Reklama

Tekvicová polievka s medom a so šalviou: Zdravý tanier ako od doktora

Anza

Zdroj: Anza

Reklama

Tekvicová polievka s medom a so šalviou: Zdravý tanier ako od doktora

  • Dĺžka prípravy (min): 40
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 1 ks malú tekvicu hokkaido
  • 1 ks cibuľu
  • 1 ks mrkvu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice medu
  • 3 ks stonky šalvie + lístky na ozdobu
  • 1 ks smotanu na šľahanie
  • 1 lyžica limetovej šťavy
  • 1 lyžica masla
  • 1 ks olivový olej";i:10;s:31:"1 ks soľ, mleté biele korenie

Postup

Krok 1

Tekvicu umyte, zabaľte do alobalu a na viacerých miestach ho prepichnite. Uložte do plechu na pečenie a pri teplote 190 °C upečte do mäkka.

Krok 2

Cibuľu očistite a nakrájajte na drobno. Mrkvu očistite a nakrájajte na kolieska. V hrnci na oleji a masle opečte cibuľu do sklovita. Pridajte mrkvu a opekajte 3 minúty.

Krok 3

Kým sa zelenina opeká, z upečenej tekvice odstráňte stonku, prekrojte ju a vyberte jadierka. Tekvicu aj so šupkou nakrájajte na kocky. Zalejte horúcim vývarom, pridajte med a stonky šalvie. Uveďte do varu, znížte teplotu a na miernom ohni varte 15 minút.

Krok 4

Z polievky vyberte šalviu a polievku rozmixujete ponorným mixérom do hladka. Pridajte smotanu na varenie a premiešajte. Už nevarte, iba podľa potreby polievku prehrejte. Dochuťte šťavou z limety a na tanieri ozdobte lístkami šalvie.