Reklama

ŠPENÁTOVÁ polievka so strateným vajcom: Nezabudnite na hrianky

polievka

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

S touto polievočkou budete fungovať na 100%!

  • Dĺžka prípravy (min): 45
  • Počet porcií: 3
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 2 ks strúčiky cesnaku
  • 1 ks šalotka
  • 350 g mladých špenátových listov (+ zopár na ozdobu)
  • 1 l horúceho hydinového vývaru
  • 1 ks žĺtok
  • 50 ml sladkej smotany
  • 1 štipka muškátového orieška
  • 3 ks vajcia
  • 2 lyžice octu
  • 1 ks soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:26:"1 ks hrianka na podávanie";i:11;s:17:"1,5 lyžica masla";i:12;s:9:"1 ks olej

Postup

Krok 1

Maslo rozohrejte v hrnci, pridajte očistený a nadrobno nasekaný cesnak a šalotku. Špenátové listy opláchnite a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Pridajte do hrnca, premiešajte, prikryte pokrievkou a nechajte 5 minút podusiť na miernom ohni.

Krok 2

Podusený špenát zalejte teplým vývarom a priveďte do varu. Potom odstavte a do horúcej polievky vmiešajte žĺtok rozmiešaný v smotane. Ochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška.

Krok 3

Vo väčšom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte ocot a vajce rozbite do pohára. Vodu prudko rozmiešajte, aby ste vytvorili vír, a opatrne vlejte vajce. Po 5 minútach ho vyberte dierovanou naberačkou a odložte do tepla. Rovnako uvarte aj zvyšné vajcia.

Krok 4

Hrianku opečte na troche oleja z oboch strán alebo v hriankovači a nakrájajte ju na pásiky. Horúcu polievku podávajte so strateným vajcom a s opečenou hriankou. Nakoniec ju ozdobte lístkami špenátu.