Veľkonočné KOLÁČE A ZÁKUSKY BEZ LEPKU: Doprajte sladké sviatky aj celiatikom
19. 3. 2024, 9:32 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Laura Witteková
Klasické sviatočné sladkosti si odteraz môžete dopriať vy aj vaši šibači, ktorí sú na rovnakej diéte. Vlastne, dopriať si ich smú úplne všetci a nik nezacíti rozdiel.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

V tomto článku nájdete bezlepkové recepty na:
- MRKVOVÉ CUPCAKY SO ŠĽAHAČKOU
- ČOKOLÁDOVÚ ROLÁDU
- PLNENÉ VAJÍČKA
- METROVÝ KOLÁČ
- ŽĹTKOVÉ REZY
MRKVOVÉ CUPCAKY SO ŠĽAHAČKOU
Zdroj: Laura Witteková
MRKVOVÉ CUPCAKY SO ŠĽAHAČKOU
12 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20-25 MINÚT
Potrebujete:
Na cupcaky
- 1 lyžica jablkového octu
- 125 ml mlieka
- 2 vajcia
- 120 g kokosového cukru
- 120 ml slnečnicového oleja
- 150 g univerzálnej bezlepkovej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 1 lyžička mletej škorice";i:10;s:21:"75 g strúhanej mrkvy
Na šľahačku
- 250 ml kokosovej smotany na šľahanie
- 2 lyžice javorového sirupu
POSTUP:
- Rúru zapnite na 175 °C a plech na cupcaky alebo mafiny vyložte papierovými košíčkami.
- Do šálky dajte ocot, mlieko, premiešajte a dajte bokom. Ak máte kyslé mlieko, môžete ho použiť namiesto mlieka s octom.
- V mise vyšľahajte vajcia s cukrom na nadýchanú penu. Potom za stáleho miešania postupne prilievajte olej, zmes mlieka a octu. Do tejto zmesi pridajte preosiatu múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a nakoniec zamiešajte aj mrkvu. Pozor, nemiešajte dlho.
- Každý košíček naplňte cestom a plech vložte do vyhriatej rúry. Pečte 20-25 minút. Urobte test špajdľou. Cupcaky nechajte 10 minút chladnúť vo forme a potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.
- Studenú kokosovú smotanu dajte do misy, pridajte javorový sirup a vyšľahajte. Šľahačku preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekajte ju na vychladnuté cupcaky. Môžete podávať.

ČOKOLÁDOVÁ ROLÁDA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čokoládová roláda.
15 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 15-18 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto
- 35 g holandského kakaa
- 1 lyžička instantného espresa
- 60 ml horúcej vody
- 45 g ryžovej múky
- 20 g bezlepkovej ovsenej múky
- 20 g pohánkovej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- pol lyžičky soli
- 4 veľké vajcia
- 115 g kokosového cukru";i:10;s:28:"2 lyžice rastlinného oleja";i:11;s:33:"1 lyžička vanilkového extraktu";i:12;s:30:"práškový cukor na posypanie
Na plnku
- 250 g smotanového syra (napríklad Philadelphia)
- 120 ml smotany na šľahanie
- 2-3 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
POSTUP:
- Rúru zapnite na 190 °C a plech s rozmermi 30 x 40 cm vyložte papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte kakao s instantnou kávou a zalejte horúcou vodou. Dobre rozmiešajte a odložte bokom.
- Do druhej misy preosejte všetky múky spolu s kypriacim práškom a so soľou.
- Žĺtky vyšľahajte s kokosovým cukrom na karamelovú svetlú penu, pridajte olej, vanilkový extrakt, kakaovo-kávovú zmes a šľahajte, aby sa všetky suroviny spojili. Vsypte preosiatu zmes múk a zapracujte. Nakoniec už len ručne zamiešajte vyšľahaný sneh z bielkov. Zmes rovnomerne rozotrite na plech a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 15-18 minút.
- Korpus nechajte 5 minút vychladnúť na plechu. Pripravte čistú utierku, položte na ňu list papiera na pečenie a na ten preložte upečený korpus spodnou stranou nahor. Stiahnite papier a pomocou utierky korpus zrolujte. Nechajte úplne vychladnúť.
- Keď je korpus vychladnutý, pripravte plnku: V mise vyšľahajte smotanový syr so smotanou na šľahanie, s cukrom a vanilkovým extraktom na pevné špičky. Korpus rozviňte a potrite plnkou – 2 cm okraja vynechajte. Naplnený korpus opatrne zrolujte a vložte na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním ho jemne posypte práškovým cukrom.

