Reklama

ZAVÁRAČKY, do chladničky! Kedy ich vytiahnuť zase na stôl?

RÝCHLE NAKLADANÉ REĎKOVKY

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vytiahnite ich, keď vás prepadnú hladní hostia alebo na rodinnej grilovačke. Všetci sa budú zalizovať až za ušami.

PESTRÁ ZELENINA S BYLINKAMI A KORENÍM

Zdroj: Laura Witteková

PESTRÁ ZELENINA S BYLINKAMI A KORENÍM

6 POHÁROV (290 ML), PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT

SUROVINY

  • 1,5 kg rôznej zeleniny (malé nakrájané uhorky, ružičky karfiolu, nakrájané reďkovky, plátky mrkvy...)
  • 1 malá cvikla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvé bylinky (bazalka, estragón, kôpor)
  • 1 šálka vínneho octu (bieleho alebo červeného)
  • 3 šálky vody
  • 3 lyžice soli
  • 6 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 bobkové listy
  • 1 kúsok škorice

POSTUP

1. Zeleninu očistite, umyte a osušte. Nakrájajte na menšie kúsky rôznych tvarov. Naložte do zaváracích pohárov, pridajte bylinky a polovicu cesnaku nakrájaného na plátky.

2. Do hrnca dajte zvyšný cesnak, ocot, vodu, soľ, korenie, bobkový list a škoricu. Uveďte do varu, povarte 5 minút, nalejte na zeleninu a uzavrite.

3. Po vychladnutí poháre uložte do chladničky. Zelenina začne svoju chuť získavať asi o týždeň, skonzumovať by ste ju mali najneskôr do mesiaca.

MOZZARELLA S BYLINKAMI A ČILI

Zdroj: Laura Witteková

MOZZARELLA S BYLINKAMI A ČILI

3 POHÁRE (370 ML), PRÍPRAVA 15 MINÚT

SUROVINY

  • 450 g mozzarelly
  • 9 sušených paradajok (na slnku)
  • 1 lyžica petržlenovej vňate
  • 1 lyžica bazalkových lístkov (plus na ozdobu)
  • pol lyžičky sušeného oregana
  • pol lyžičky sušeného tymianu
    3 strúčiky cesnaku
  • vločky čili
  • olivový olej

POSTUP

  1.  V mise zmiešajte olej, sušené paradajky, nasekané bylinky a prelisovaný cesnak.
  2. Do olejovej zmesi pridajte guľôčky mozzarelly a zľahka premiešajte.
  3.  Do zaváracích pohárikov naložte ochutenú mozzarelu, zalejte ju olejom a posypte vločkami čili. Aby mozzarella získala správnu chuť, odložte ju najmenej na sedem hodín do chladničky.
  4. Zaváranú mozzarellu podávajte studenú alebo pri izbovej teplote. Pred servírovaním ju ozdobte lístkami bazalky. Uchovávajte v chladničke a skonzumujte do týždňa.

NAKLADANÝ CESNAK S ČERVENÝM KORENÍM

Zdroj: Laura Witteková

NAKLADANÝ CESNAK S ČERVENÝM KORENÍM

3 POHÁRE (300 ML), PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

SUROVINY

  • 10 hlávok cesnaku
  • 2 šálky vody
  • 2 šálky bieleho octu
  • 3 lyžice soli
  • 3 lyžičky celého červeného korenia
  • pol lyžičky čili vločiek
  • 3 stonky čerstvého kôpru
  • 3 bobkové listy

POSTUP

  1. Do hrnca dajte vodu, ocot, soľ a červené korenie a priveďte do varu. Znížte teplotu a nálev povarte 10 minút.
  2. Očistené strúčiky cesnaku dajte do 3 zaváracích pohárov. Nenaplňte ich až po vrch – asi 1,5 cm od horného okraja. Do každej nádoby pridajte tretinu čili vločiek, 1 stonku kôpru a jeden bobkový list.
  3.  Cesnaky zalejte horúcim nálevom. Odstráňte vzduchové bubliny a poháre uzavrite viečkom. Nechajte vychladnúť a odložte do chladničky. Nechajte ich v nej asi 3 týždne, aby cesnak získal chuť. V chlade vám však vydržia až 4 mesiace.

ČILI PAPRIČKY S WHISKY

Zdroj: Laura Witteková

ČILI PAPRIČKY S WHISKY

4 POHÁRE (290 ML), PRÍPRAVA 15 MINÚT

SUROVINY

  • 500 g čili papričiek (rôzne druhy a tvary)
  • 300 ml bieleho vínneho octu (alebo jablkového)
  • 150 ml oleja
  • 50 ml whisky
  • 1 lyžica horčicových semienok

POSTUP

  1. Čili papričky umyte a osušte. Ak sú väčšie, môžete ich prekrojiť. Potom nimi naplňte zaváracie poháre.
  2. V mise zmiešajte ocot, olej, whisky a horčicové semienka. Nálevom zalejte čili papričky a dobre uzavrite. V chladničke nechajte odstáť aspoň dva týždne, no takto ich môžete skladovať aj niekoľko mesiacov.

RÝCHLE NAKLADANÉ REĎKOVKY

Zdroj: Laura Witteková

RÝCHLE NAKLADANÉ REĎKOVKY

3 POHÁRE (220 ML), PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT

SUROVINY

  • 3 zväzky reďkoviek
  • 1,5 šálky vody
  • 1 šálka jablkového octu
  • 1 a pol lyžičky soli
  • 1-2 lyžice kryštálového cukru
  • čerstvé bylinky (tymian, estragón)

POSTUP

  1. Reďkovky zbavte listov a korienkov. Umyte, osušte a nakrájajte ich na tenké plátky. Naplňte nimi malé zaváracie poháriky.
  2. V hrnci prevarte vodu, ocot, soľ a cukor. Nálev nechajte mierne vychladnúť a vlažný ho nalejte na nakrájané reďkovky. Pridajte bylinky a nechajte hodinu odstáť. Po hodine uzavrite a odložte do chladničky. Reďkovky v nej vydržia až tri týždne.

Autor článku

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.