Zabudnutá žihľava: Posypte ňou zemiaky, aha, čo sa stane!
5. 5. 2017, 20:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:45)

Zdroj: archív
J5: Zabudnutá žihľava
Táto rastlina na prvý pohľad nevyzerá nijako vábne a do vázičky si ju veru bežne nedávame. Navyše, kto by mal rád nepríjemné pŕhlenie? Ale žihľava, napriek svojmu nie veľmi sympatickému vzhľadu, má kopec prospešných účinkov na náš organizmus. Dokáže pomôcť naozaj v rôznych oblastiach zdravia, preto sa oplatí dať jej šancu. Kde môžete túto rastlinku s jej účinkami využiť? V kuchyni by mohla mať svoj priestor, keby sme ju nepovažovali len za burinu. Na konzumáciu sa hodia mladé a krehké výhonky, ktoré možno zbierať iba na jar.
Servírujte v surovom stave
Žihľava je bohatá aj na železo a vitamín C, čo sú kľúčové látky v boji proti anémii (chudokrvnosti). Vitamín C totiž napomáha vstrebávaniu železa. Aj preto sa odporúča využívať silu žihľavy pri tejto chorobe. Výborné je servírovať žihľavu v surovom stave, napríklad ako prísadu do šalátov, kedy si zachováva najviac cenných látok a vitamínov.
Žihľavou nahradíte bylinky
Vyskúšajte ju ako náhradu petržlenovej vňate alebo pažítky. Posypte ňou zemiaky, pridajte ju do suflé či celestínskych rezancov.
Viac radosti
Žihľava má pozitívny vplyv aj na našu náladu, je to jedno z prírodných antidepresív. Pôsobí aj proti únave a vyvoláva pocity šťastia v človeku. Ideálna bylinka na porazenie jarnej depresie.