V záplave sladkého dobre padne aj slaný koláč: Recept na QUICHE s hruškami a modrým syrom
16. 12. 2024, 10:11

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Výborný recept na slaný koláč quiche, ktorého tajomstvom je krehké cesto a harmonická náplň kombinujúca sladkosť hrušiek s pikantnosťou modrého syra si obľúbite.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Poďte si s nami upiecť koláč naslano, ktorého základom je krehké cesto. Pri jeho príprave určite použite studené maslo aj vodu a nepremieste ho. Quiche sa vám odmení krehkosťou a bude sa rozplývať na jazyku. Autorka receptu, Veronika Kollárová má pre Vás aj dobrý tip: "Ak by sa pri pečení povrch rýchlo sfarboval dohneda, prikryte ho alobalom."
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Quiche s hruškami a modrým syrom.
Pošlite nám fotografie svojich vegetariánskych alebo vegánskych dobrôt s heslom VEGGIE S VERONIKOU a my vyberieme jedného z vás, ktorého odmeníme pomocníkom do domácnosti. Fotografie posielajte do 2. januára na dobrejedlo@newsandmedia.sk
QUICHE S HRUŠKAMI A MODRÝM SYROM
6 AŽ 8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 75 MINÚT
Potrebujete:
250 g hladkej múky
pol lyžičky soli
170 g masla
5 až 7 lyžíc studenej vody
1 lyžica olivového oleja
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
100 ml šľahačkovej smotany
200 ml kyslej smotany
3 vajcia korenie
1 lyžička sušeného tymianu
3 zemiaky
2 až 3 hrušky
syr niva
POSTUP:
1. Múku so soľou a maslom vypracujte do konzistencie mrveničky. Pridajte najskôr 5 lyžíc vody a začnite spracovávať cesto. Ďalšie lyžice vody pridajte, v prípade, že je cesto veľmi suché a ešte sa nespája.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Quiche s hruškami a modrým syrom.
2. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte hodinu v chladničke odležať. Potom cesto vyvaľkajte na veľkosť formy s priemerom 24 cm a preložte priamo do formy. Cesto jemne pritlačte na dno aj boky formy a pretŕčajúce okraje orežte. Na cesto položte papier na pečenie a vysypte sušené fazule. Vložte do rúry vyhriatej na 190 °C približne 20 minút, potom papier s fazuľami odstráňte a cesto pečte ešte 10 minút.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Quiche s hruškami a modrým syrom.
3. Pripravte náplň: Na olivovom oleji osmažte cibuľu nakrájanú na plátky. Pridajte pretlačený cesnak, premiešajte a nechajte minútu smažiť. Odstavte.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Quiche s hruškami a modrým syrom.
4. Zmiešajte šľahačkovú smotanu s kyslou smotanou, vajíčkami, so soľou, s korením, tymianom, osma- ženou cibuľou, s cesnakom a so zemiakmi, ktoré ste nakrájali na tenké plátky. Dobre premiešajte. 5. Na predpečené cesto nalejte polovicu náplne, na náplň poukladajte plátky hrušky, posypte rozdrobeným syrom a zalejte druhou polovicou náplne. Na vrch opäť poukladajte hrušky, posypte syrom a pekanovými orechmi. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 50 až 65 minút. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Quiche s hruškami a modrým syrom.