Vianočné kurča s citrónom a tymianom

Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Štipka vianočného korenia, citrusy a máte sviatočné KURIATKO

Niekedy stačí tak málo. Napríklad štipka vianočného korenia, citrusy, ktoré vám v tomto období rozvoniavajú celý dom, a dobrý javorový sirup. Správne namiešané povýšia obyčajné mäsko na hviezdu stola.

PEČENÉ KURČA S POMARANČOM A JAVOROVÝM SIRUPOM

Pečené kurča s pomarančom a javorovým sirupom
Pečené kurča s pomarančom a javorovým sirupom
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 70 MINÚT

Potrebujete:

  • 1,2 kg kurča
  • 50 g masla
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička mletých klinčekov
  • 1 lyžička mletého badiánu
  • pol lyžičky najemno podrveného bobkového listu
  • 1 lyžička soli
  • štipka mletého čierneho korenia
  • kôra z jedného pomaranča
  • šťava z polovice pomaranča
  • pol pomaranča na naplnenie kurčaťa
  • 2 bobkové listy
  • 4 lyžičky javorového sirupu
  • 1 lyžica kukuričného škrobu

POSTUP:

  1. Zmäknuté maslo zmiešajte so škoricou, s klinčekmi, badiánom, bobkovým listom, so soľou, s mletým čiernym korením, jemne nastrúhanou pomarančovou kôrou a so šťavou. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  2. Dvoma tretinami maslovej zmesi potrite kurča zvonku aj pod kožou. Tretinu maslovej zmesi odložte na omáčku.
  3. Kurča ešte znútra osoľte, do brušnej dutiny mu vložte pomaranč prekrojený na polovicu a 2 bobkové listy. Dajte ho do pekáča a pečte v rúre predhriatej na 200 °C 20 minút.
  4. Keď je kurča v rúre, v kastróliku rozpustite zvyšok ochuteného masla a pridajte javorový sirup. Odložte bokom.
  5. Teplotu znížte na 180 °C a kurča potrite rozpusteným maslom s javorovým sirupom. Pečte ďalších 40-50 minút. Upečené kurča vyberte z rúry a zakryte alobalom.
  6. Na omáčku, zoškrabte všetky zvyšky z pekáča aj so šťavou, ktorá v ňom zostala, a prelejte do kastrólika. Lyžicu kukuričného škrobu rozpustite v studenej vode. Šťavu priveďte do varu a za stáleho miešania po troškách vmiešavajte do omáčky rozriedený kukuričný škrob, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.

Dobrý tip Slávky Brunovskej

Upečené kurča nezačnite porciovať hneď, ale pred podávaním ho nechajte ešte 10-15 minút odpočívať.

Kategórie