Reklama

SLANINA, hviezda Fašiangov: Ako ju údili naše prapraprababky?

slanina

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Čo sme sa dozvedeli od etnologičky?

Vlastne skôr praprapradedkovia vo svojich po domácky vyrobených udiarňach, že z nej netiekla masť ani v najväčších horúčavách? Známa etnologička Katka Nádaská tvrdí, že za všetko mohlo najmä dobré drevo. No a keďže slanina je vlastne dobre osolené mäso, preto sa jej hovorí slanina, o kvalite rozhoduje tiež soľ, kvalita mäsa a čas, ktorý jej výrobca dopraje.

Bohužiaľ, práve na urýchlenie výroby slaninu napúšťajú soľným roztokom s éčkami, ktoré zároveň zadržiavajú vodu. Takú slaninu netreba nechať ležať týždne, presolená je za deň-dva. Prešla vám chuť? To nedopusťte! Radšej vyrazte k poctivému mäsiarovi. Dobrú slaninu rozoznáte podľa svetlej belavej farby aj toho, že ju bez problémov rozkrájate na tenké plátky, lebo je pevná. Presne taká, aká má byť.

VIDEO: Zapekaná paprika plnená syrom a slaninou hotová za 15 minút

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zapekaná paprika plnená syrom a slaninou hotová za 15 minút