Reklama

Tvarohové šišky so smotanovým dipom

Reklama

Najpr pripravíme smotanový dip: Kyslú smotanu zmiešame s jogurtom a brusnicovým džemom (alebo s kompótovými brusnicami). Odložíme do chladničky.

Potrebujeme:

  • 3 vajcia
  • 50 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • štipka soli
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 250 g jemného nízkotučného tvarohu
  • 2 lyžice čerešňovice alebo rumu
  • 250 g hladkej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 20 g sušených brusníc";i:10;s:20:"olej na vyprážanie

Na obalenie:

  • 100 g jemného kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička (zarovnaná) mletej škorice

Na smotanový dip:

  • 100 ml kyslej smotany s vysokým obsahom tuku
  • 150 ml smotanového jogurtu
  • 3 lyžice brusnicového džemu alebo scedených kompótových brusníc

Postup:

  1. Najprv pripravíme smotanový dip:Kyslú smotanu zmiešame s jogurtom a brusnicovým džemom (alebo s kompótovými brusnicami). Odložíme do chladničky.
  2. Vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom a so štipkou soli vyšľaháme do peny. Potom pridáme olej a čerešňovicu (alebo rum). Nakoniec pridáme tvaroh a vymiešame hladké cesto. Vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a so sušenými brusnicami.
  3. V panvici na vyprážanie alebo v širšom hrnci rozpálime olej. Dvoma polievkovými lyžicami odkrajujeme z cesta kúsky veľkosti vlašského orecha, ktoré opatrne vkladáme do horúceho oleja. Šišky vysmážame postupne asi 3 až 4 minúty do zlatista. Počas vysmážania ich obraciame. Prebytočný olej necháme odkvapkať na papierových obrúskoch. Ešte horúce šišky obalíme v zmesi kryštálového cukru a mletej škorice. Podávame so smotanovým dipom.