Tekvicová polievka s medom a so šalviou: Zdravý tanier ako od doktora
1. 5. 2020, 9:47 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:22)

Zdroj: Anza
Tekvicová polievka s medom a so šalviou: Zdravý tanier ako od doktora
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks malú tekvicu hokkaido
- 1 ks cibuľu
- 1 ks mrkvu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice medu
- 3 ks stonky šalvie + lístky na ozdobu
- 1 ks smotanu na šľahanie
- 1 lyžica limetovej šťavy
- 1 lyžica masla
- 1 ks olivový olej";i:10;s:31:"1 ks soľ, mleté biele korenie
Postup
Krok 1
Tekvicu umyte, zabaľte do alobalu a na viacerých miestach ho prepichnite. Uložte do plechu na pečenie a pri teplote 190 °C upečte do mäkka.
Krok 2
Cibuľu očistite a nakrájajte na drobno. Mrkvu očistite a nakrájajte na kolieska. V hrnci na oleji a masle opečte cibuľu do sklovita. Pridajte mrkvu a opekajte 3 minúty.
Krok 3
Kým sa zelenina opeká, z upečenej tekvice odstráňte stonku, prekrojte ju a vyberte jadierka. Tekvicu aj so šupkou nakrájajte na kocky. Zalejte horúcim vývarom, pridajte med a stonky šalvie. Uveďte do varu, znížte teplotu a na miernom ohni varte 15 minút.
Krok 4
Z polievky vyberte šalviu a polievku rozmixujete ponorným mixérom do hladka. Pridajte smotanu na varenie a premiešajte. Už nevarte, iba podľa potreby polievku prehrejte. Dochuťte šťavou z limety a na tanieri ozdobte lístkami šalvie.