Reklama

To je krásny nápad! Naučíme vás ako upiecť efektné MEDOVNÍKOVÉ KRABIČKY na sladkosti

Medovníkové krabičky na sladkosti.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Naša cukrárka pre vás pripravila recept s podrobným postupom, ako si môžete upiecť medovníkové krabičky na sladkosti. Sú ideálne ako darček pre vašich blízkych.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Adventný KALENDÁR Z MEDOVNÍČKOV: To je krásny nápad! Máme pre vás NÁVOD A RECEPT

    Cukrárka Dobrého jedla, Veronika Kollárová, má pre vás opäť perfektný nápad. Medovníkové krabičky na sladkosti podľa sa jej receptu isto podaria každému. Chutné krabičky môžete naplniť sladkosťami alebo malými pralinkami a darček máte hotový. Efektné medovníkové krabičky ohúria aj deti. Ktovie, čo si do nich ukryjú? Alebo zjedia rovno krabičku?

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Medovníkové krabičky na sladkosti.

    MEDOVNÍKOVÉ KRABIČKY NA SLADKOSTI

    3 KRABIČKY, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 12 AŽ 15 MINÚT, ODLEŽANIE CESTA 2 HODINY

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 50 g masla
    • 100 g trstinového cukru
    • 150 g medu
    • 300 g hladkej múky
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • 1 lyžička sódy bikarbóny
    • 1 a pol lyžičky mletého sušeného zázvoru
    • 1 a pol lyžičky mletej škorice
    • pol lyžičky perníkového korenia
    • 1 vajce
    • 1 bielok na potretie
    • strúhaný kokos a cukrové hviezdičky na ozdobenie

    Na polevu:

    • 200 g práškového cukru
    • 1 bielok

    POSTUP:

    1. Do hrnca vložte maslo, hnedý cukor, med a na miernom ohni zohrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
    2. V mise zmiešajte hladkú múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, zázvor, škoricu a perníkové korenie. Pridajte medovú zmes, vajce a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a odložte na dve hodiny do chladničky.
    3. Pripravte si dve prázdne plechovky od konzervy, ktoré umyte a z vonkajšej strany potrite maslom a obtočte papierom na pečenie.
    4. Na múkou vysypanej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku 4 mm a vykrojte 2 pásy, ktoré veľkosťou zodpovedajú obvodu plechoviek. Tiež vykrojte kruh v tvare dna a o pol centimetra väčšie viečko, ktoré krabičku uzatvorí. Všetko pod rozmerom približne 25 x 10 cm a štyri kruhy s priemerom približne 7 až 8 cm. Na každé viečko do stredu pridajte menšiu guľôčku cesta, ktorá bude ako držiak.
    5. Zvyšné cesto premieste, opäť vyvaľkajte a vykrojte päť štvorcov s rozmerom 7 x 7 cm a jeden s rozmerom 7,5 x 7,5 cm – to bude viečko. Opäť na viečko do stredu pridajte guľôčku cesta. Všetko uložte na plech vylo- žený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 12 až 15 minút. Ihneď po upečení potrite medovníky bielkom a nechajte vychladnúť.
    6. Práškový cukor dvakrát preosejte a vmiešajte do bielka. Vymiešajte hladkú hustú hmotu, ktorá nebude príliš tekutá. Preložte ju do cukrárenského vrecka a odstrihnite špičku.
    7. Medovníky stiahnite z plechovky a na dno položte menší upečený kruh, zvnútra ho prilepte pomocou bielkovej hmoty. Potom hmotou ozdobte aj horný okraj a pre zasnežený efekt posypte kokosom. Nechajte dobre zaschnúť. Krabičky poskladajte tak, že jednotlivé štvorce postupne prilepíte pomocou bielkovej hmoty. Opäť urobte ozdobný okraj a posypte kokosom, prípadne ozdobte cukrovými hviezdičkami.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.