Reklama

Taliansky vianočný veniec: Tento fantastický recept budete piecť každé sviatky!

Talianske buccellato

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Dodajte sviatkom nádych talianskeho la dolce vita vďaka lahodnému vianočnému vencu buccellato. Naša cukrárka má pre vás recept.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tradičné VIANOČNÉ KOLÁČE pre každého: Jednoduché aj zložitejšie RECEPTY

    Upečme si vianočný veniec, nech sú naše aj vaše vianočné sviatky bohaté na spoločné stretnutia s rodinou a priateľmi. Vyskúšajte taliansky veniec plný sušeného ovocia, orieškov a lásky, nazývaný buccellato.

    Zdroj: Laura Witteková

    Talianske buccellato

    TALIANSKE BUCCELLATO

    15 AŽ18 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 500 g hladkej múky
    • 150 g cukru
    • 200 g masla
    • 3 vajcia
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • 1 lyžička medu
    • štipka soli
    • 8 g sódy bikarbóny

    Na plnku:

    • 500 g sušených fíg
    • 100 g blanšírovaných mandlí
    • 100 g lieskových orieškov
    • 50 g vlašských orechov
    • 50 g pistácií + na posypanie
    • 50 g sušených čerešní
    • 50 g hrozienok
    • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
    • 100 ml vína marsala
    • 125 g medu
    • 40 ml silného espresa
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • 1 lyžička mletej škorice
    • pol lyžičky mletého klinčeka
    • 100 g tmavej čokolády

    Na polevu a ozdobenie:

    • 3 lyžice marhuľového džemu
    • 1 lyžica vody
    • nasekané pistácie
    • kandizovaná pomarančová kôra

    POSTUP:

    1. Všetky suroviny na cesto vložte do misy kuchynského robota a vypracujte hladké cesto. Zabaľte do fólie a odložte do chladničky hodinu odpočívať.
    2. Figy, všetky orechy, čerešne, hrozienka, kandizovanú kôru vložte do kuchynského robota a rozmixujte. Do hrnca vlejte marsalu, med, espreso, pridajte vanilku, škoricu, klinček a dobre rozmiešajte. Teraz vsypte orechovo-ovocnú zmes a 5 minút povarte. Nechajte vychladnúť a vmiešajte nasekanú čokoládu.
    3. Oddýchnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi 15 x 30 cm. Z plnky vytvarujte valec a vložte ju do stredu obdĺžnika. Zrolujte a záhyby dobre utesnite. Cesto preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Konce dobre spojte, aby ste vytvorili kruh. Pomocou vidličky alebo klieští na ľad vytvorte jednotný vzor. Takto pripravené buccellato vložte do chladničky na 1 deň alebo cez noc.
    4. Veniec vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 45 minút dozlatista. Vychladnutý potrite polevou, ktorú pripravíte rozvarením marhuľového džemu s vodou. Ozdobte pistáciami a pomarančovou kôrou.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.