SNEHOVÁ torta plnená šľahačkou: Poriadne RETRO
4. 2. 2022, 14:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Dobré jedlo/Peter Šimončík
Stratíte reč...
- Dĺžka prípravy (min): 30
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 150 ml bielkov ( zo 4 vajec)
- 220 g jemného kryštálového cukru
- 40 g mandľových lupienkov
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 2 ks kompótové broskyne (môže byť aj iné ovocie, napr. ananás, kivi, čerstvé jahody, maracuja...)
- 60 ml sladkého dezertného vína
Postup
Krok 1
Rúru vyhrejeme na 150 °C. Bielky dáme do vychladenej misy a pri nízkych otáčkach šľahača šľaháme dovtedy, kým sa na snehu nezačnú tvoriť tuhé špičky. Postupne prisypávame cukor. Dôkladne šľaháme, až sa cukor rozpustí a vznikne pevný a lesklý sneh. Ako vyšľahať tuhý sneh z bielkov
Krok 2
Do snehu pridáme preosiaty kukuričný škrob a ocot a zľahka prešľaháme. Snehovú hmotu rozdelíme na dve časti. Na plechu vystlanom papierom na pečenie vytvoríme dva kruhy s priemerom 18 cm. Posypeme mandľovými lupienkami.
Krok 3
Teplotu v rúre stlmíme na 120 °C a vložíme do nej plech so snehovým cestom. Pečieme asi hodinu. Potom rúru vypneme a cesto v nej necháme úplne vychladnúť.
Krok 4
Smotanu vyšľaháme do tuha. 5 šľahačkových trikov
Krok 5
Polovicu šľahačky natrieme na jednu snehovú placku a prikryjeme druhou. Na ňu navrstvíme zvyšok šľahačky.
Krok 6
Broskyne scedíme, pokrájame na menšie časti a zmiešame s dezertným vínom. Tortu ozdobíme ovocím a hneď podávame.