Reklama

Testovali sme za vás červený poklad: Ktorá mletá paprika je najlepšia?

Ktorá paprika sa stala víťazom testu?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ktorá mletá paprika najlepšie ochutí vašu fašiangovú zabíjačku?

Ktorá mletá paprika najlepšie ochutí vašu fašiangovú zabíjačku?

Hodnotili

Šesť vzoriek mletej sladkej papriky posúdili odborníci a naša redaktorka Blanka. Hodnotili farbu, jemnosť mletia, chuť a celkový dojem. Vzorky boli kvôli objektivite anonymné, označené číselným kódom. Vzorky dostali známku ako v škole: 1 (najlepšia) až 5 (najhoršia).

Ing. Alžbeta Medveďová, PHD.
Spracovala výsledky senzorického testu vzoriek, ktoré hodnotila skupina zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Ľuboš Mego
Vyštudoval prestížnu gastronomickú akadémiu Le Cordon Bleu v Londýne, neskôr pôsobil v špičkových reštauráciách vo Veľkej Británii, v USA, Nemecku a Rakúsku. Tri podniky, v ktorých pracoval, získali dve michelinské hviezdy. V súčasnosti varí pre jednu bratislavskú firmu a pravidelne pre Dobré jedlo.

Blanka Nemčeková
Naša kolegyňa Blanka miluje zabíjačkové špeciality, preto sa pri testovaní zamerala hlavne na výraznú chuť a farbu mletých paprík. Ako inak, predstavovala si ich najmä v domácich klobáskach.

Paprika sladká mletá špeciál: Svieža a iskrivá

Kotányi, 25 g, 0,81 €
Krajina pôvodu: neuvedená
Plusy: Svieža vôňa, krásna farba, skvelá chuť.
Mínusy: Žiadne.
Celkový dojem: Najemno pomletá paprika má výraznú, žiarivo červenú farbu a sviežu, „iskrivú“ arómu čerstvo prekrojenej papriky. Chuťovo je vynikajúca – sladká s nepatrne štipľavým akcentom. Pokrmom dodá nielen krásnu farbu, ale aj výbornú chuť.
Známka: 1 - víťaz testu

Paprika sladká: Jemná

Tesco, 20 g, 0,45 €
Krajina pôvodu: Španielsko
Plusy: Pekná farba aj vôňa.
Mínusy: Menej výrazná chuť.
Celkový dojem: Najjemnejšie mletá paprika má ohnivočervenú farbu a mierne korenistú vôňu. Chuť je príjemne sladká, bez náznaku pikantnosti, hoci trocha menej intenzívna. Skvelá voľba, keď treba jedlu pridať výraznú červenú farbu, ale iba ľahkú dochuť papriky.
Známka: 2

Paprika sladká mletá: Aromatická

Mikado/Lidl, 30 g, 0,17 €
Krajina pôvodu:
neuvedená
Plusy: Ľahká údená aróma.
Mínusy: Horkastá dochuť.
Celkový dojem: Trocha nahrubšie mletá paprika má oranžovočervenú farbu a jemnú údenú vôňu. Chuť je veľmi dobrá, sladká, v závere s náznakom miernej štipľavosti a s nebadateľne horkastým akcentom. Táto paprika sa výborne hodí na ochutenie gulášov.
Známka: 2

Paprika sladká špeciál: Pikantná

Thymos, 30 g, 0,44 €
Krajina pôvodu:
Slovensko
Plusy: Osviežujúco-sladká chuť.
Mínusy: Slabšia farebnosť.
Celkový dojem: Hnedastooranžová paprika je najemno pomletá a má korenistú vôňu bez rušivých pachov. Chuť je veľmi dobrá, stredne sladká so sviežou dochuťou a s mierne štipľavým akcentom. Jedlám dodá ľahko pikantnú chuť, ale nie výraznú červenú farbu.
Známka: 3

Paprika sladká mletá: „Drsná“

Vitana, 23 g, 0,55 €
Krajina pôvodu:
Česko
Plusy: Silná aróma, výrazná farba.
Mínusy: Drsnejšia, horkastá dochuť.
Celkový dojem: Jasnočervená paprika má ostrú až prenikavú arómu a trocha hrubozrnnejšiu textúru. Chuť je výrazne korenistá, príjemne štipľavá a mierne údená, s drsnejšou až horkastou dochuťou. Vhodná na ochutenie rôznych zabíjačkových špecialít.
Známka: 3

Paprika sladká mletá: Nevýrazná

Orient, 20 g, 0,39 €
Krajina pôvodu: neuvedená
Plusy: Pekná farba.
Mínusy: Slabá vôňa a chuť.
Celkový dojem: Jemne mletá paprika má sýtočervenú farbu a slabšiu, ľahko zaúdenú arómu a sladkú chuť s mierne štipľavou dochuťou. V porovnaní s ostatnými vzorkami je chuťovo menej výrazná, akoby trocha vyblednutá.
Známka: 4

Domáca pasta Harissa

Potrebujete:

  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 1 lyžička sušeného koriandra
  • 4 čerstvé čili papričky
  • 2 sušené čili papričky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 4 lyžice olivového oleja
  • soľ podľa chuti

Postup:

  1. Všetky ingrediencie vymixujte na pastu.
  2. Ak ju chcete odložiť na dlhšie do chladničky, nalejte ešte navrch olej – podobne, ako keď vyrábate pesto.