Reklama

Upiecť DOMÁCI TRDELNÍK je takto ľahké! Recept, ktorý zvládne naozaj každý

Domáci trdelník.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Lahodný trdelník si hravo zvládnete upiecť aj doma a nepotrebujete na to ani špeciálne trdlo, či valčeky. Recept od cukrárky Veroniky vyniká jednoduchosťou a skvelou chuťou. Vyskúšajte ho čo najskôr!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Takéto slivkové koláče ste ešte nepiekli! Poďte s nami na to

    Nemáte kovové valčeky na pečenie? Umyte plechovky, obaľte ich alobalom, potrite maslom a vaše domáce valčeky sú hotové.

    Zdroj: Laura Witteková

    Domáci trdelník.

    DOMÁCI TRDELNÍK

    4 KUSY, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 – 25 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 150 ml vlažného mlieka
    • 13 g čerstvého droždia
    • 15 g krupicového cukru
    • 35 g masla + na potieranie
    • 35 g masti
    • 3 žĺtky
    • 280 g hladkej múky
    • štipka soli
    • kovové valčeky na cesto (plechovky)

    Na posypanie:

    • 50 g rozpusteného masla
    • 100 g krupicového cukru
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • 1 lyžička mletej škorice

    POSTUP:

    1. Do misy vlejte vlažné mlieko, pridajte rozdrobené droždie a posypte cukrom. Zamiešajte, misku zakryte a nechajte vzísť kvások.
    2. Zatiaľ vyšľahajte maslo izbovej teploty s masťou a so žĺtkami na svetlú penu. Pridajte preosiatu múku, soľ, kvások a vypracujte vláčne a mäkké cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte 45 minút kysnúť.
    3. Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú rozvaľkajte približne na 1 meter dlhý a úzky valček. Kovové valce potrite maslom a dlhý plát cesta naň namotajte. Potom valec s cestom položte a jemným tlakom povaľkajte, aby sa vrstvy cesta spojili. Takto pripravte aj zvyšné časti cesta. Cesto potrite rozpusteným maslom a nechajte ešte 15 minút podkysnúť.
    4. Rúru vyhrejte na 200 °C a valčeky poukladajte na stojato na plech, vložte do rúry a pečte 20 – 25 minút. Počas pečenia trdelníky dvakrát otočte o tretinu a ešte raz potrite maslom. Hneď po upečení ich znovu potrite maslom, obaľte v zmesi cukru, vanilky a škorice. Nakoniec trdelník stiahnite z valca, na ktorom sa piekol, nechajte vychladnúť a môžete podávať.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.