Reklama

Tradičný český JÁHELNÍK: Recept na pšenový koláč zachutí celej rodine!

Recept na jáhelník, čiže pšenový koláč, od cukrárky Dobrého jedla.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jáhelník je tradičný český dezert, ktorý si získal srdcia vďaka svojej jednoduchej príprave a lahodnej chuti. Poďte ho upiecť podľa receptu od našej cukrárky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Gaštanové dezerty: Recepty od cukrárky chutia ako jeseň

    Hlavnou ingredienciou jáhelníka sú jáhly, čiže lúpané zrnká prosa, ktoré sú prirodzene bezlepkové a plné živín. Tento koláčik sa obvykle pripravuje s mliekom, cukrom a škoricou, často doplnený sušeným ovocím, ako sú slivky alebo hrozienka, a má jemnú, krémovú konzistenciu. Jáhelník je výživný, ľahko stráviteľný a ideálny ako sladký dezert alebo raňajky, ktoré vám priblížia chuť staročeskej kuchyne. Poďte ho vyskúšať podľa receptu od cukrárky Dobrého jedla.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Recept na jáhelník, čiže pšenový koláč, od cukrárky Dobrého jedla.

    JÁHELNÍK

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    Na pšenový základ:

    • 150 g pšena
    • 750 ml mlieka
    • štipka soli
    • 4 lyžice medu
    • 2 lyžice masla

    Na náplň:

    • 3 stredne veľké jablká
    • 50 g sušených hrozienok
    • 1 lyžička kukuričného škrobu
    • pol lyžičky mletej škorice
    • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
    • 2 lyžice práškového cukru
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • 200 g slivkového lekváru

    POSTUP:

    1. Pšeno dobre opláchnite vodou. Potom dvakrát prelejte vriacou vodou a ešte raz studenou. Takto pripravené pšeno vsypte do mlieka so štipkou soli a varte približne 20 minút, aby vznikla stredne hustá kaša.
    2. Kašu nechajte 10 minút vychladnúť a následne vmiešajte med a maslo.
    3. Teraz si pripravte náplne. Jablká nahrubo nastrúhajte, jemne vyžmýkajte, pridajte hrozienka, škrob, škoricu a premiešajte. Tvaroh zmiešajte s cukrom a vanilkou.
    4. Dno formy s priemerom 23 cm vyložte papierom na pečenie alebo vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou.
    5. Polovicu pšenovej zmesi rovnomerne rozotrite na dno formy. Potrite ju slivkovým lekvárom. Na lekvár rozprestrite nastrúhané jablká a na to rozotrite tvaroh. Ukončite druhou polovicou pšenovej zmesi.
    6. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Povrch by mal byť zlatý a pšenová vrstva stuhnutá.

     

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.