Reklama

SLANÉ koláče 5x inak: Pridajte cesnak, bylinky, syr...

PÓRIKOVO-ZEMIAKOVÝ KOLÁČ

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama

Stačí, keď sa naučíte jeden recept a vylepšiť si ho už môžete sami. Pridajte cesnak, bylinky, syr, orechy, korenie, naplňte ho a hotovo!

FRANCÚZSKY CIBUĽOVÝ KOLÁČ

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

FRANCÚZSKY CIBUĽOVÝ KOLÁČ

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT,  PEČENIE 20-30 MINÚT

SUROVINY

Na základné cesto:

• 400 g hladkej múky

• 1 lyžička soli

• 220 g masla

• 100 ml ľadovej vody

Na náplň:

• 2 lyžice slnečnicového oleja

• 1 kg cibule

• 4 vetvičky tymianu + na ozdobu

• 1 lyžička soli

• 1 lyžica jablčného octu

• mleté čierne korenie

• 200 g syra gruyère

• 1 vajce na potretie

• hrubá soľ

POSTUP

1. Do misy vsypte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Postupne vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Vytvarujte ho do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.

2. Do hlbokej zohriatej panvice vlejte olej. Pridajte cibuľu nakrájanú na plátky, vetvičky tymianu, osoľte a opekajte, kým nebude mať cibuľa krásnu zlatú farbu a karamelovo voňať a chutiť. Trvá to približne 30-40 minút. K cibuli prilejte ocot, okoreňte podľa chuti a odstavte.

3. Cesto rozvaľkajte do tvaru kruhu. Môžete to urobiť priamo na papieri na pečenie, cesto sa tak bude lepšie prenášať na plech. Skaramelizovanú cibuľu rozložte na cesto, posypte syrom a okraje cesta zahnite smerom nahor. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubou soľou.

4. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 20-30 minút, aby cesto na okrajoch získalo peknú zlatú farbu. Nechajte 5 minút vychladnúť, ozdobte čerstvým tymianom a môžete sa do toho pustiť.

PÓRIKOVO-ZEMIAKOVÝ KOLÁČ

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

PÓRIKOVO-ZEMIAKOVÝ KOLÁČ

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT,  PEČENIE 30-40 MINÚT

SUROVINY

Na cesto:

• 50 g vlašských orechov

• 400 g hladkej múky

• 1 lyžička soli

• 220 g masla

• 1 lyžica nasekaného kôpru + na ozdobenie

• 100 ml ľadovej vody

Na náplň:

• 1-2 lyžice olivového oleja

• 1 veľký pór

• 150 g bryndze

• 5 lyžíc šľahačkovej smotany

• 2 strúčiky cesnaku

• 2 veľké zemiaky

• 5 plátkov prerastenej slaniny

• soľ, mleté čierne korenie

• 1 vajce na potretie

POSTUP

1. Orechy rozmixujte alebo pomeľte. Vsypte do misy, pridajte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky, kôpor a vytvorte hrubú mrveničku. Postupne vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Cesto vytvarujte do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.

2. Pripravte náplň: pór nakrájajte na tenké plátky a orestujte na oleji, osoľte a okoreňte. V miske zmiešajte bryndzu, smotanu, nadrobno nasekaný cesnak, soľ a korenie podľa chuti.

3. Cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch cesta potrite bryndzovou zmesou, nechajte voľný 5 cm okraj. Posypte časťou orestovaného póru. Poukladajte tenkú vrstvu zemiakov nastrúhaných na tenké plátky. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, opäť posypte pórom a zemiakmi. Nakoniec dajte navrch zvyšok póru a slaninu nakrájanú na tenké prúžky. Okraje cesta preložte cez náplň a potrite ich vajíčkom.

4. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 30-40 minút. Po upečení vyberte, posypte čerstvým kôprom a môžete podávať.

PARADAJKOVÝ KOLÁČ

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT,  PEČENIE 20-30 MINÚT

SUROVINY

Na cesto:

• 400 g hladkej múky

• 1 lyžička soli

• 50 g zelených olív

• 220 g masla

• 100 ml ľadovej vody

Na náplň:

• 200 g syra feta

• 2 lyžice majonézy

• 1 strúčik cesnaku

• 5 lístkov šalvie + na ozdobu

• soľ, korenie podľa chuti

• 500 g cherry paradajok

• 1 vajce na potretie

• olivový olej na poliatie

POSTUP

1. Do do misy, vsypte múku, soľ, nadrobno nasekané olivy a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Cesto vytvarujte do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.

