ŠPENÁTOVO-šunkový koláč: Vyskúšajte ho na slano
5. 2. 2022, 18:05 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Dobré jedlo
Neobyčajný, v kuchyni zažiari.
- Dĺžka prípravy (min): 90
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 270 g polohrubej múky
- 1 ks vajce
- 1 ks soľ
- 20 g čerstvého droždia
- 100 g rozpusteného masla
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 lyžica cukru do kvásku
Plnka:
- 220 g čerstvého špenátu alebo medvedieho cesnaku
- 2 ks strúčiky cesnaku
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 150 g údeného mäsa
- 4 ks väčšie plátky dusenej šunky
- 160 g tvrdého syra
- 1 ks soľ
- 1 ks mleté čierne korenie
Na potretie:
- 1 ks vajce
- 1 lyžica sezamových semiačok
- pol spoon celej rasce
Postup
Krok 1
Do vlažného mlieka dáme droždie, štipku soli, cukor a necháme vykysnúť kvások. Preosiate múky dáme do misy, pridáme vychladnuté maslo, vajce, soľ, nakysnutý kvások a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť asi 30 minút. Potom vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozkrojíme na štyri rovnaké časti.
Krok 2
Údené mäso pomelieme najemno. V panvici rozpustíme maslo, pridáme prelisovaný cesnak a opečieme. Vložíme vopred umytý, osušený špenát, premiešame a dusíme dve-tri minúty. Odstavíme, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Tvrdý syr nahrubo postrúhame.
Krok 3
Ochutený špenát zmiešame so 100 g nastrúhaného syra a s pomletým údeným mäsom. Každú časť cesta rozvaľkáme do menšieho obdĺžnikového tvaru a posypeme zvyšným syrom. Uložíme plátok šunky, rozložíme časť ochutenej plnky a stočíme do rolky. Necháme 10 minút podkysnúť.
Krok 4
Okrúhlu zapekaciu misu vymastíme a poukladáme do nej stočené rolky cesta. Potrieme rozšľahaným vajcom, povrch posypeme sezamovými semiačkami a celou rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia.