Úžasný KOLÁČ na jeseň: HRUŠKOVÝ SO ZÁZVOROM má výnimočnú chuť
29. 10. 2023, 15:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Vychutnajte si jeseň v tomto lahodnom koláči. Hruška a zázvor sa k sebe náramne hodia a spríjemnia vám aj sychravejší deň.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
17 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Halloweenske CAKE POPS: Lepšie a krajšie, než kupované sladkosti!Zdroj: Canva
HRUŠKOVÝ KOLÁČ SO ZÁZVOROM
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 45-50 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Hruškový koláč so zázvorom.
Potrebujete:
Na koláč:
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka soli
- 1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
- 180 g masla izbovej teploty
- 150 g hnedého cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 veľké vajcia";i:10;s:13:"100 ml mlieka";i:11;s:25:"2 stredne veľké hrušky
Na karamelizované hrušky:
- 6 stredne veľkých hrušiek
- 400 ml vody
- 100 ml džinu
- 200 ml toniku
- 125 g krupicového cukru
- 2 paličky škorice
- 1 hviezdička anízu
- 1 plátok citrónovej kôry
- 1 lyžica masla
POSTUP:
- Rúru zapnite na 180 °C a dno formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie.
- Do veľkej misy preosejte múku, kypriaci prášok, perníkové korenie, škoricu a soľ. Pridajte čerstvý zázvor a premiešajte.
- V druhej mise vyšľahajte maslo s cukrom na svetlú, nadýchanú penu. Po jednom zapracujte vajíčka, pridajte vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Striedavo pridávajte múkovú zmes a mlieko. Vypracujte hladkú hmotu. Nakoniec zapracujte očistené hrušky nakrájané na menšie kocky. Cesto vylejte do pripravenej formy a vložte do rúry na 45-50 minút. Urobte test špajľou. Po upečení nechajte koláč vychladnúť.
- Zatiaľ pripravte karamelové hrušky: Do hlbšej panvice vlejte vodu, džin, tonik, cukor, paličky škorice, aníz, citrónovú kôru a priveďte do varu. Do vriacej tekutiny vsypte očistené hrušky nakrájané na štvrtiny, znížte teplotu a varte 5-10 minút, aby hrušky jemne povolili, no nesmú sa rozpadávať. Následne hrušky vyberte. Tekutinu zredukujte na sirupovú konzistenciu a odložte.
- Do druhej panvice dajte lyžicu masla a lyžicu odloženého sirupu. Keď je maslo roztopené a rozohriate, vložte hrušky a nechajte ich pekne do zlatista skaramelizovať. Potom ich vyberte a poukladajte rovno na koláč, polejte zredukovaným sirupom a môžete sa do nich pustiť!