Reklama

Vyskúšajte výborný recept na STAROPOĽSKÝ PERNÍK: Dezert na pohladenie duše

Staropoľský perník

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Tradičné recepty majú svoje čaro. Aj staropoľský perník, ktorý pre vás pripravila cukrárka nášho magazínu, vás ohúri svojou vôňou i chuťou.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jesenné koláče: Inšpirácia na luxusné dezerty od cukrárky

    Zdroj: Laura Witteková

    Staropoľský perník

    Staropoľský perník

    12 AŽ 15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 AŽ 35 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 g medu
    • 150 g masla
    • 180 g krupicového cukru
    • 500 g hladkej múky
    • 1 vajce
    • 2 žĺtky
    • 2 lyžičky perníkového korenia
    • 80 ml mlieka
    • 1 a pol lyžičky sódy bikarbóny
    • 50 g vlašských orechov
    • 400 g slivkového lekváru

    Na polevu:

    • 200 g tmavej čokolády 54 %
    • 50 g masla

    POSTUP:

    1. Med, maslo a cukor vložte do hrnca a za stáleho miešania na miernom plameni miešajte, kým sa cukor úplne neroztopí. Odstavte a nechajte vychladnúť.
    2. Do medovej zmesi pridajte múku, vajce, žĺtky, perníkové korenie a vymiešajte dohladka. Vlejte mlieko, vsypte sódu bikarbónu, nadrobno nasekané orechy a zapracujte.
    3. Hmotu preložte do sklenenej nádoby, prikryte dvakrát preloženou utierkou a nechajte 2 až 3 týždne na chladnom mieste.
    4. Vyzreté perníkové cesto preložte na múkou posypanú dosku a premieste. Cesto počas zrenia spevnie, takže sa s ním bude lepšie pracovať. Cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika s rozmerom 30 x 40 cm a preložte ho na plech vyložený papierom na pečenie. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20 až 25 minút. Cesto určite po 20 minútach pečenia skontrolujte, malo by mať peknú zlatú farbu. Neprepečte ho.
    5. Vychladnutý perník si rozmerajte a rozkrojte na tri pásy. Dva pláty dobre potrite slivkovým lekvárom a uložte ich na seba. Prikryte posledným pásom perníka. Potom perník pevne zabaľte do alobalu a odložte na chladné miesto približne na týždeň.
    6. Perník rozbaľte a polejte čokoládovou polevou. Na polevu dajte nasekanú čokoládu spolu s maslom do ohňovzdornej misky, ktorú umiestnite nad hrniec s mierne vriacou vodou. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Misku zložte z hrnca a nechajte 5 minút vychladnúť. Potom rovnomerne polejte celý perník, nechajte polevu stuhnúť a môžete začať ochutnávať.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.