Štipka vianočného korenia, citrusy a máte sviatočné KURIATKO
6. 12. 2021, 9:05 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Niekedy stačí tak málo. Napríklad štipka vianočného korenia, citrusy, ktoré vám v tomto období rozvoniavajú celý dom, a dobrý javorový sirup. Správne namiešané povýšia obyčajné mäsko na hviezdu stola.
PEČENÉ KURČA S POMARANČOM A JAVOROVÝM SIRUPOM
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Pečené kurča s pomarančom a javorovým sirupom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 70 MINÚT
Potrebujete:
- 1,2 kg kurča
- 50 g masla
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletých klinčekov
- 1 lyžička mletého badiánu
- pol lyžičky najemno podrveného bobkového listu
- 1 lyžička soli
- štipka mletého čierneho korenia
- kôra z jedného pomaranča
- šťava z polovice pomaranča
- pol pomaranča na naplnenie kurčaťa
- 2 bobkové listy
- 4 lyžičky javorového sirupu
- 1 lyžica kukuričného škrobu
POSTUP:
- Zmäknuté maslo zmiešajte so škoricou, s klinčekmi, badiánom, bobkovým listom, so soľou, s mletým čiernym korením, jemne nastrúhanou pomarančovou kôrou a so šťavou. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Dvoma tretinami maslovej zmesi potrite kurča zvonku aj pod kožou. Tretinu maslovej zmesi odložte na omáčku.
- Kurča ešte znútra osoľte, do brušnej dutiny mu vložte pomaranč prekrojený na polovicu a 2 bobkové listy. Dajte ho do pekáča a pečte v rúre predhriatej na 200 °C 20 minút.
- Keď je kurča v rúre, v kastróliku rozpustite zvyšok ochuteného masla a pridajte javorový sirup. Odložte bokom.
- Teplotu znížte na 180 °C a kurča potrite rozpusteným maslom s javorovým sirupom. Pečte ďalších 40-50 minút. Upečené kurča vyberte z rúry a zakryte alobalom.
- Na omáčku, zoškrabte všetky zvyšky z pekáča aj so šťavou, ktorá v ňom zostala, a prelejte do kastrólika. Lyžicu kukuričného škrobu rozpustite v studenej vode. Šťavu priveďte do varu a za stáleho miešania po troškách vmiešavajte do omáčky rozriedený kukuričný škrob, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
Dobrý tip Slávky Brunovskej
Upečené kurča nezačnite porciovať hneď, ale pred podávaním ho nechajte ešte 10-15 minút odpočívať.
VIANOČNÉ KURČA S CITRÓNOM A TYMIANOM
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Vianočné kurča s citrónom a tymianom
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 80 MINÚT
Potrebujete:
- 1,4 kg kurčaťa
- 2 lyžičky najemno nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička čerstvého tymianu
- 4 lyžice zmäknutého masla (alebo olivového oleja)
- 1 cibuľa (červená alebo biela)
- pol bielej reďkovky alebo zväzok červenej
- soľ, mleté biele korenie
- kuchynská niť
POSTUP:
- V miske zmiešajte citrónovú kôru, prelisované cesnaky, tymian, dve lyžice masla, pol lyžičky soli a trochu mletého bieleho korenia.
- Prstami jemne oddeľte kožu kurčaťa na prsiach a stehnách. Maslovú zmes dajte rovnomerne pod kožu. Stehná zviažte kuchynskou niťou a krídla zastrčte za prsia, aby si kurča udržalo pekný tvar.
- Kurča položte na rošt do stredne veľkého pekáča. Okolo naukladajte očistenú cibuľu aj reďkovku, nakrájané na plátky.
- Zvyšné dve lyžice masla roztopte a potrite ním celé kurča. Posypte ešte soľou a korením. Na dno pekáča nalejte štvrť šálky vody.
- Kurča pečte v predhriatej rúre pri 185 °C 50-60 minút. Potom teplotu zvýšte na 220 °C a skontrolujte, či sa voda úplne neodparila. Podľa potreby dolejte ešte štvrť šálky a kurča pečte ešte 15 až 20 minút alebo dovtedy, kým teplomer zasunutý do najhrubšej časti stehna neukazuje 75 °C.
- Predtým, ako začnete kurča porciovať, nechajte ho odpočívať najmenej 15 minút.
Cibuľa s reďkovkami, s ktorými budete kurča piecť, sa skvele hodia do šalátu panzanella. Pripravte ho ako prílohu.
KURACIE STEHNÁ S BRUSNICOVOU MARINÁDOU
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Kuracie stehná s brusnicovou marinádou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, MARINOVANIE 60 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 8-10 horných kuracích stehien
- 2 strúčiky cesnaku
- štvrť šálky balzamového octu
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja (plus na vymastenie)
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 a pol šálky brusníc (na marinádu a pečenie)
- 1 lyžica čerstvého tymianu + vetvičky na ozdobu
- 1 lyžica nakrájaného rozmarínu + vetvičky na ozdobu
- morská soľ, čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP:
- V kuchynskom robote rozmixujte cesnak, balzamový ocot, olivový olej, sójovú omáčku a pol šálky brusníc na hladkú marinádu.
- Umyté kúsky kurčaťa dajte do veľkého uzatvárateľného igelitového vrecka a prilejte marinádu. Vložte do chladničky na 1 hodinu.
- Predhrejte rúru na 190° C. Veľkú panvicu alebo hrniec, ktorý je vhodný do rúry, zľahka vymastite.
- Kuracie mäso vyberte z vrecka, marinádu si odložte. Mäso dajte do hrnca kožou nadol a posypte tymianom, rozmarínom, soľou a korením. Zvyšný hrnček brusníc nasypte okolo.
- Kuracie mäso pečte 20 až 25 minút, kým koža nezačne hnednúť. Potom kúsky otočte a výdatne potrite odloženou marinádou.
- 6. Teplotu zvýšte na 220 °C a mäso pečte 5 až 8 minút, kým koža nebude chrumkavá. Podávajte ihneď.
Ak by ste nedostali čerstvé brusnice, na marinádu aj pečenie pokojne použite sušené.
MEDOVO-HORČICOVÉ KURACIE PRSIA S RUŽIČKOVÝM KELOM
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Medovo- horčicové kuracie prsia s ružičkovým kelom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 4 kusy kuracích pŕs s kožou
- štvrť šálky olivového oleja (plus na vymastenie)
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica celozrnnej horčice
- 1 lyžica medu
- 3 strúčiky cesnaku
- 800 g ružičkového kelu
- pol červenej cibule
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- V miske vyšľahajte štvrť šálky olivového oleja, 1 lyžicu citrónovej šťavy, dijonskú a celozrnnú horčicu, med a prelisovaný cesnak. Dochuťte soľou a korením.
- Umyté a osušené prsia namočte do omáčky z oboch strán. Poukladajte ich na plech vymastený olejom.
- V strednej miske zmiešajte ružičkový kel a červenú cibuľu nakrájanú na plátky. Pokvapkajte zvyšnými 2 lyžicami olivového oleja a 1 lyžicou citrónovej šťavy a premiešajte, kým „ružičky“ nie sú dobre obalené. Kel s cibuľou poukladajte okolo kuracieho mäsa na plech. Dochuťte soľou a korením.
- Pečte 30 až 35 minút v rúre vyhriatej na 210 °C, kým mäso nie je zlatohnedé (vnútornú teplotu má 74 °C) a ružičkový kel nie je chrumkavý.
Hlúbiky ružičkového kelu nezabudnite prekrojiť do kríža, aby sa táto zelenina dobre prepiekla.