Vyskúšajte výborný recept na STAROPOĽSKÝ PERNÍK: Dezert na pohladenie duše
4. 10. 2024, 6:01 (aktualizované: 4. 10. 2024, 6:02)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Tradičné recepty majú svoje čaro. Aj staropoľský perník, ktorý pre vás pripravila cukrárka nášho magazínu, vás ohúri svojou vôňou i chuťou.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
7 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Jesenné koláče: Inšpirácia na luxusné dezerty od cukrárkyZdroj: Laura Witteková
Staropoľský perník
Staropoľský perník
12 AŽ 15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 AŽ 35 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g medu
- 150 g masla
- 180 g krupicového cukru
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 80 ml mlieka
- 1 a pol lyžičky sódy bikarbóny
- 50 g vlašských orechov
- 400 g slivkového lekváru
Na polevu:
- 200 g tmavej čokolády 54 %
- 50 g masla
POSTUP:
- Med, maslo a cukor vložte do hrnca a za stáleho miešania na miernom plameni miešajte, kým sa cukor úplne neroztopí. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Do medovej zmesi pridajte múku, vajce, žĺtky, perníkové korenie a vymiešajte dohladka. Vlejte mlieko, vsypte sódu bikarbónu, nadrobno nasekané orechy a zapracujte.
- Hmotu preložte do sklenenej nádoby, prikryte dvakrát preloženou utierkou a nechajte 2 až 3 týždne na chladnom mieste.
- Vyzreté perníkové cesto preložte na múkou posypanú dosku a premieste. Cesto počas zrenia spevnie, takže sa s ním bude lepšie pracovať. Cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika s rozmerom 30 x 40 cm a preložte ho na plech vyložený papierom na pečenie. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20 až 25 minút. Cesto určite po 20 minútach pečenia skontrolujte, malo by mať peknú zlatú farbu. Neprepečte ho.
- Vychladnutý perník si rozmerajte a rozkrojte na tri pásy. Dva pláty dobre potrite slivkovým lekvárom a uložte ich na seba. Prikryte posledným pásom perníka. Potom perník pevne zabaľte do alobalu a odložte na chladné miesto približne na týždeň.
- Perník rozbaľte a polejte čokoládovou polevou. Na polevu dajte nasekanú čokoládu spolu s maslom do ohňovzdornej misky, ktorú umiestnite nad hrniec s mierne vriacou vodou. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Misku zložte z hrnca a nechajte 5 minút vychladnúť. Potom rovnomerne polejte celý perník, nechajte polevu stuhnúť a môžete začať ochutnávať.