Reklama

Tradičná KARPATKA z odpaľovaného cesta s lahodným krémom chutí luxusne!

Karpatka.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Obľúbený dezert z odpaľovaného cesta s lahodným pudingovým krémom môže zahviezdiť aj u vás doma! S receptom od našej cukrárky si isto poradíte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Miňo Macuľa vám poradí, AKO PRIPRAVIŤ najlepšie ODPAĽOVANĚ CESTO

    Karpatka je obľúbený dezert, ktorý má svoje korene v Poľsku, ale postupne si našiel cestu aj do českej kuchyne. Názov pochádza od Karpát, keďže upečené odpaľované cesto vytvára nerovný povrch, ktorý pripomína hornaté pohorie. Dezert je založený na odpaľovanom ceste, ktoré sa používa aj v slávnych francúzskych dezertoch, a je plnený hustým pudingovým krémom.

    V Českej republike sa karpatka stala populárnym domácim dezertom už v druhej polovici 20. storočia. Pre svoju jednoduchú prípravu a dostupné suroviny si získala srdcia mnohých českých domácností. Karpatka sa často pripravuje na rodinné oslavy či nedeľné obedy a jej krémová náplň a jemné cesto robia z tohto dezertu skutočný rodinný poklad.

    Aj keď tradičná verzia s pudingovým krémom zostáva najobľúbenejšia, karpatka sa objavuje aj v moderných variantoch, napríklad s príchuťou čokolády alebo citróna. Napriek modernizáciám zostáva karpatka symbolom domáceho pečenia a sladkej tradície v strednej Európe. Poďte si ju upiecť podľa receptu od cukrárky Dobrého jedla, Veroniky Kollárovej.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Naučte sa s nami robiť ODPAĽOVANÉ CESTO: Vaše zákusky budú lepšie, než z cukrárne!

      KARPATKA

      10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 30 AŽ 35 MINÚT, CHLADENIE

      Potrebujete:

      Na odpaľované cesto:

      • 180 ml vody
      • 85 g masla + na potretie formy
      • štipka soli
      • 90 g hladkej múky
      • 3 vajcia L
      • 1 žĺtok L
      • práškový cukor na posypanie

      Na krém:

      • 5 žĺtkov
      • 40 g krupicového cukru
      • 55 g kukuričného škrobu
      • 600 ml mlieka
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 1 lyžička vanilkovej pasty
      • 200 g masla
      • 90 g práškového cukru

      POSTUP:

      1. Ako prvé si pripravte krém, pretože musí vychladnúť. V mise zmiešajte žĺtky s tretinou cukru a so škrobom.
      2. Do hrnca vlejte mlieko spolu so zvyšným cukrom a zohrejte pod bod varu. Mlieko za stáleho šľahania pomaly zapracujte do žĺtkovej zmesi. Potom prelejte späť do hrnca, pridajte vanilkový extrakt aj pastu a na nízkej teplote varte, tak aby vznikol hustý puding. Odstavte ho, zakryte fóliou a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
      3. Teraz si pripravte odpaľované cesto. Do hrnca vlejte vodu, pridajte maslo, soľ a priveďte do varu. Naraz vsypte múku a rozmiešajte dohladka. Znížte teplotu a zmes miešajte, kým sa nezačne odpaľovať, teda na dne a bokoch hrnca zanechá biely povlak. Odstavte, cesto premiestnite do misy kuchynského robota a pomocou nadstavca v tvare K na nízkych otáčkach miešajte, aby zmes vychladla na teplotu, pri ktorej sa jej viete dotknúť.
      4. Do vychladnutej zmesi vždy po jednom zapracujte vajíčka a nakoniec žĺtok. Výsledné cesto by malo byť hladké a lesklé.
      5. Cesto rozdeľte do dvoch foriem s priemerom 23 cm, ktorých dno ste vyložili papierom na pečenie. Boky foriem potrite maslom. Zmes pomocou lyžice rozotrite, tak aby vznikli jemné vlnky a nerovnosti. Vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne 30 až 35 minút. Rúru počas pečenia neotvárajte. Po upečení nechajte vychladnúť.
      6. Teraz dokončite krém. Maslo izbovej teploty s práškovým cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding a vyšľahajte nadýchaný krém.
      7. Do formy, v ktorej sa pieklo cesto, vložte prvý upečený korpus. Ak sú vlnky na korpuse príliš vysoké, trochu ich pritlačte ku dnu. Potom naň rovnomerne rozotrite krém. Prikryte druhým korpusom, jemne ho pritlačte na krém a celý koláč vložte do chladničky aspoň na hodinu. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

      Autori článku

      Tatiana Kubicová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

      Veronika Kollárová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.