Najpr pripravíme smotanový dip: Kyslú smotanu zmiešame s jogurtom a brusnicovým džemom (alebo s kompótovými brusnicami). Odložíme do chladničky.
Potrebujeme:
- 3 vajcia
- 50 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- štipka soli
- 50 ml rastlinného oleja
- 250 g jemného nízkotučného tvarohu
- 2 lyžice čerešňovice alebo rumu
- 250 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 20 g sušených brusníc";i:10;s:20:"olej na vyprážanie
Na obalenie:
- 100 g jemného kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička (zarovnaná) mletej škorice
Na smotanový dip:
- 100 ml kyslej smotany s vysokým obsahom tuku
- 150 ml smotanového jogurtu
- 3 lyžice brusnicového džemu alebo scedených kompótových brusníc
Postup:
- Najprv pripravíme smotanový dip:Kyslú smotanu zmiešame s jogurtom a brusnicovým džemom (alebo s kompótovými brusnicami). Odložíme do chladničky.
- Vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom a so štipkou soli vyšľaháme do peny. Potom pridáme olej a čerešňovicu (alebo rum). Nakoniec pridáme tvaroh a vymiešame hladké cesto. Vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a so sušenými brusnicami.
- V panvici na vyprážanie alebo v širšom hrnci rozpálime olej. Dvoma polievkovými lyžicami odkrajujeme z cesta kúsky veľkosti vlašského orecha, ktoré opatrne vkladáme do horúceho oleja. Šišky vysmážame postupne asi 3 až 4 minúty do zlatista. Počas vysmážania ich obraciame. Prebytočný olej necháme odkvapkať na papierových obrúskoch. Ešte horúce šišky obalíme v zmesi kryštálového cukru a mletej škorice. Podávame so smotanovým dipom.