ZAVÁRAČKY, do chladničky! Kedy ich vytiahnuť zase na stôl?
29. 8. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 17:01)

Zdroj: Laura Witteková
Vytiahnite ich, keď vás prepadnú hladní hostia alebo na rodinnej grilovačke. Všetci sa budú zalizovať až za ušami.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
PESTRÁ ZELENINA S BYLINKAMI A KORENÍM
Zdroj: Laura Witteková
PESTRÁ ZELENINA S BYLINKAMI A KORENÍM
6 POHÁROV (290 ML), PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT
SUROVINY
- 1,5 kg rôznej zeleniny (malé nakrájané uhorky, ružičky karfiolu, nakrájané reďkovky, plátky mrkvy...)
- 1 malá cvikla
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvé bylinky (bazalka, estragón, kôpor)
- 1 šálka vínneho octu (bieleho alebo červeného)
- 3 šálky vody
- 3 lyžice soli
- 6 guľôčok celého čierneho korenia
- 3 bobkové listy
- 1 kúsok škorice
POSTUP
1. Zeleninu očistite, umyte a osušte. Nakrájajte na menšie kúsky rôznych tvarov. Naložte do zaváracích pohárov, pridajte bylinky a polovicu cesnaku nakrájaného na plátky.
2. Do hrnca dajte zvyšný cesnak, ocot, vodu, soľ, korenie, bobkový list a škoricu. Uveďte do varu, povarte 5 minút, nalejte na zeleninu a uzavrite.
3. Po vychladnutí poháre uložte do chladničky. Zelenina začne svoju chuť získavať asi o týždeň, skonzumovať by ste ju mali najneskôr do mesiaca.
MOZZARELLA S BYLINKAMI A ČILI
Zdroj: Laura Witteková
MOZZARELLA S BYLINKAMI A ČILI
3 POHÁRE (370 ML), PRÍPRAVA 15 MINÚT
SUROVINY
- 450 g mozzarelly
- 9 sušených paradajok (na slnku)
- 1 lyžica petržlenovej vňate
- 1 lyžica bazalkových lístkov (plus na ozdobu)
- pol lyžičky sušeného oregana
- pol lyžičky sušeného tymianu
3 strúčiky cesnaku - vločky čili
- olivový olej
POSTUP
- V mise zmiešajte olej, sušené paradajky, nasekané bylinky a prelisovaný cesnak.
- Do olejovej zmesi pridajte guľôčky mozzarelly a zľahka premiešajte.
- Do zaváracích pohárikov naložte ochutenú mozzarelu, zalejte ju olejom a posypte vločkami čili. Aby mozzarella získala správnu chuť, odložte ju najmenej na sedem hodín do chladničky.
- Zaváranú mozzarellu podávajte studenú alebo pri izbovej teplote. Pred servírovaním ju ozdobte lístkami bazalky. Uchovávajte v chladničke a skonzumujte do týždňa.
NAKLADANÝ CESNAK S ČERVENÝM KORENÍM
Zdroj: Laura Witteková
NAKLADANÝ CESNAK S ČERVENÝM KORENÍM
3 POHÁRE (300 ML), PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
SUROVINY
- 10 hlávok cesnaku
- 2 šálky vody
- 2 šálky bieleho octu
- 3 lyžice soli
- 3 lyžičky celého červeného korenia
- pol lyžičky čili vločiek
- 3 stonky čerstvého kôpru
- 3 bobkové listy
POSTUP
- Do hrnca dajte vodu, ocot, soľ a červené korenie a priveďte do varu. Znížte teplotu a nálev povarte 10 minút.
- Očistené strúčiky cesnaku dajte do 3 zaváracích pohárov. Nenaplňte ich až po vrch – asi 1,5 cm od horného okraja. Do každej nádoby pridajte tretinu čili vločiek, 1 stonku kôpru a jeden bobkový list.
- Cesnaky zalejte horúcim nálevom. Odstráňte vzduchové bubliny a poháre uzavrite viečkom. Nechajte vychladnúť a odložte do chladničky. Nechajte ich v nej asi 3 týždne, aby cesnak získal chuť. V chlade vám však vydržia až 4 mesiace.
ČILI PAPRIČKY S WHISKY
Zdroj: Laura Witteková
ČILI PAPRIČKY S WHISKY
4 POHÁRE (290 ML), PRÍPRAVA 15 MINÚT
SUROVINY
- 500 g čili papričiek (rôzne druhy a tvary)
- 300 ml bieleho vínneho octu (alebo jablkového)
- 150 ml oleja
- 50 ml whisky
- 1 lyžica horčicových semienok
POSTUP
- Čili papričky umyte a osušte. Ak sú väčšie, môžete ich prekrojiť. Potom nimi naplňte zaváracie poháre.
- V mise zmiešajte ocot, olej, whisky a horčicové semienka. Nálevom zalejte čili papričky a dobre uzavrite. V chladničke nechajte odstáť aspoň dva týždne, no takto ich môžete skladovať aj niekoľko mesiacov.
RÝCHLE NAKLADANÉ REĎKOVKY
Zdroj: Laura Witteková
RÝCHLE NAKLADANÉ REĎKOVKY
3 POHÁRE (220 ML), PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT
SUROVINY
- 3 zväzky reďkoviek
- 1,5 šálky vody
- 1 šálka jablkového octu
- 1 a pol lyžičky soli
- 1-2 lyžice kryštálového cukru
- čerstvé bylinky (tymian, estragón)
POSTUP
- Reďkovky zbavte listov a korienkov. Umyte, osušte a nakrájajte ich na tenké plátky. Naplňte nimi malé zaváracie poháriky.
- V hrnci prevarte vodu, ocot, soľ a cukor. Nálev nechajte mierne vychladnúť a vlažný ho nalejte na nakrájané reďkovky. Pridajte bylinky a nechajte hodinu odstáť. Po hodine uzavrite a odložte do chladničky. Reďkovky v nej vydržia až tri týždne.