Zemiakový šalát bez majonézy? Tento s horčicou je hit na každej grilovačke
3. 4. 2025, 19:01

Zdroj: Midjourney/Monika Fajdová
Skúste recept na svieži jarný šalát z pečených zemiakov, doplnený chrumkavou zeleninou, voňavými bylinkami a jemne pikantnou horčicovou zálievkou.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zabudnite na ťažké zemiakové šaláty plné majonézy. Jar si žiada niečo ľahké, svieže a plné chuti. Tento šalát z pečených zemiakov je ideálnou voľbou, ak chcete pripraviť jednoduchý, ale efektný recept, ktorý bude chutiť každému.
Nový obľúbenec
Kombinácia teplých zemiakov, chrumkavej zeleniny a horčicovej zálievky je neodolateľná – či už ako príloha ku grilovanému mäsu, alebo ako ľahký obed na terase. Navyše, šalát je hotový za chvíľku a môžete si ho ľubovoľne dochutiť bylinkami podľa sezóny. A možno ozvláštni aj váš veľkonočný stôl a nájdete si popri klasickom zemiakovom alebo viedenskom šaláte nového obľúbenca.
Zdroj: Midjourney/Monika Fajdová
Vyskúšajte svieži zemiakový šalát s horčicovou zálievkou.
Šalát z pečených zemiakov s horčicovou zálievkou
2–3 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g malých nových zemiakov
- 1 červená paprika
- 1 malá uhorka
- 2 jarné cibuľky
- 1 hrsť rukoly alebo poľníčka
- 1 lyžica nasekaného kôpru alebo petržlenovej vňate
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
Na zálievku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžička medu
- 1 lyžica jablčného octu alebo citrónovej šťavy
- 1 malý strúčik cesnaku (pretlačený)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Zemiaky poriadne umyte, prekrojte na polovice a dajte piecť na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkajte ich olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Pečte pri 200 °C asi 25–30 minút dozlatista.
- Medzitým si pripravte zeleninu – papriku nakrájajte na pásiky, uhorku na tenké kolieska a jarnú cibuľku na šikmé plátky.
- Zmiešajte všetky suroviny na zálievku a dobre prešľahajte. Upečené zemiaky nechajte chvíľku vychladnúť, potom ich zmiešajte s čerstvou zeleninou, rukolou a nasekanými bylinkami. Polejte zálievkou a jemne premiešajte.