PLNENÉ VAJÍČKA
Zdroj: Laura Witteková
PLNENÉ VAJÍČKA
6 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT
Potrebujete:
- 6 neplnených čokoládových vajíčok
Na bielu vrstvu
- 200 g mascarpone
- 70 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice práškového cukru
- pol lyžičky vanilkového extraktu
Na žltú vrstvu
- 2 žĺtky
- 35 g trstinového cukru
- 35 ml citrónovej šťavy
- 25 g masla
- kôra z 1 biocitróna
POSTUP:
- Najskôr pripravte žltú vrstvu, teda citrónový krém: Do misky nad vodnú paru položte ďalšiu misku – dajte do nej žĺtky, trstinový cukor, citrónovú šťavu, maslo a jemne nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko spolu miešajte, kým zmes nezhustne na puding. Misku zložte zo zdroja tepla, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť.
- V mise vyšľahajte mascarpone so smotanou, s cukrom a vanilkou. Krém preložte do cukrárskeho vrecka. Čokoládovým vajíčkam jemne narežte vrch a postupne poolamujte do požadovaného tvaru otvoru. Vajíčka položte do stojančekov a naplňte krémom z mascarpone. Potom pomocou lyžičky urobte v kréme priehlbinku v tvare žĺtka. Tú naplňte citrónovým krémom. Hotovo.

METROVÝ KOLÁČ
Zdroj: Laura Witteková
METROVÝ KOLÁČ
15-20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 35-40 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto
- 4 vajcia
- 200 g práškového cukru
- 100 ml rastlinného oleja
- 10 lyžíc horúcej vody
- 130 g mandľovej múky (+ na vysypanie formy)
- 100 g ryžovej múky
- 20 g kukuričného škrobu
- štipka soli
- 2 lyžice holandského kakaa
- maslo na vymastenie formy
Na maslový krém
- 500 ml mlieka
- 40 g vanilkového pudingu (bezlepkového)
- 150 g práškového cukru
- 200 g masla izbovej teploty
- rum podľa chuti
Na čokoládovú polevu
- 150 g tmavej čokolády (54-percentnej)
- 50 g masla
POSTUP:
- Žĺtky s cukrom vyšľahajte na svetlú, nadýchanú penu. Postupne pridávajte olej, horúcu vodu a dobre zapracujte. Vsypte preosiate múky spolu so škrobom a zamiešajte. Nakoniec už len ručne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov a zo štipky soli.
- Hmotu rozdeľte na polovice. Prvú polovicu vylejte a rovnomerne uhlaďte do vymastenej formy na srnčí chrbát, vysypanej mandľovou múkou. Do druhej časti cesta zamiešajte kakao a vylejte ju do druhej, rovnako pripravenej formy.
- Obe formy vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a korpusy pečte 30-35 minút. Urobte test špajdľou. Po upečení nechajte korpusy vo forme chladnúť 5 minút a potom ich vyklopte na mriežku. Nechajte úplne vychladnúť.
- Zatiaľ pripravte krém: Tretinu mlieka nalejte do misky a rozmiešajte v ňom puding. Zvyšok mlieka vlejte do hrnca a zohrejte pod bod varu. Keď je mlieko zohriate, vlejte doň pudingovú zmes a uvarte hladký krém. Odstavte ho, preložte do misky a zakryte potravinárskou fóliou. Nechajte vychladnúť. Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom na svetlú penu a postupne pridávajte vychladnutý krém. Dobre zapracujte. Nakoniec pridajte 2-3 lyžice rumu, ak chcete.
- Oba vychladnuté korpusy nakrájajte približne na 1,5 cm široké plátky. Náplňou spájajte svetlý plát s tmavým, ak neminiete všetky plátky korpusu. Pospájaný koláč potrite zvyšnou plnkou aj po vrchu a vložte do chladničky aspoň na 3 hodiny.
- Nad vodnou parou roztopte nasekanú čokoládu s maslom a dobre premiešajte. Nechajte 5 minút chladnúť, aby poleva nebola veľmi horúca. Polejte ňou koláč a opäť vložte do chladničky, aby poleva stuhla.
- Stuhnutý metrový koláč krájajte šikmo ostrým, horúcim nožom. Dobrú chuť!

ŽĹTKOVÉ REZY
1 PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto
- 250 g masla
- 220 g práškového cukru
- 300 g vlašských orechov
- 150 g ryžovej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 6 bielkov
- 6-7 lyžíc mletej kávy
Na polevu
- 6 žĺtkov
- 300 g práškového cukru
POSTUP
- V mise vyšľahajte maslo izbovej teploty s cukrom na hladkú penu. Pridajte pomleté vlašské orechy, ryžovú múku, kypriaci prášok a postupne primiešavajte 6-7 lyžíc silného espresa (kávy). Z bielkov vyšľahajte pevný sneh a už len ručne zapracujte do orechovej hmoty.
- Zmes vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 30 minút.
- Na ešte horúci korpus vylejte vyšľahané žĺtky s cukrom a rovnomerne rozotrite po celom povrchu. Keďže je korpus horúci, žĺtková poleva začne rýchlo tuhnúť, takže pri natieraní je potrebné pracovať rýchlo. Koláč nechajte úplne vychladnúť. Potom už stačí iba nakrájať ho a môžete maškrtiť.
Vyskúšajte viac receptov na Veľkú noc z Dobrého jedla: