10 x o estragóne
- Estragón, alebo botanicky palina dračia, v sebe skrýva neopakovateľnú arómu a horkasto-sladkastú chuť. Pestuje sa najmä v južnej Európe a Stredomorí, ale darí sa mu aj v našich záhradkách.
- Stredomorskú chuť dodá estragón jedlám z mäsa, hydiny, rýb, ale aj z ryže. Výborne sa hodí aj do pokrmov so syrom a z vajec.
- V malom množstve ho môžete pridať aj k listovému šalátu.
- V talianskej kuchyni sa používa aj do jedál s paradajkami.
- Zvláštnou vôňou aj chuťou oživí rôzne šalátové zálievky, dipy a majonézy a pridáva sa aj do smotanových omáčok.
- Využíva sa na ochutenie octu a horčice. Jednoznačne patrí aj do nakladaných uhoriek.
- Pri varení je vzhľadom na intenzitu arómy na mieste opatrnosť. Ak to s estragónom preženiete, bude v jedle príliš dominovať. Plná chuť sa totiž rozvinie až v uvarenom jedle.
- Horkasté látky v estragóne podporujú tvorbu tráviacich štiav. Čaj z estragónu má pozitívny účinok na činnosť obličiek, tvorbu žlče a zvyšuje chuť do jedla.
- Nemal by sa konzumovať v tehotenstve.
- V sezóne si môžete urobiť zásoby estragónu na zimu. Stačí lístočky zľahka vysušiť a rozdrviť rukami. Chuť sa najlepšie uchová, ak rozdrvené bylinky pridáte do kvalitného oleja, masla alebo ich jednoducho zamrazíte.