Upečte PANETTONE: Vianočný taliansky koláč šťastia a hojnosti!
22. 11. 2024, 12:02

Zdroj: Shutterstock
Legendárny koláč Panettone má svoj pôvod v Taliansku, kde ho pečú tradične na Vianoce. Populárny je aj u nás a pripraviť si ho môžete aj doma!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku

Legendárny panettone
My pečieme na Vianoce vianočku, Taliani tradičný panettone s bohatou sladkou chuťou aj vďaka sušenému a kandizovanému ovociu. Legiend okolo jeho receptu je viacero, všetky však majú pôvod v Miláne. Možno ho prvý raz upiekla mníška, ktorá chcela na sviatky potešiť sestry, alebo kuchár na dvore milánskeho vojvodu, ktorému prihorel dezert pre hostí a pohotovo pripravil chlieb zo zvyšných ingrediencií.
Zdroj: Shutterstock
Taliansky vianočný koláč panettone.
Pôsobivý je príbeh kuchára Toniho z prelomu 15. a 16. storočia. Aby si získal srdce krásnej Adalgisy a súhlas jej otca, bohatého milánskeho aristokrata, vymyslel nový druh sladkého chleba s maslom, cukrom, hrozienkami a kandizovanou kôrou. Na vianočnom stole mal taký úspech, že ho začali volať „pan di Toni“ – „Toniho chlieb“.
Anketa
Už ste piekli panettone?
- Ešte nie, ale chcem to vyskúšať90%
- Pečiem ho takmer každý rok10%
Hlasovanie bolo ukončené
Neskôr sa názov upravil na panettone. V 20. storočí získal svoju ikonickú kupolovitú formu vďaka talianskemu pekárovi Angelovi Mottaovi, ktorý nechal cesto kvasiť v papierových formách, aby koláč získal typický tvar. Kto ho na Vianoce upečie, prinesie do svojho domu šťastie a hojnosť.

Zdroj: NMH
Zdroj: Shutterstock
Tradičný vianočný taliansky koláč Panettone.
Vianočný koláč Panettone
12 porcií, príprava 30 minút + kysnutie, pečenie 50 minút
POTREBUJETE:
Na kvások:
- 120 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžica cukru
- 100 g hladkej múky
Na cesto:
- 4 žĺtky
- 1 vajce
- 100 g cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- kôra z 1 citróna
- 400 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 100 g masla + na potretie
- 200 g hrozienok (namočených v teplej vode alebo rume)
- 100 g kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry
POSTUP:
-
V miske rozpustite v teplom mlieku droždie, pridajte cukor a múku. Nechajte vzísť kvások.
-
V miske zmiešajte žĺtky, celé vajce, cukor, vanilkový extrakt a nastrúhanú citrónovú kôru. Pridajte kvások a premiešajte. Postupne pridávajte múku, soľ a mäkké maslo. Vypracujte hladké a pružné cesto. Nakoniec vmiešajte hrozienka a kandizovanú kôru.
-
Cesto dajte do vymastenej misy a prikryté nechajte kysnúť asi 2 hodiny. Zľahka prepracujte a preneste ho do formy na panettone (priemer cca 18 cm, výška 10 cm) alebo do vysokej tortovej formy, vyloženej papierom na pečenie.
-
Cesto nechajte kysnúť ešte 30 až 40 minút, kým opäť nezdvojnásobí objem. Vrch narežte do tvaru kríža a potrite roztopeným maslom. Pri 180 °C pečte 40 až 50 minút.