Reklama

ŠPENÁTOVO-šunkový koláč: Vyskúšajte ho na slano

kolac

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Neobyčajný, v kuchyni zažiari.

  • Dĺžka prípravy (min): 90
  • Počet porcií: 6
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 270 g polohrubej múky
  • 1 ks vajce
  • 1 ks soľ
  • 20 g čerstvého droždia
  • 100 g rozpusteného masla
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžica cukru do kvásku

Plnka:

  • 220 g čerstvého špenátu alebo medvedieho cesnaku
  • 2 ks strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 150 g údeného mäsa
  • 4 ks väčšie plátky dusenej šunky
  • 160 g tvrdého syra
  • 1 ks soľ
  • 1 ks mleté čierne korenie

Na potretie:

  • 1 ks vajce
  • 1 lyžica sezamových semiačok
  • pol spoon celej rasce

Postup

Krok 1

 Do vlažného mlieka dáme droždie, štipku soli, cukor a necháme vykysnúť kvások. Preosiate múky dáme do misy, pridáme vychladnuté maslo, vajce, soľ, nakysnutý kvások a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť asi 30 minút. Potom vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozkrojíme na štyri rovnaké časti.

Krok 2

Údené mäso pomelieme najemno. V panvici rozpustíme maslo, pridáme prelisovaný cesnak a opečieme. Vložíme vopred umytý, osušený špenát, premiešame a dusíme dve-tri minúty. Odstavíme, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Tvrdý syr nahrubo postrúhame.

Krok 3

Ochutený špenát zmiešame so 100 g nastrúhaného syra a s pomletým údeným mäsom. Každú časť cesta rozvaľkáme do menšieho obdĺžnikového tvaru a posypeme zvyšným syrom. Uložíme plátok šunky, rozložíme časť ochutenej plnky a stočíme do rolky. Necháme 10 minút podkysnúť.

Krok 4

Okrúhlu zapekaciu misu vymastíme a poukladáme do nej stočené rolky cesta. Potrieme rozšľahaným vajcom, povrch posypeme sezamovými semiačkami a celou rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia.