Taliansky vianočný veniec: Tento fantastický recept budete piecť každé sviatky!
8. 12. 2024, 14:03

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Dodajte sviatkom nádych talianskeho la dolce vita vďaka lahodnému vianočnému vencu buccellato. Naša cukrárka má pre vás recept.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku
11 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Tradičné VIANOČNÉ KOLÁČE pre každého: Jednoduché aj zložitejšie RECEPTYUpečme si vianočný veniec, nech sú naše aj vaše vianočné sviatky bohaté na spoločné stretnutia s rodinou a priateľmi. Vyskúšajte taliansky veniec plný sušeného ovocia, orieškov a lásky, nazývaný buccellato.
Zdroj: Laura Witteková
Talianske buccellato
TALIANSKE BUCCELLATO
15 AŽ18 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 200 g masla
- 3 vajcia
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 lyžička medu
- štipka soli
- 8 g sódy bikarbóny
Na plnku:
- 500 g sušených fíg
- 100 g blanšírovaných mandlí
- 100 g lieskových orieškov
- 50 g vlašských orechov
- 50 g pistácií + na posypanie
- 50 g sušených čerešní
- 50 g hrozienok
- 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 100 ml vína marsala
- 125 g medu
- 40 ml silného espresa
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 lyžička mletej škorice
- pol lyžičky mletého klinčeka
- 100 g tmavej čokolády
Na polevu a ozdobenie:
- 3 lyžice marhuľového džemu
- 1 lyžica vody
- nasekané pistácie
- kandizovaná pomarančová kôra
POSTUP:
- Všetky suroviny na cesto vložte do misy kuchynského robota a vypracujte hladké cesto. Zabaľte do fólie a odložte do chladničky hodinu odpočívať.
- Figy, všetky orechy, čerešne, hrozienka, kandizovanú kôru vložte do kuchynského robota a rozmixujte. Do hrnca vlejte marsalu, med, espreso, pridajte vanilku, škoricu, klinček a dobre rozmiešajte. Teraz vsypte orechovo-ovocnú zmes a 5 minút povarte. Nechajte vychladnúť a vmiešajte nasekanú čokoládu.
- Oddýchnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi 15 x 30 cm. Z plnky vytvarujte valec a vložte ju do stredu obdĺžnika. Zrolujte a záhyby dobre utesnite. Cesto preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Konce dobre spojte, aby ste vytvorili kruh. Pomocou vidličky alebo klieští na ľad vytvorte jednotný vzor. Takto pripravené buccellato vložte do chladničky na 1 deň alebo cez noc.
- Veniec vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 45 minút dozlatista. Vychladnutý potrite polevou, ktorú pripravíte rozvarením marhuľového džemu s vodou. Ozdobte pistáciami a pomarančovou kôrou.