy žĺtka dokážu zmariť vaše snaženie. Preto sa pri rozbíjaní vajíčka snažte, aby žĺtok zostal celý.
- Do bielkov pridajte štipku soli, sneh bude pevnejší a belší.
- Nádoba, v ktorej budete šľahať bielky, musí byť dokonale čistá a zbavená mastnoty. Vyskúšajte preto metličky a misku vytrieť citrónovou šťavou.
- Šľahať začnite na nižšej rýchlosti, kým sa bielka nenapenia, až potom rýchlosť zvýšte.
- Cukor, kokos a ďalšie suroviny pridávajte až ku tuhému snehu, inak bielky nevyšľaháte.
- Pripravený sneh do cesta nevmiešavajte šľahačom alebo mixérom, ale opatrne a po častiach ho do cesta zapracujte vareškou.