Reklama

Štipka vianočného korenia, citrusy a máte sviatočné KURIATKO

Vianočné kurča s citrónom a tymianom

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Niekedy stačí tak málo. Napríklad štipka vianočného korenia, citrusy, ktoré vám v tomto období rozvoniavajú celý dom, a dobrý javorový sirup. Správne namiešané povýšia obyčajné mäsko na hviezdu stola.

PEČENÉ KURČA S POMARANČOM A JAVOROVÝM SIRUPOM

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Pečené kurča s pomarančom a javorovým sirupom

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 70 MINÚT

Potrebujete:

  • 1,2 kg kurča
  • 50 g masla
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička mletých klinčekov
  • 1 lyžička mletého badiánu
  • pol lyžičky najemno podrveného bobkového listu
  • 1 lyžička soli
  • štipka mletého čierneho korenia
  • kôra z jedného pomaranča
  • šťava z polovice pomaranča
  • pol pomaranča na naplnenie kurčaťa
  • 2 bobkové listy
  • 4 lyžičky javorového sirupu
  • 1 lyžica kukuričného škrobu

POSTUP:

  1. Zmäknuté maslo zmiešajte so škoricou, s klinčekmi, badiánom, bobkovým listom, so soľou, s mletým čiernym korením, jemne nastrúhanou pomarančovou kôrou a so šťavou. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  2. Dvoma tretinami maslovej zmesi potrite kurča zvonku aj pod kožou. Tretinu maslovej zmesi odložte na omáčku.
  3. Kurča ešte znútra osoľte, do brušnej dutiny mu vložte pomaranč prekrojený na polovicu a 2 bobkové listy. Dajte ho do pekáča a pečte v rúre predhriatej na 200 °C 20 minút.
  4. Keď je kurča v rúre, v kastróliku rozpustite zvyšok ochuteného masla a pridajte javorový sirup. Odložte bokom.
  5. Teplotu znížte na 180 °C a kurča potrite rozpusteným maslom s javorovým sirupom. Pečte ďalších 40-50 minút. Upečené kurča vyberte z rúry a zakryte alobalom.
  6. Na omáčku, zoškrabte všetky zvyšky z pekáča aj so šťavou, ktorá v ňom zostala, a prelejte do kastrólika. Lyžicu kukuričného škrobu rozpustite v studenej vode. Šťavu priveďte do varu a za stáleho miešania po troškách vmiešavajte do omáčky rozriedený kukuričný škrob, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.

Dobrý tip Slávky Brunovskej

Upečené kurča nezačnite porciovať hneď, ale pred podávaním ho nechajte ešte 10-15 minút odpočívať.

VIANOČNÉ KURČA S CITRÓNOM A TYMIANOM

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Vianočné kurča s citrónom a tymianom

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 80 MINÚT

Potrebujete:

  • 1,4 kg kurčaťa
  • 2 lyžičky najemno nastrúhanej citrónovej kôry
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička čerstvého tymianu
  • 4 lyžice zmäknutého masla (alebo olivového oleja)
  • 1 cibuľa (červená alebo biela)
  • pol bielej reďkovky alebo zväzok červenej
  • soľ, mleté biele korenie
  • kuchynská niť

POSTUP:

  1. V miske zmiešajte citrónovú kôru, prelisované cesnaky, tymian, dve lyžice masla, pol lyžičky soli a trochu mletého bieleho korenia.
  2. Prstami jemne oddeľte kožu kurčaťa na prsiach a stehnách. Maslovú zmes dajte rovnomerne pod kožu. Stehná zviažte kuchynskou niťou a krídla zastrčte za prsia, aby si kurča udržalo pekný tvar.
  3. Kurča položte na rošt do stredne veľkého pekáča. Okolo naukladajte očistenú cibuľu aj reďkovku, nakrájané na plátky.
  4. Zvyšné dve lyžice masla roztopte a potrite ním celé kurča. Posypte ešte soľou a korením. Na dno pekáča nalejte štvrť šálky vody.
  5. Kurča pečte v predhriatej rúre pri 185 °C 50-60 minút. Potom teplotu zvýšte na 220 °C a skontrolujte, či sa voda úplne neodparila. Podľa potreby dolejte ešte štvrť šálky a kurča pečte ešte 15 až 20 minút alebo dovtedy, kým teplomer zasunutý do najhrubšej časti stehna neukazuje 75 °C.
  6. Predtým, ako začnete kurča porciovať, nechajte ho odpočívať najmenej 15 minút.

