Treska v lístkovom cestíčku s pažítkovou omáčkou
28. 1. 2013, 9:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:07)

Treska v lístkovom cestíčku s pažítkovou omáčkou
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks 200 ml mlieka
- 1 ks bobkový list
- 1 ks 400 g filiet z tresky
- 1 ks 25 g masla
- 1 ks cuketu
- 1 ks pór
- 1 ks cibuľu
- 1 lyžica petržlenovej vňate
- 1 ks 200 g lístkového cesta
- 1 ks vajce
Na omáčku:
- 1 ks 20 g masla
- 1 ks 200 ml smotany na šľahanie
- 1 ks šťavu z polovice citróna
- 1 lyžica nasekanej pažítky
- 1 ks soľ
- 1 ks mleté čierne korenie
Postup
Krok 1
Do hrnca dáme mlieko a bobkový list a uvedieme ho do varu. Vložíme tresku a na miernom ohni ju varíme 4 až 5 minút. Uvarenú tresku vyberieme do misy a dáme nabok.
Krok 2
V panvici rozohrejeme maslo a opečieme na ňom nahrubo nastrúhanú cuketu, nadrobno nakrájaný pór a cibuľu. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a uvarenú tresku. Podľa chuti osolíme, okoreníme a zamiešame.
Krok 3
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Hotové lístkové cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme do štvorca na hrúbku asi 0,5 cm. Cesto dáme na plech vyložený papierom na pečenie, uložíme naň zmes tresky. Okraje necháme voľné a potrieme ich rozšľahaným vajcom.
Krok 4
Potom rozvaľkáme druhú polovicu cesta, ktorú uložíme na zeleninovú plnku. Okraje zlepíme. Po celom povrchu urobíme kuchynským nožom cikcakovú vzorku a potrieme vajcom. Pečieme 20 až 25 minút.
Krok 5
Upečený koláč vyberieme z rúry a niekoľko minút necháme odpočívať. Nakrájame na porcie a podlejeme pažítkovou omáčkou.