SLANÉ koláče 5x inak: Pridajte cesnak, bylinky, syr...
3. 9. 2021, 21:46 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Stačí, keď sa naučíte jeden recept a vylepšiť si ho už môžete sami. Pridajte cesnak, bylinky, syr, orechy, korenie, naplňte ho a hotovo!
FRANCÚZSKY CIBUĽOVÝ KOLÁČ
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
FRANCÚZSKY CIBUĽOVÝ KOLÁČ
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 20-30 MINÚT
SUROVINY
Na základné cesto:
• 400 g hladkej múky
• 1 lyžička soli
• 220 g masla
• 100 ml ľadovej vody
Na náplň:
• 2 lyžice slnečnicového oleja
• 1 kg cibule
• 4 vetvičky tymianu + na ozdobu
• 1 lyžička soli
• 1 lyžica jablčného octu
• mleté čierne korenie
• 200 g syra gruyère
• 1 vajce na potretie
• hrubá soľ
POSTUP
1. Do misy vsypte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Postupne vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Vytvarujte ho do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
2. Do hlbokej zohriatej panvice vlejte olej. Pridajte cibuľu nakrájanú na plátky, vetvičky tymianu, osoľte a opekajte, kým nebude mať cibuľa krásnu zlatú farbu a karamelovo voňať a chutiť. Trvá to približne 30-40 minút. K cibuli prilejte ocot, okoreňte podľa chuti a odstavte.
3. Cesto rozvaľkajte do tvaru kruhu. Môžete to urobiť priamo na papieri na pečenie, cesto sa tak bude lepšie prenášať na plech. Skaramelizovanú cibuľu rozložte na cesto, posypte syrom a okraje cesta zahnite smerom nahor. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubou soľou.
4. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 20-30 minút, aby cesto na okrajoch získalo peknú zlatú farbu. Nechajte 5 minút vychladnúť, ozdobte čerstvým tymianom a môžete sa do toho pustiť.
PÓRIKOVO-ZEMIAKOVÝ KOLÁČ
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
PÓRIKOVO-ZEMIAKOVÝ KOLÁČ
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT
SUROVINY
Na cesto:
• 50 g vlašských orechov
• 400 g hladkej múky
• 1 lyžička soli
• 220 g masla
• 1 lyžica nasekaného kôpru + na ozdobenie
• 100 ml ľadovej vody
Na náplň:
• 1-2 lyžice olivového oleja
• 1 veľký pór
• 150 g bryndze
• 5 lyžíc šľahačkovej smotany
• 2 strúčiky cesnaku
• 2 veľké zemiaky
• 5 plátkov prerastenej slaniny
• soľ, mleté čierne korenie
• 1 vajce na potretie
POSTUP
1. Orechy rozmixujte alebo pomeľte. Vsypte do misy, pridajte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky, kôpor a vytvorte hrubú mrveničku. Postupne vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Cesto vytvarujte do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
2. Pripravte náplň: pór nakrájajte na tenké plátky a orestujte na oleji, osoľte a okoreňte. V miske zmiešajte bryndzu, smotanu, nadrobno nasekaný cesnak, soľ a korenie podľa chuti.
3. Cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch cesta potrite bryndzovou zmesou, nechajte voľný 5 cm okraj. Posypte časťou orestovaného póru. Poukladajte tenkú vrstvu zemiakov nastrúhaných na tenké plátky. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, opäť posypte pórom a zemiakmi. Nakoniec dajte navrch zvyšok póru a slaninu nakrájanú na tenké prúžky. Okraje cesta preložte cez náplň a potrite ich vajíčkom.
4. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 30-40 minút. Po upečení vyberte, posypte čerstvým kôprom a môžete podávať.
PARADAJKOVÝ KOLÁČ
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
PARADAJKOVÝ KOLÁČ
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20-30 MINÚT
SUROVINY
Na cesto:
• 400 g hladkej múky
• 1 lyžička soli
• 50 g zelených olív
• 220 g masla
• 100 ml ľadovej vody
Na náplň:
• 200 g syra feta
• 2 lyžice majonézy
• 1 strúčik cesnaku
• 5 lístkov šalvie + na ozdobu
• soľ, korenie podľa chuti
• 500 g cherry paradajok
• 1 vajce na potretie
• olivový olej na poliatie
POSTUP
1. Do do misy, vsypte múku, soľ, nadrobno nasekané olivy a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Cesto vytvarujte do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
2. Syr feta zmiešajte v miske s majonézou, pretlačeným cesnakom a nadrobno nasekanou šalviou. Ochutnajte a dosoľte i okoreňte podľa chuti.
3. Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte do tvaru štvorca alebo obdĺžnika a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Na povrch natrite syrovú zmes. Poukladajte celé alebo prekrojené paradajky, zahnite okraje cesta nahor a potrite ich vajíčkom. Paradajky pokvapkajte olivovým olejom, jemne osoľte, okoreňte a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 20 minút do zlatista. Vyberte z rúry a rovno podávajte.
KOLÁČ S MLETÝM MÄSOM
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
KOLÁČ S MLETÝM MÄSOM
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 20-30 MINÚT
SUROVINY
Na cesto:
• 400 g hladkej múky
• 1 lyžička soli
• štvrť lyžičky drveného červeného korenia
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 220 g masla
• 100 ml ľadovej vody
Na náplň:
• 50 g údenej prerastenej slaniny
• 1 veľká červená cibuľa
• 500 g mletého hovädzieho mäsa
• 2 strúčiky cesnaku
• 4 sladké papriky (kapie)
• pol lyžičky údenej mletej papriky
• strek rybej omáčky (nemusí byť)
• 2 lyžice paradajkovej pasty
• 3 lyžice šľahačkovej smotany
• soľ a čierne korenie podľa chuti
• 50 g kukurice
• 1 vajce na potretie
• 1 lyžica sezamu
POSTUP
1. Do do misy, vsypte múku, soľ, červené korenie, parmezán a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Vytvarujte ho do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
2. Slaninu nakrájajte na tenké prúžky, hoďte na rozpálenú panvicu a opekajte do zlatista. Vyberte ju z panvice. Na tuku, ktorý zostal v panvici, opečte cibuľu. Pridajte mleté mäso a restujte ho tak, aby úplne zmenilo farbu a pekne začalo hnednúť. Vsypte opečenú slaninu, nasekaný cesnak, tri papriky nakrájané na plátky, údenú papriku, osoľte a okoreňte podľa chuti a ešte 5 minút restujte. Nakoniec pridajte troška rybej omáčky, paradajkovú pastu, smotanu a varte, kým sa tekutina úplne nezredukuje. Potom odstavte a nechajte vychladnúť.
3. Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte do kruhu a preneste ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Na povrch cesta rozprestrite mäsovú náplň, ale nechajte si 5 cm okraje na zahnutie. Na náplň poukladajte plátky zvyšnej papriky, posypte kukuricou, okraje cesta zahnite smerom hore. Potrite ich vajíčkom, posypte sezamom a koláč vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 20-30 minút a ešte teplý podávajte.
HUBOVÝ KOLÁČ
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
HUBOVÝ KOLÁČ
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT
SUROVINY
Na cesto:
• 400 g hladkej múky
• 1 lyžička soli
• 220 g masla
• 1 strúčik pretlačeného cesnaku
• 1 lyžica nasekaného tymianu + na ozdobenie
• 100 ml ľadovej vody
Na náplň:
• 2 lyžice olivového oleja
• 500 g húb
• 3 jarné cibuľky
• 1-2 strúčiky cesnaku
• 200 g čerstvého kozieho syra
• soľ, korenie
• 6 vajec + 1 na potretie cesta
POSTUP
1. Do misy vsypte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky, cesnak, tymian a vytvorte hrubú mrveničku. Vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Vytvarujte ho do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
2. Do rozohriatej panvice dajte olej, pridajte huby nakrájané na plátky a osmažte ich do zlatista. Pridajte jarné cibuľky nakrájané na plátky, nasekaný cesnak, tymian a minútku restujte. Osoľte a okoreňte podľa chuti a odstavte.
3. Cesto rozdeľte na šesť približne rovnakých častí a rozvaľkajte ich na kruhy s priemerom asi 10 cm. Alebo cesto vyvaľkajte a kruhy z neho povykrajujte. Preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každého kruhu rozdrobte kozí syr, poukladajte hubovú zmes a okraje cesta zahnite smerom nahor.
4. Do stredu každého koláčika umiestnite rozbité vajíčko, osoľte, okoreňte a okraje potrite rozšľahaným vajíčkom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 30-40 minút. Nakoniec posypte čerstvým tymianom a môžete podávať.