Reklama

Vyberáte novú chladničku? Chlaďte s chladnou hlavou

Reklama

Vyberáte novú chladničku? Chlaďte s chladnou hlavou

Súčasný trend v kupovaní potravín diktuje nakúpiť veľa a naraz. Lenže kam všetko uložíte? Ak to aj natrepete do starej chladničky, možno už po pár dňoch časť potravín skončí v odpadkovom koši. Príčinou môže byť nesprávne skladovanie. Nová koncepcia domácej chladiacej techniky myslí na všetko. Viete, ako si vybrať vhodnú chladničku a ako ju správne používať?

Radí: odborník na chladiacu techniku René Kubalík

Sústreďte sa na výber

Úsporná chladnička v energetickej triede A+ a vyššie by mala byť samozrejmosťou, no týmto kritériom sa ponuka zúži len minimálne. Určite je pre vás dôležitý aj dizajn, ten je však viac-menej záležitosťou vkusu. Na čom teda naozaj záleží?
Dnešné chladničky reagujú na individuálne potreby zákazníkov. Existujú napríklad rozdielne modely pre milovníkov mäsa a iné pre tých, čo uprednostňujú zeleninu.
Pre tých, ktorí často kupujú, a teda aj skladujú čerstvé mäso a mäsové výrobky, je vhodná chladnička vybavená špeciálnym priestorom na uskladnenie citlivých potravín, napríklad zásuvkou.

Potraviny v nich vydržia čerstvé až o 7 dní dlhšie. Ak máte vysokú spotrebu zeleniny, ideálnou kombináciou je technológia, ktorá zaručuje dlhotrvajúcu čerstvosť, napríklad dva chladiace systémy v kombinácii so zásuvkou s dvojitým dnom a s reguláciou vlhkosti.

Ventilátorom neriešite polohu

Keď ste si vybrali správny model, dajte si záležať na umiestnení chladničky. Ak chcete ušetriť na spotrebe energie, postavte ju do chladnejšej miestnosti. Spotrebu môžete ovplyvniť aj rozmiestnením potravín vnútri chladničky.
Chladničky bez ventilátora fungujú podľa pravidla, že hore je vždy teplejšie ako dole.

Na horné poličky by ste preto mali ukladať potraviny, ktoré nie sú až také citlivé na vyššiu teplotu. Ideálne miesto na skladovanie mäsa, rýb a údenín je spodná časť, jogurty, maslo, syry patria na strednú poličku, horná je vhodná na odkladanie uvareného jedla.

Potraviny v chladničke nesmú byť príliš natlačené, aby chladenie prebiehalo v poriadku. Ak si vyberiete chladničku s ventilátorom, je úplne jedno, kam potraviny uložíte, pretože ventilátor zabezpečuje rovnomernú teplotu v celom priestore.

Čo do chladničky nepatrí?

Nezahlcujte chladničku zbytočne vecami, ktoré v nej vôbec nemusia byť. Ľudia to robievajú vtedy, keď nemajú komoru či iný priestor na uskladnenie potravín. Možno si myslíte, že niektoré typy zeleniny ako cibuľa, zemiaky či koreňová zelenina vydržia v chladničke dlhšie, no v skutočnosti ich chlad pripravuje o chuť a mení ich konzistenciu.

V chladničke nemusia byť ani neotvorené konzervované potraviny, olivy, kečup, horčica či sójová omáčka, ani zapečatené trvanlivé potraviny v kartónových obaloch, napríklad mlieko, džúsy, smotana. Rovnako zbytočné je zapratávať chladený priestor neotvorenými zaváraninami. Kompóty a marmelády patria do chladničky až po otvorení.

Funkcie, ktoré dokážu zázraky

Kvalitná chladnička dnes dokáže oveľa viac, ako len schladiť jedlo. Na otvorené dvere nás upozorní zvukovým signálom, spočíta energetickú hodnotu jedla. Dokonca existujú chladničky, ktoré samy dokážu nakúpiť v internetovom obchode chýbajúce potraviny alebo vás na to aspoň upozornia.

Ak vám tieto funkcie až príliš pripomínajú umelú inteligenciu, nebojte sa, existujú aj „ľudskejšie“. Napríklad také, ktoré dokážu rýchlo schladiť aj väčší nákup či nápoje na večernú párty. Počas dovolenky určite oceníte funkciu, ktorá šetrí energiu a prispôsobí sa malému množstvu potravín v chladničke i tomu, že neotvárate dvierka.