Upiecť DOMÁCI TRDELNÍK je takto ľahké! Recept, ktorý zvládne naozaj každý
5. 9. 2024, 16:02

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Lahodný trdelník si hravo zvládnete upiecť aj doma a nepotrebujete na to ani špeciálne trdlo, či valčeky. Recept od cukrárky Veroniky vyniká jednoduchosťou a skvelou chuťou. Vyskúšajte ho čo najskôr!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
17 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Takéto slivkové koláče ste ešte nepiekli! Poďte s nami na toNemáte kovové valčeky na pečenie? Umyte plechovky, obaľte ich alobalom, potrite maslom a vaše domáce valčeky sú hotové.
Zdroj: Laura Witteková
Domáci trdelník.
DOMÁCI TRDELNÍK
4 KUSY, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 – 25 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 150 ml vlažného mlieka
- 13 g čerstvého droždia
- 15 g krupicového cukru
- 35 g masla + na potieranie
- 35 g masti
- 3 žĺtky
- 280 g hladkej múky
- štipka soli
- kovové valčeky na cesto (plechovky)
Na posypanie:
- 50 g rozpusteného masla
- 100 g krupicového cukru
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 lyžička mletej škorice
POSTUP:
- Do misy vlejte vlažné mlieko, pridajte rozdrobené droždie a posypte cukrom. Zamiešajte, misku zakryte a nechajte vzísť kvások.
- Zatiaľ vyšľahajte maslo izbovej teploty s masťou a so žĺtkami na svetlú penu. Pridajte preosiatu múku, soľ, kvások a vypracujte vláčne a mäkké cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte 45 minút kysnúť.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú rozvaľkajte približne na 1 meter dlhý a úzky valček. Kovové valce potrite maslom a dlhý plát cesta naň namotajte. Potom valec s cestom položte a jemným tlakom povaľkajte, aby sa vrstvy cesta spojili. Takto pripravte aj zvyšné časti cesta. Cesto potrite rozpusteným maslom a nechajte ešte 15 minút podkysnúť.
- Rúru vyhrejte na 200 °C a valčeky poukladajte na stojato na plech, vložte do rúry a pečte 20 – 25 minút. Počas pečenia trdelníky dvakrát otočte o tretinu a ešte raz potrite maslom. Hneď po upečení ich znovu potrite maslom, obaľte v zmesi cukru, vanilky a škorice. Nakoniec trdelník stiahnite z valca, na ktorom sa piekol, nechajte vychladnúť a môžete podávať.