2. Syr feta zmiešajte v miske s majonézou, pretlačeným cesnakom a nadrobno nasekanou šalviou. Ochutnajte a dosoľte i okoreňte podľa chuti.

3. Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte do tvaru štvorca alebo obdĺžnika a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Na povrch natrite syrovú zmes. Poukladajte celé alebo prekrojené paradajky, zahnite okraje cesta nahor a potrite ich vajíčkom. Paradajky pokvapkajte olivovým olejom, jemne osoľte, okoreňte a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 20 minút do zlatista. Vyberte z rúry a rovno podávajte.

KOLÁČ S MLETÝM MÄSOM

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT,  PEČENIE 20-30 MINÚT

SUROVINY

Na cesto:

• 400 g hladkej múky

• 1 lyžička soli

• štvrť lyžičky drveného červeného korenia

• 50 g nastrúhaného parmezánu

• 220 g masla

• 100 ml ľadovej vody

Na náplň:

• 50 g údenej prerastenej slaniny

• 1 veľká červená cibuľa

• 500 g mletého hovädzieho mäsa

• 2 strúčiky cesnaku

• 4 sladké papriky (kapie)

• pol lyžičky údenej mletej papriky

• strek rybej omáčky (nemusí byť)

• 2 lyžice paradajkovej pasty

• 3 lyžice šľahačkovej smotany

• soľ a čierne korenie podľa chuti

• 50 g kukurice

• 1 vajce na potretie

• 1 lyžica sezamu

POSTUP

1. Do do misy, vsypte múku, soľ, červené korenie, parmezán a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Vytvarujte ho do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.

2. Slaninu nakrájajte na tenké prúžky, hoďte na rozpálenú panvicu a opekajte do zlatista. Vyberte ju z panvice. Na tuku, ktorý zostal v panvici, opečte cibuľu. Pridajte mleté mäso a restujte ho tak, aby úplne zmenilo farbu a pekne začalo hnednúť. Vsypte opečenú slaninu, nasekaný cesnak, tri papriky nakrájané na plátky, údenú papriku, osoľte a okoreňte podľa chuti a ešte 5 minút restujte. Nakoniec pridajte troška rybej omáčky, paradajkovú pastu, smotanu a varte, kým sa tekutina úplne nezredukuje. Potom odstavte a nechajte vychladnúť.

3. Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte do kruhu a preneste ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Na povrch cesta rozprestrite mäsovú náplň, ale nechajte si 5 cm okraje na zahnutie. Na náplň poukladajte plátky zvyšnej papriky, posypte kukuricou, okraje cesta zahnite smerom hore. Potrite ich vajíčkom, posypte sezamom a koláč vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 20-30 minút a ešte teplý podávajte.

HUBOVÝ KOLÁČ

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT

SUROVINY

Na cesto:

• 400 g hladkej múky

• 1 lyžička soli

• 220 g masla

• 1 strúčik pretlačeného cesnaku

• 1 lyžica nasekaného tymianu + na ozdobenie

• 100 ml ľadovej vody

Na náplň:

• 2 lyžice olivového oleja

• 500 g húb

• 3 jarné cibuľky

• 1-2 strúčiky cesnaku

• 200 g čerstvého kozieho syra

• soľ, korenie

• 6 vajec + 1 na potretie cesta

POSTUP

1. Do misy vsypte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky, cesnak, tymian a vytvorte hrubú mrveničku. Vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Vytvarujte ho do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.

2. Do rozohriatej panvice dajte olej, pridajte huby nakrájané na plátky a osmažte ich do zlatista. Pridajte jarné cibuľky nakrájané na plátky, nasekaný cesnak, tymian a minútku restujte. Osoľte a okoreňte podľa chuti a odstavte.

3. Cesto rozdeľte na šesť približne rovnakých častí a rozvaľkajte ich na kruhy s prie­merom asi 10 cm. Alebo cesto vyvaľkajte a kruhy z neho povykrajujte. Preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každého kruhu rozdrobte kozí syr, poukladajte hubovú zmes a okraje cesta zahnite smerom nahor.

4. Do stredu každého koláčika umiestnite rozbité vajíčko, osoľte, okoreňte a okraje potrite rozšľahaným vajíčkom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 30-40 minút. Nakoniec posypte čerstvým tymianom a môžete podávať.