Reklama

Úžasný KOLÁČ na jeseň: HRUŠKOVÝ SO ZÁZVOROM má výnimočnú chuť

Hruškový koláč so zázvorom.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vychutnajte si jeseň v tomto lahodnom koláči. Hruška a zázvor sa k sebe náramne hodia a spríjemnia vám aj sychravejší deň.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Halloweenske CAKE POPS: Lepšie a krajšie, než kupované sladkosti!
    Zdroj: Canva

    HRUŠKOVÝ KOLÁČ SO ZÁZVOROM

    10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 45-50 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Hruškový koláč so zázvorom.

    Potrebujete:

    Na koláč:

    • 250 g hladkej špaldovej múky
    • 2 lyžičky kypriaceho prášku
    • 1 lyžička perníkového korenia
    • 1 lyžička mletej škorice
    • štipka soli
    • 1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
    • 180 g masla izbovej teploty
    • 150 g hnedého cukru
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 2 veľké vajcia";i:10;s:13:"100 ml mlieka";i:11;s:25:"2 stredne veľké hrušky

    Na karamelizované hrušky:

    • 6 stredne veľkých hrušiek
    • 400 ml vody
    • 100 ml džinu
    • 200 ml toniku
    • 125 g krupicového cukru
    • 2 paličky škorice
    • 1 hviezdička anízu
    • 1 plátok citrónovej kôry
    • 1 lyžica masla

    POSTUP:

    1. Rúru zapnite na 180 °C a dno formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie.
    2. Do veľkej misy preosejte múku, kypriaci prášok, perníkové korenie, škoricu a soľ. Pridajte čerstvý zázvor a premiešajte.
    3. V druhej mise vyšľahajte maslo s cukrom na svetlú, nadýchanú penu. Po jednom zapracujte vajíčka, pridajte vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Striedavo pridávajte múkovú zmes a mlieko. Vypracujte hladkú hmotu. Nakoniec zapracujte očistené hrušky nakrájané na menšie kocky. Cesto vylejte do pripravenej formy a vložte do rúry na 45-50 minút. Urobte test špajľou. Po upečení nechajte koláč vychladnúť.
    4. Zatiaľ pripravte karamelové hrušky: Do hlbšej panvice vlejte vodu, džin, tonik, cukor, paličky škorice, aníz, citrónovú kôru a priveďte do varu. Do vriacej tekutiny vsypte očistené hrušky nakrájané na štvrtiny, znížte teplotu a varte 5-10 minút, aby hrušky jemne povolili, no nesmú sa rozpadávať. Následne hrušky vyberte. Tekutinu zredukujte na sirupovú konzistenciu a odložte.
    5. Do druhej panvice dajte lyžicu masla a lyžicu odloženého sirupu. Keď je maslo roztopené a rozohriate, vložte hrušky a nechajte ich pekne do zlatista skaramelizovať. Potom ich vyberte a poukladajte rovno na koláč, polejte zredukovaným sirupom a môžete sa do nich pustiť!

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.