Upečte si s deťmi SYROVÉ SLIMÁČIKY na víkend: Chrum sem, chrum tam...
12. 10. 2023, 12:41 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Laura Witteková
Chystáte sa na piknik, výlet alebo len tak si sadnúť so susedmi v záhrade? Pripravte si niečo malé pod zub! Slané koláčiky vás prekvapia jemnou chuťou maslového cesta, ktoré sa v spojení so syrom len tak rozplýva na jazyku.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Syrové slimáčiky
35-40 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 12-15 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Syrové slimáčiky
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 g studeného masla
- 500 g polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžička soli
- 150 ml mlieka
Na syrovú náplň:
- 200 g čedaru alebo iného aromatickejšieho tvrdého syra
- 200 g masla
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- pol lyžičky sušeného cesnaku
Na posypanie:
- sezamové semiačka
- soľ
POSTUP
Do misy dajte maslo nakrájané na kocky, pridajte múku, kypriaci prášok, soľ a rozmiešajte na konzistenciu mrveničky. Vlejte časť mlieka a zapracujte ho, následne pridajte zvyšné mlieko a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
Zatiaľ pripravte náplň: Do misy dajte syr nastrúhaný na jemno, pridajte maslo izbovej teploty, červenú papriku, sušený cesnak a všetko spolu dobre premiešajte.
Cesto rozdeľte na dve časti a vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 3-4 mm do tvaru obdĺžnika.
Na cesto rozotrite polovicu náplne, natesno zrolujte a zabaľte do fólie. Odložte do chladničky na dve hodiny, aby stuhlo maslo v náplni aj cesto. Takto pripravte aj druhú polovicu cesta.
Roládu vyberte z chladničky, rozkrájajte na pol centimetra hrubé slimáčiky.
Slimáčiky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
Slimáčiky posypte sezamovými semiačkami a jemne osoľte. Plech vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne12-15 minút.
Slimáčiky nechajte vychladnúť na plechu a potom môžete podávať.