objednať časopis
všetky kategórie
PÓRIKOVO-ZEMIAKOVÝ KOLÁČ

Dobré jedlo/ Laura Witteková

SLANÉ koláče 5x inak: Pridajte cesnak, bylinky, syr...

Stačí, keď sa naučíte jeden recept a vylepšiť si ho už môžete sami. Pridajte cesnak, bylinky, syr, orechy, korenie, naplňte ho a hotovo!

FRANCÚZSKY CIBUĽOVÝ KOLÁČ

FRANCÚZSKY CIBUĽOVÝ KOLÁČ
FRANCÚZSKY CIBUĽOVÝ KOLÁČ
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT,  PEČENIE 20-30 MINÚT

SUROVINY

Na základné cesto:

• 400 g hladkej múky

• 1 lyžička soli

• 220 g masla

• 100 ml ľadovej vody

Na náplň:

• 2 lyžice slnečnicového oleja

• 1 kg cibule

• 4 vetvičky tymianu + na ozdobu

• 1 lyžička soli

• 1 lyžica jablčného octu

• mleté čierne korenie

• 200 g syra gruyère

• 1 vajce na potretie

• hrubá soľ

POSTUP

1. Do misy vsypte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Postupne vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Vytvarujte ho do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.

2. Do hlbokej zohriatej panvice vlejte olej. Pridajte cibuľu nakrájanú na plátky, vetvičky tymianu, osoľte a opekajte, kým nebude mať cibuľa krásnu zlatú farbu a karamelovo voňať a chutiť. Trvá to približne 30-40 minút. K cibuli prilejte ocot, okoreňte podľa chuti a odstavte.

3. Cesto rozvaľkajte do tvaru kruhu. Môžete to urobiť priamo na papieri na pečenie, cesto sa tak bude lepšie prenášať na plech. Skaramelizovanú cibuľu rozložte na cesto, posypte syrom a okraje cesta zahnite smerom nahor. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubou soľou.

4. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 20-30 minút, aby cesto na okrajoch získalo peknú zlatú farbu. Nechajte 5 minút vychladnúť, ozdobte čerstvým tymianom a môžete sa do toho pustiť.

Kategórie