Cibuľa s reďkovkami, s ktorými budete kurča piecť, sa skvele hodia do šalátu panzanella. Pripravte ho ako prílohu.

KURACIE STEHNÁ S BRUSNICOVOU MARINÁDOU

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Kuracie stehná s brusnicovou marinádou

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, MARINOVANIE 60 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

Potrebujete:

  • 8-10 horných kuracích stehien
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štvrť šálky balzamového octu
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja (plus na vymastenie)
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 a pol šálky brusníc (na marinádu a pečenie)
  • 1 lyžica čerstvého tymianu + vetvičky na ozdobu
  • 1 lyžica nakrájaného rozmarínu + vetvičky na ozdobu
  • morská soľ, čerstvo mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. V kuchynskom robote rozmixujte cesnak, balzamový ocot, olivový olej, sójovú omáčku a pol šálky brusníc na hladkú marinádu.
  2. Umyté kúsky kurčaťa dajte do veľkého uzatvárateľného igelitového vrecka a prilejte marinádu. Vložte do chladničky na 1 hodinu.
  3. Predhrejte rúru na 190° C. Veľkú panvicu alebo hrniec, ktorý je vhodný do rúry, zľahka vymastite.
  4. Kuracie mäso vyberte z vrecka, marinádu si odložte. Mäso dajte do hrnca kožou nadol a posypte tymianom, rozmarínom, soľou a korením. Zvyšný hrnček brusníc nasypte okolo.
  5. Kuracie mäso pečte 20 až 25 minút, kým koža nezačne hnednúť. Potom kúsky otočte a výdatne potrite odloženou marinádou.
  6. 6. Teplotu zvýšte na 220 °C a mäso pečte 5 až 8 minút, kým koža nebude chrumkavá. Podávajte ihneď.

Ak by ste nedostali čerstvé brusnice, na marinádu aj pečenie pokojne použite sušené.

MEDOVO-HORČICOVÉ KURACIE PRSIA S RUŽIČKOVÝM KELOM

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Medovo- horčicové kuracie prsia s ružičkovým kelom

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

Potrebujete:

  • 4 kusy kuracích pŕs s kožou
  • štvrť šálky olivového oleja (plus na vymastenie)
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžica celozrnnej horčice
  • 1 lyžica medu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 800 g ružičkového kelu
  • pol červenej cibule
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. V miske vyšľahajte štvrť šálky olivového oleja, 1 lyžicu citrónovej šťavy, dijonskú a celozrnnú horčicu, med a prelisovaný cesnak. Dochuťte soľou a korením.
  2. Umyté a osušené prsia namočte do omáčky z oboch strán. Poukladajte ich na plech vymastený olejom.
  3. V strednej miske zmiešajte ružičkový kel a červenú cibuľu nakrájanú na plátky. Pokvapkajte zvyšnými 2 lyžicami olivového oleja a 1 lyžicou citrónovej šťavy a premiešajte, kým „ružičky“ nie sú dobre obalené. Kel s cibuľou poukladajte okolo kuracieho mäsa na plech. Dochuťte soľou a korením.
  4. Pečte 30 až 35 minút v rúre vyhriatej na 210 °C, kým mäso nie je zlatohnedé (vnútornú teplotu má 74 °C) a ružičkový kel nie je chrumkavý.

Hlúbiky ružičkového kelu nezabudnite prekrojiť do kríža, aby sa táto zelenina dobre prepiekla.

Autor článku

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.