Postup

 krok

Pripravte štyri 12 cm formičky na tartaletky alebo jednu 25 cm koláčovú formu, najlepšie s odnímateľným dnom.

 krok

Na cesto rozdrvte sušienky v mažiariku alebo vo vrecúšku pomocou valčeka na cesto. Pridajte roztopené maslo a premiešajte. Natlačte na dno a boky formičiek. Odložte do chladničky.

 krok

Na náplň pokrájajte slivky na kocky a nasypte ich do hrnca. Prisypte cukor a pridajte kôru a šťavu z citróna. V miske zmiešajte škrob s vodou a prilejte k slivkovej zmesi. Povarte na miernom plameni asi 3 minúty, kým sa škrob neprevarí. Odstavte z plameňa.

 krok

Rúru predhrejte na 180 °C. Na pusinku vyšľahajte bielky so štipkou soli. Keď zbelejú, pomaly prisypte krupicový cukor. Takto šľahajte asi 8 minút, kým sneh nie je úplne tuhý a medzi prstami necítite kryštáliky cukru. Nakoniec pridajte škrob a prešľahajte.

 krok

Vyberte formičky z chladničky, naplňte slivkami a nakoniec pomocou dvoch lyžičiek vytvarujte pusinku tak, aby nesiahala úplne k okrajom formy. Formičky presuňte na veľký plech (na zachytenie masla, ktoré môže trochu vytiecť) a dajte piecť na 20 minút alebo kým povrch pusinky jemne nezozlatne.

 krok

Po upečení nechajte koláčiky hodinu v pootvorenej rúre, aby pusinky nepopraskali. Potom ich nechajte celkom vychladnúť a presuňte do chladničky. Vyberte pred podávaním.

Kategórie