ŠPENÁTOVÁ polievka so strateným vajcom: Nezabudnite na hrianky
5. 3. 2022, 13:40 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Laura Witteková
S touto polievočkou budete fungovať na 100%!
- Dĺžka prípravy (min): 45
- Počet porcií: 3
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 2 ks strúčiky cesnaku
- 1 ks šalotka
- 350 g mladých špenátových listov (+ zopár na ozdobu)
- 1 l horúceho hydinového vývaru
- 1 ks žĺtok
- 50 ml sladkej smotany
- 1 štipka muškátového orieška
- 3 ks vajcia
- 2 lyžice octu
- 1 ks soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:26:"1 ks hrianka na podávanie";i:11;s:17:"1,5 lyžica masla";i:12;s:9:"1 ks olej
Postup
Krok 1
Maslo rozohrejte v hrnci, pridajte očistený a nadrobno nasekaný cesnak a šalotku. Špenátové listy opláchnite a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Pridajte do hrnca, premiešajte, prikryte pokrievkou a nechajte 5 minút podusiť na miernom ohni.
Krok 2
Podusený špenát zalejte teplým vývarom a priveďte do varu. Potom odstavte a do horúcej polievky vmiešajte žĺtok rozmiešaný v smotane. Ochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška.
Krok 3
Vo väčšom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte ocot a vajce rozbite do pohára. Vodu prudko rozmiešajte, aby ste vytvorili vír, a opatrne vlejte vajce. Po 5 minútach ho vyberte dierovanou naberačkou a odložte do tepla. Rovnako uvarte aj zvyšné vajcia.
Krok 4
Hrianku opečte na troche oleja z oboch strán alebo v hriankovači a nakrájajte ju na pásiky. Horúcu polievku podávajte so strateným vajcom a s opečenou hriankou. Nakoniec ju ozdobte lístkami špenátu.