Reklama

Sú najlepšie v bonboniére! Ale z višní sa dá urobiť oveľa viac.

Stockfood

Zdroj: Stockfood

Reklama

J7: Višne

  1. Višňová omáčka
    Na miernom ohni uvarte vykôstkované višne s cukrom, vodou a glukózovým sirupom. Najlepšia vec k zmrzline! Môžete pridať aj rum alebo brandy.
  2. K dezertom
    Ryžový puding, čokoládový puding či panna cotta – všetky si s višňami skvele rozumejú.
  3. Sušené višne
    Čerstvé višne najprv vysušte, potom obaľte v cukre a uložte do vzduchotesnej nádoby. Vydržia až rok. Používajte ich namiesto hrozienok – vynikajúce sú v mafinoch aj v bábovkách. 
  4. Sirup
    Višne dajte do hrnca a zohrievajte, kým nezmäknú. Nevarte. Preceďte cez sito do hrnca, pridajte cukor a zohrievajte asi 10 minút na 70 °C.
  5. Omáčka k mäsu
    upnite ich do višňovej omáčky a prelejte ňou kúsky pečenej kuraciny, pečenú jahňacinu alebo grilované kačacie prsia. Na tento účel sa lepšie hodia zavárané višne, pretože na podlievanie môžete použiť kompótovú šťavu a šťavu z granátového jablka.

Višňový likér

  1. 450 g višní
  2. 100 g kryštálového cukru
  3. 75 cl džinu
  4. 1 l fľaša so širším hrdlom
  5. Višne preberte a nechajte len najkrajšie plody. Uložte ich do fľaše. Pomocou lievika na ne nasypte cukor a zalejte džinom.
  6. Fľašou každý deň potriasajte, aby sa cukor rozpustil. Uložte na chladnom a tmavom mieste. Takto môžete gin ponechať aj tri mesiace, aby získal naozaj višňovú chuť.
  7. Potom preceďte cez gázu a môžete nechať zrieť ešte tri mesiace. Višne môžete nechať v alkohole aj šesť mesiacov a precediť až potom, ale dlhšie už nie, pretože staré ovocie by pokazilo chuť džinu.