Ako na odpaľované cesto
Odpaľované cesto často nazývané aj varené cesto má medzi ostatnými druhmi cesta osobitné miesto, lebo sa pred pečením varí – odpaľuje.
Cesto vždy obsahuje múku, vodu (alebo mlieko), tuk, soľ a vajcia. Vodu a mlieko používajte najčastejšie v rovnakom pomere.
Odpaľované cesto je ťažšie, vajcia ho skypria a prevzdušnia a tým ho nadvihnú.
Základný recept na odpaľované cesto:
- 250 ml vody (alebo 125 ml vody a 125 ml mlieka)
- 80 až 100 g masla
- 160 až 170 g hladkej a polohrubej múky (podľa veľkosti vajec) alebo 150 g hrubej múky
- štipku soli
- 4 vajcia (veľkosť M – 53 – 62 g)
Postup:
- Do vody v hrnci dáme štipku soli a na kocky pokrájaný tuk. Len čo zmes vody a tuku zovrie, hrniec odstavíme a za stáleho miešania nasypeme múku. Miešame tak dlho, kým sa všetko dokonale nespojí do hustej kaše.
- Hrniec potom opäť postavíme na oheň a obsah miešame tak dlho, kým sa z neho nevytvorí hladké cesto a na dne hrnca nevznikne tenká biela vrstva.
- Cesto preložíme do misy, pridáme prvé vajce, ktoré rýchlo zapracujeme. Do vlažného cesta potom po jednom zapracujeme ďalšie vajcia. Ďalšie vajce pridáme, keď je predchádzajúce dôkladne zapracované. Správne pripravené cesto sa musí lesknúť a z varechy odpadávať v pevných dlhých kusoch.
- Odpaľované cesto sa najčastejšie ďalej spracováva striekaním (veterníky, venčeky, banány, tortové korpusy) alebo vykrajovaním pomocou dvoch lyžíc (profiterolky) a pečie sa na plechu, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Pri striekaní cesta treba rátať s tým, že pri pečení zdvojnásobí svoj objem.
- Odpaľované cesto pečieme pri vysokej teplote, ktorá závisí aj od tvaru a veľkosti jednotlivých kusov. Vkladá sa asi na 10 minút do rúry vyhriatej na vysokú teplotu – 220 až 230 °C. Potom teplotu znížime na 200-180°C a dopekáme 10 až 15 minút. Rúru počas pečenia neotvárame.
Tip:
Stierku na rozotieranie cesta najprv namočte do studenej vody, odpaľované cesto sa pri rozotieraní bude menej lepiť.