FRANCÚZSKY CIBUĽOVÝ KOLÁČ
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 20-30 MINÚT
SUROVINY
Na základné cesto:
• 400 g hladkej múky
• 1 lyžička soli
• 220 g masla
• 100 ml ľadovej vody
Na náplň:
• 2 lyžice slnečnicového oleja
• 1 kg cibule
• 4 vetvičky tymianu + na ozdobu
• 1 lyžička soli
• 1 lyžica jablčného octu
• mleté čierne korenie
• 200 g syra gruyère
• 1 vajce na potretie
• hrubá soľ
POSTUP
1. Do misy vsypte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Postupne vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Vytvarujte ho do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
2. Do hlbokej zohriatej panvice vlejte olej. Pridajte cibuľu nakrájanú na plátky, vetvičky tymianu, osoľte a opekajte, kým nebude mať cibuľa krásnu zlatú farbu a karamelovo voňať a chutiť. Trvá to približne 30-40 minút. K cibuli prilejte ocot, okoreňte podľa chuti a odstavte.
3. Cesto rozvaľkajte do tvaru kruhu. Môžete to urobiť priamo na papieri na pečenie, cesto sa tak bude lepšie prenášať na plech. Skaramelizovanú cibuľu rozložte na cesto, posypte syrom a okraje cesta zahnite smerom nahor. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubou soľou.
4. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 20-30 minút, aby cesto na okrajoch získalo peknú zlatú farbu. Nechajte 5 minút vychladnúť, ozdobte čerstvým tymianom a môžete sa do toho pustiť.