Tradičná KARPATKA z odpaľovaného cesta s lahodným krémom chutí luxusne!
24. 10. 2024, 11:02

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Obľúbený dezert z odpaľovaného cesta s lahodným pudingovým krémom môže zahviezdiť aj u vás doma! S receptom od našej cukrárky si isto poradíte!
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Karpatka je obľúbený dezert, ktorý má svoje korene v Poľsku, ale postupne si našiel cestu aj do českej kuchyne. Názov pochádza od Karpát, keďže upečené odpaľované cesto vytvára nerovný povrch, ktorý pripomína hornaté pohorie. Dezert je založený na odpaľovanom ceste, ktoré sa používa aj v slávnych francúzskych dezertoch, a je plnený hustým pudingovým krémom.
V Českej republike sa karpatka stala populárnym domácim dezertom už v druhej polovici 20. storočia. Pre svoju jednoduchú prípravu a dostupné suroviny si získala srdcia mnohých českých domácností. Karpatka sa často pripravuje na rodinné oslavy či nedeľné obedy a jej krémová náplň a jemné cesto robia z tohto dezertu skutočný rodinný poklad.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Karpatka.
Aj keď tradičná verzia s pudingovým krémom zostáva najobľúbenejšia, karpatka sa objavuje aj v moderných variantoch, napríklad s príchuťou čokolády alebo citróna. Napriek modernizáciám zostáva karpatka symbolom domáceho pečenia a sladkej tradície v strednej Európe. Poďte si ju upiecť podľa receptu od cukrárky Dobrého jedla, Veroniky Kollárovej.

KARPATKA
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 30 AŽ 35 MINÚT, CHLADENIE
Potrebujete:
Na odpaľované cesto:
- 180 ml vody
- 85 g masla + na potretie formy
- štipka soli
- 90 g hladkej múky
- 3 vajcia L
- 1 žĺtok L
- práškový cukor na posypanie
Na krém:
- 5 žĺtkov
- 40 g krupicového cukru
- 55 g kukuričného škrobu
- 600 ml mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 200 g masla
- 90 g práškového cukru
POSTUP:
- Ako prvé si pripravte krém, pretože musí vychladnúť. V mise zmiešajte žĺtky s tretinou cukru a so škrobom.
- Do hrnca vlejte mlieko spolu so zvyšným cukrom a zohrejte pod bod varu. Mlieko za stáleho šľahania pomaly zapracujte do žĺtkovej zmesi. Potom prelejte späť do hrnca, pridajte vanilkový extrakt aj pastu a na nízkej teplote varte, tak aby vznikol hustý puding. Odstavte ho, zakryte fóliou a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Teraz si pripravte odpaľované cesto. Do hrnca vlejte vodu, pridajte maslo, soľ a priveďte do varu. Naraz vsypte múku a rozmiešajte dohladka. Znížte teplotu a zmes miešajte, kým sa nezačne odpaľovať, teda na dne a bokoch hrnca zanechá biely povlak. Odstavte, cesto premiestnite do misy kuchynského robota a pomocou nadstavca v tvare K na nízkych otáčkach miešajte, aby zmes vychladla na teplotu, pri ktorej sa jej viete dotknúť.
- Do vychladnutej zmesi vždy po jednom zapracujte vajíčka a nakoniec žĺtok. Výsledné cesto by malo byť hladké a lesklé.
- Cesto rozdeľte do dvoch foriem s priemerom 23 cm, ktorých dno ste vyložili papierom na pečenie. Boky foriem potrite maslom. Zmes pomocou lyžice rozotrite, tak aby vznikli jemné vlnky a nerovnosti. Vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne 30 až 35 minút. Rúru počas pečenia neotvárajte. Po upečení nechajte vychladnúť.
- Teraz dokončite krém. Maslo izbovej teploty s práškovým cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding a vyšľahajte nadýchaný krém.
- Do formy, v ktorej sa pieklo cesto, vložte prvý upečený korpus. Ak sú vlnky na korpuse príliš vysoké, trochu ich pritlačte ku dnu. Potom naň rovnomerne rozotrite krém. Prikryte druhým korpusom, jemne ho pritlačte na krém a celý koláč vložte do chladničky aspoň na hodinu. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.