Reklama

Upečte PANETTONE: Vianočný taliansky koláč šťastia a hojnosti!

Tradičný taliansky koláč Panettone sa pečie na Vianoce.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Legendárny koláč Panettone má svoj pôvod v Taliansku, kde ho pečú tradične na Vianoce. Populárny je aj u nás a pripraviť si ho môžete aj doma!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Voňavé MEDOVÉ REZY: Recept na Vianoce od Timi Strnálovej

    Legendárny panettone

    My pečieme na Vianoce vianočku, Taliani tradičný panettone s bohatou sladkou chuťou aj vďaka sušenému a kandizovanému ovociu. Legiend okolo jeho receptu je viacero, všetky však majú pôvod v Miláne. Možno ho prvý raz upiekla mníška, ktorá chcela na sviatky potešiť sestry, alebo kuchár na dvore milánskeho vojvodu, ktorému prihorel dezert pre hostí a pohotovo pripravil chlieb zo zvyšných ingrediencií.

    Zdroj: Shutterstock

    Taliansky vianočný koláč panettone.

    Pôsobivý je príbeh kuchára Toniho z prelomu 15. a 16. storočia. Aby si získal srdce krásnej Adalgisy a súhlas jej otca, bohatého milánskeho aristokrata, vymyslel nový druh sladkého chleba s maslom, cukrom, hrozienkami a kandizovanou kôrou. Na vianočnom stole mal taký úspech, že ho začali volať „pan di Toni“ – „Toniho chlieb“.

    Anketa

    Už ste piekli panettone?

    • Ešte nie, ale chcem to vyskúšať90%
    • Pečiem ho takmer každý rok10%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Neskôr sa názov upravil na panettone. V 20. storočí získal svoju ikonickú kupolovitú formu vďaka talianskemu pekárovi Angelovi Mottaovi, ktorý nechal cesto kvasiť v papierových formách, aby koláč získal typický tvar. Kto ho na Vianoce upečie, prinesie do svojho domu šťastie a hojnosť.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tieto MAKOVÉ LINECKÉ KOLÁČIKY z pekárne Fertucha sú TOP: Najlepší RECEPT!
      Zdroj: NMH

      Zdroj: Shutterstock

      Tradičný vianočný taliansky koláč Panettone.

      Vianočný koláč Panettone

      12 porcií, príprava 30 minút + kysnutie, pečenie 50 minút

       

      POTREBUJETE:

      Na kvások:

      • 120 ml mlieka
      • 20 g čerstvého droždia
      • 1 lyžica cukru
      • 100 g hladkej múky

      Na cesto: 

      •  4 žĺtky
      • 1 vajce
      • 100 g cukru
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • kôra z 1 citróna
      • 400 g hladkej múky
      • 1 lyžička soli 
      • 100 g masla + na potretie
      • 200 g hrozienok (namočených v teplej vode alebo rume)
      • 100 g kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry

       

      POSTUP:

      1. V miske rozpustite v teplom mlieku droždie, pridajte cukor a múku. Nechajte vzísť kvások.

      2.  V miske zmiešajte žĺtky, celé vajce, cukor, vanilkový extrakt a nastrúhanú citrónovú kôru. Pridajte kvások a premiešajte. Postupne pridávajte múku, soľ a mäkké maslo. Vypracujte hladké a pružné cesto. Nakoniec vmiešajte hrozienka a kandizovanú kôru.

      3.  Cesto dajte do vymastenej misy a prikryté nechajte kysnúť asi 2 hodiny. Zľahka prepracujte a preneste ho do formy na panettone (priemer cca 18 cm, výška 10 cm) alebo do vysokej tortovej formy, vyloženej papierom na pečenie.

      4.  Cesto nechajte kysnúť ešte 30 až 40 minút, kým opäť nezdvojnásobí objem.  Vrch narežte do tvaru kríža a potrite roztopeným maslom. Pri 180 °C pečte 40 až 50 minút.

       

      Autor článku

      Mária Abrahámová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!