Na sviatočný deň: Red velvet torta s krémom z vaječného likéru
6. 1. 2017, 1:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:12)

Na sviatočný deň: Red velvet torta s krémom z vaječného likéru
- Dĺžka prípravy (min): 45
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na korpus:
- 170 g zmäknutého masla
- 250 g kryštálového cukru
- 3 ks vajcia
- 1 lyžica gélového červeného potravinárskeho farbiva
- 1 ks tretina šálky rastlinného oleja (šálka – 250 ml)
- 2 ks žĺtky
- 1 lyžica kakaa
- 365 g hladkej múky
- 1 lyžica sódy bikarbóny
- 1 ks trištvrte lyžičky soli";i:10;s:17:"1,3 hrnček cmaru";i:11;s:31:"1 lyžica vanilkového extraktu";i:12;s:30:"1,5 ks čajovej lyžičky octu
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 3 lyžice vaječného likéru
- 1 ks konzerva kondenzovaného sladeného mlieka
Na pusinky:
- 2 ks bielky
- 150 g cukru
- 1 ks gélové červené potravinárske farbivo
Postup
Krok 1
V mixéri vyšľahajte maslo s cukrom do peny. Po jednom pridávajte vajcia a každé poriadne prešľahajte. Pridajte farbivo a ostatné prísady a šľahajte, kým nevznikne hladké cesto.
Krok 2
Cesto rozdeľte do troch foriem s priemerom asi 20 cm vymazaných maslom a vysypaných múkou. Pečte 25-30 minút pri 180 °C. Upečené korpusy vyberte z formy a nechajte vychladnúť.
Krok 3
Pripravte krém: Vymiešajte mascarpone, vyšľahanú smotanu a vaječný likér. Po pár minútach šľahania pomaly prilievajte kondenzované mlieko a šľahajte spolu do krému.
Krok 4
Vychladnuté korpusy natrite krémom a poukladajte na seba. Nakoniec celú tortu potrite zvyšným krémom a odložte do chladu.
Krok 5
Pripravte pusinky: Bielky vyšľahajte do peny a postupne pridávajte cukor. Šľahajte, kým nevznikne hustý a pevný sneh.
Krok 6
Pripravte si vrecko na zdobenie so zdobiacou špičkou. Na dlhú drevenú špajdľu naneste gélové červené farbivo a po dĺžke zdobiaceho vrecka spravte 3-4 pásy.
Krok 7
Vrecko naplňte bielkovou penou a do plechu vystlaného papierom na pečenie robte pusinky. Pečte pri teplote 100 °C asi 60 minút. Tortu ozdobte pusinkami a môžete krájať.